Wedstrijdcategorieën

 

Elk seizoen worden ruim 35 survivalruns onder toezicht van de SBN door heel Nederland en België georganiseerd. De SBN onderscheid hierbij recreatieve survivalruns en wedstrijdsurvivalruns/ klassementswedstrijden. Van de recreatieve survivalruns wordt geen klassement bijgehouden. Je kunt zonder SBN-lidmaatschap of licentie meedoen aan deze wedstrijden. Om een recreatieve run met polsbandje te finishen moet je wel over de nodige techniek beschikken.

De wedstrijd survivalruns zijn speciaal voor wedstrijdlopers. Hiervan wordt een klassement bijgehouden. Om wedstrijden te lopen moet je SBN-lid zijn en een wedstrijdlicentie hebben. Op de wedstrijdkalender vind je een overzicht van alle wedstrijden.


Wedstrijdcategorieën en -klassement

De SBN hanteert vier wedstrijdcategorieën:

  • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
  • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
  • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km
  • Jeugd Survivalrun (JSR) 4 – 9 km

Iedere wedstrijdcategorie is weer verdeeld in verschillende klassementen waarin je als wedstrijdloper uitkomt.

JSR KSR MSR LSR
JSR 15-17 jongens KSR Heren MSR Heren LSR Heren
JSR 12-14 jongens KSR Heren 40+ MSR Heren 40+ LSR Heren 40+
JSR 10-11 jongens KSR Heren 50+ MSR Heren 50+ LSR Heren 50+
JSR 15-17 meisjes KSR Dames MSR Dames LSR Dames
JSR 12-14 meisjes KSR Dames 40+ MSR Dames 40+ LSR Dames 40+
JSR 10-11 meisjes KSR Dames 50+ MSR Dames 50+ LSR Dames 50+

Om een eerlijke competitie te hebben zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor moet in een survivalrun per wedstrijdcategorie een gemiddelde eindtijd worden gehaald door de eerste tien met polsbandje gefinishte deelnemers met een maximum afwijking in tijd.

Voor de allerkleinsten is er de klasse JSR 8-9, hiervan wordt geen klassement bijgehouden. Wel zijn er survivalruns voor deze categorie, op onze wedstrijdkalender kun je ze vinden.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun 9 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.

Wil je wedstrijden lopen dan kun je hiervoor als lid een wedstrijdlicentie aanvragen via mijn SBN-profiel. Aan een wedstrijdlicentie zijn voorwaarden verbonden, zo dien je met ingang van seizoen 2018/2019 minimaal 6 kwalificatiepunten te behalen binnen twee seizoenen. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen in een afstand representatief voor de wedstrijdcategorie waarin je wil uitkomen.

Het is mogelijk meer dan 1 punt per kwalificatierun te verdienen, hieronder zie je hoeveel punten je per afstand kunt behalen.
Top 5 heren of top 3 dames in een kwalificatierun krijgen dubbele punten.

  • Korte kwalificatierun 1 punt (afstand 6 - 9 km)
  • Middellange kwalificatierun 2 punten (afstand 9 - 15 km)
  • Lange kwalificatierun 3 punten (afstand 15 - 25 km)

Een overzicht van alle kwalificatieruns vind je op de wedstrijdkalender.

Een wedstrijdlicentie voor volwassenen is met ingang van seizoen 2018/2019 geldig voor deelname aan zowel de KSR, MSR als LSR. Je kan per survivalrun kiezen aan welke wedstrijdcategorie je deelneemt. Je kunt dus ook klassementspunten behalen in meer dan één wedstrijdklassement.  Het minimaal aantal meetellende wedstrijden voor een volledig klassement is bijgesteld van 8 naar 7 (behalve bij de LSR).
Meer informatie over wedstrijdregels kun je ook teruglezen via ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.


Puntentelling

Per wedstrijdcategorie stelt de SBN een seizoensklassement op aan de hand van een puntensysteem. De snelste met polsband gefinishte atleet in een wedstrijdklasse verdient per survivalrun 1000 punten. De daaropvolgende deelnemers krijgen vervolgens ieder 1000 punten min het aantal seconden dat de deelnemer later dan de beste deelnemer binnenkomt, gedeeld door dertig. Een halve minuut later levert dus 1 minpunt op. Over de puntentelling vind je in het Algemeen Reglement uitgebreide info.

Tijdens een seizoen hoef je niet alle wedstrijden te lopen. Per wedstrijdcategorie telt een aantal wedstrijden mee. Per seizoen wordt het aantal meetellende wedstrijden bepaald. Onderaan aan onze wedstrijdkalender zie je per wedstrijdcategorie hoeveel wedstrijden dit seizoen meetellen voor het klassement.


Ook handig om te weten:

Klik hier voor het klassement van het huidige seizoen en vervolgens op de wedstrijdcategorie van jouw keuze (bijv. LSR-H of MSR-D)

De SBN organiseert ieder seizoen drie Open Nationaal Kampioenschappen (ONK) voor de Korte, Middellange en Lange Survivalrun. Elke atleet met een wedstrijdlicentie mag aan elk van de drie ONK’s meedoen.  Als er een Open NK is, is er in datzelfde weekend geen wedstrijd in het reguliere wedstrijdklassement. Zo kan iedere wedstrijdloper meedoen aan een Open NK. Een Open NK telt mee als reguliere wedstrijd voor het klassement.

Voor de jeugd zijn er alleen besloten NK’s, waarin binnen de eigen leeftijdsklasse meegedaan kan worden door atleten met wedstrijdlicentie.

Je vindt alle ins en outs over het Open NK en Besloten NK in het Algemeen Reglement.