Wedstrijdcategorieën

 

Elk seizoen worden ruim 35 survivalruns onder toezicht van de SBN door heel Nederland en België georganiseerd. De SBN onderscheid hierbij recreatieve survivalruns en wedstrijdsurvivalruns/ klassementswedstrijden. Van de recreatieve survivalruns wordt geen klassement bijgehouden. Je kunt zonder SBN-lidmaatschap of licentie meedoen aan deze wedstrijden. Om een recreatieve run met polsbandje te finishen moet je wel over de nodige techniek beschikken.

De wedstrijd survivalruns zijn speciaal voor wedstrijdlopers. Hiervan wordt een klassement bijgehouden. Om wedstrijden te lopen moet je SBN-lid zijn en een wedstrijdlicentie hebben. Op de wedstrijdkalender vind je een overzicht van alle wedstrijden.


Wedstrijdcategorieën en -klassement

De SBN hanteert vijf wedstrijdcategorieën:

  • Basis Survivalrun (BSR) 6 - 9 km
  • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
  • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
  • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km
  • Jeugd Survivalrun (JSR) 4 – 9 km

Iedere wedstrijdcategorie is weer verdeeld in verschillende klassementen waarin je als wedstrijdloper uitkomt.

JSR BSR KSR MSR LSR
JSR 15-17 jongens BSR Heren KSR Heren MSR Heren LSR Heren
JSR 12-14 jongens BSR Heren 40+ KSR Heren 40+ MSR Heren 40+ LSR Heren 40+
JSR 10-11 jongens BSR Heren 50+ KSR Heren 50+ MSR Heren 50+ LSR Heren 50+
JSR 15-17 meisjes BSR Dames KSR Dames MSR Dames LSR Dames
JSR 12-14 meisjes BSR Dames 40+ KSR Dames 40+ MSR Dames 40+ LSR Dames 40+
JSR 10-11 meisjes BSR Dames 50+ KSR Dames 50+ MSR Dames 50+ LSR Dames 50+

 

Wedstrijdlicentie

Vier van de vijf wedstrijdcategorieën vallen onder de wedstrijdlicentie: LSR, MSR, KSR en JSR. De BSR is een uitzondering hierop.

Om een eerlijke competitie te hebben zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor moet in een survivalrun per wedstrijdcategorie een gemiddelde eindtijd worden gehaald door de eerste tien met polsbandje gefinishte deelnemers met een maximum afwijking in tijd.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun 9 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.

Wil je wedstrijden lopen dan kun je hiervoor als lid een wedstrijdlicentie aanvragen via mijn SBN-profiel. Aan een licentie zijn voorwaarden verbonden. Voor de wedstrijdlicentie dien je 6 kwalificatiepunten behaald te hebben. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen. Het behalen van kwalificatiepunten als voorwaarden om een wedstrijdlicentie aan te vragen, is niet van toepassing voor de JSR.

Het is mogelijk meer dan 1 punt per kwalificatierun te verdienen, hieronder zie je hoeveel punten je per afstand kunt behalen.
Top 5 heren of top 3 dames in een kwalificatierun krijgen dubbele punten.

  • BSR 1 punt
  • Korte kwalificatierun 1 punt (afstand 6 - 9 km)
  • Middellange kwalificatierun 2 punten (afstand 9 - 15 km)
  • Lange kwalificatierun 3 punten (afstand 15 - 25 km)

Een overzicht van alle kwalificatieruns vind je op de wedstrijdkalender.

Een wedstrijdlicentie voor volwassenen is geldig voor deelname aan zowel de KSR, MSR als LSR. Je kan per survivalrun kiezen aan welke wedstrijdcategorie je deelneemt. Je kunt dus ook klassementspunten behalen in meer dan één wedstrijdklassement. Het aantal meetellende wedstrijden is de helft van het totaal aantal aangeboden wedstrijden op de kalender plus 1 (hierbij wordt naar beneden afgerond), met een maximum van 7.

Basis Survivalrun (BSR)

Naast de categorieën die onder de wedstrijdlicentie vallen bestaat er ook de BSR. Voor deelname aan de BSR is geen licentie benodigd. De BSR is in het leven geroepen om het gat tussen recreatief deelnemen aan survivalruns en prestatief deelnemen met een wedstrijdlicentie kleiner te maken.

Om deel te kunnen nemen in de BSR dien je 2 kwalificatiepunten behaald te hebben in de afgelopen twee seizoenen. Vervolgens kun je deelnemen in de BSR. Met het uitlopen van een BSR met bandje verdien je weer een kwalificatiepunt zodoende kun je in de BSR ook de punten verzamelen om de overstap naar de wedstrijdlicentie te maken.

De BSR is alleen toegankelijk voor atleten zonder actieve wedstrijdlicentie. Op deze wijze wordt het klassement van de BSR beschermd en is het echt een bewuste keuze om deel te nemen aan de BSR. Per seizoen mag je tweemaal wisselen tussen de wedstrijdlicentie en BSR. Zodoende heb je wel de mogelijkheid te proeven aan beide categorieën.

Een uitgebreidere uitleg van de BSR tref je hier aan.

Meer informatie over wedstrijdregels kun je ook teruglezen in ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.


Puntentelling

Per wedstrijdcategorie stelt de SBN een seizoensklassement op aan de hand van een puntensysteem. De snelste met polsband gefinishte atleet in een wedstrijdklasse verdient per survivalrun 1000 punten. De daaropvolgende deelnemers krijgen vervolgens ieder 1000 punten min het aantal seconden dat de deelnemer later dan de beste deelnemer binnenkomt, gedeeld door dertig. Een halve minuut later levert dus 1 minpunt op. Over de puntentelling vind je in het Algemeen Reglement uitgebreide info.

Tijdens een seizoen hoef je niet alle wedstrijden te lopen. Per wedstrijdcategorie telt een aantal wedstrijden mee. Per seizoen wordt het aantal meetellende wedstrijden bepaald. Onderaan aan onze wedstrijdkalender zie je per wedstrijdcategorie hoeveel wedstrijden dit seizoen meetellen voor het klassement.


Ook handig om te weten: