Wedstrijdcategorieën

 

Elk seizoen worden ruim 35 survivalruns onder toezicht van de SBN door heel Nederland en België georganiseerd. De SBN onderscheid hierbij recreatieve survivalruns en wedstrijdsurvivalruns/ klassementswedstrijden. Van de recreatieve survivalruns wordt geen klassement bijgehouden. Je kunt zonder SBN-lidmaatschap of licentie meedoen aan deze wedstrijden. Om een recreatieve run met polsbandje te finishen moet je wel over de nodige techniek beschikken.

De wedstrijd survivalruns zijn speciaal voor wedstrijdlopers. Hiervan wordt een klassement bijgehouden. Om wedstrijden te lopen moet je SBN-lid zijn en een wedstrijdlicentie hebben. Op de SBN wedstrijdkalender vind je een overzicht van alle wedstrijden.


Wedstrijdcategorieën en -klassement

De SBN hanteert vier wedstrijdcategorieën:

  • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
  • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
  • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km
  • Jeugd Survivalrun (JSR) 4 – 9 km

Iedere wedstrijdcategorie is weer verdeeld in verschillende klassementen waarin je als wedstrijdloper uitkomt.

JSR
JSR 15-17 jongens
JSR 12-14 jongens
JSR 10-11 jongens
JSR 15-17 meisjes
JSR 12-14 meisjes
JSR 10-11 meisjes
KSR
KSR Heren
KSR Heren 40+
KSR Heren 50+
KSR Dames
KSR Dames 40+
KSR Dames 50+
MSR
|MSR Heren
MSR Heren 40+
MSR Heren 50+
MSR Dames
MSR Dames 40+
MSR Dames 50+
LSR
LSR Heren
LSR Heren 40+
LSR Heren 50+
LSR Dames
LSR Dames 40+
LSR Dames 50+

Om een eerlijke competitie te hebben zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor moet in een survivalrun per wedstrijdcategorie een gemiddelde eindtijd worden gehaald door de eerste tien met polsbandje gefinishte deelnemers met een maximum afwijking in tijd.

Voor de allerkleinsten is er de klasse JSR 8-9, hiervan wordt geen klassement bijgehouden. Wel zijn er survivalruns voor deze categorie, op onze wedstrijdkalender kun je ze vinden.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun 7,5 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.

Wil je wedstrijden lopen dan kun je hiervoor een wedstrijdlicentie aanvragen via mijn SBN-profiel. Aan een wedstrijdlicentie zijn voorwaarden verbonden, zo vragen we je minimaal 5 individuele survivalruns met behoud van bandje uit te lopen in een afstand representatief voor de wedstrijdcategorie waarin je wil uitkomen. Een overzicht van alle kwalificatieruns vind je op de wedstrijdkalender.

Meer informatie over wedstrijdregels kun je ook teruglezen via ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.


Wedstrijdklasse en Topklasse

De SBN stelt de beste wedstrijdatleten, dames en heren, in de gelegenheid onder de beste omstandigheden te strijden om topklasseringen. Wedstrijdatleten die bewezen hebben tot de top te behoren worden daarom ingedeeld in de Topklasse. De overige wedstrijdatleten komen in de Wedstrijdklasse. Deze twee klassen strijden in dezelfde wedstrijd tegen elkaar om hetzelfde podium. De Topklasse en Wedstrijdklasse vormen met elkaar het tussen- en eindklassement.

Ben je atleet in de Topklasse, dan is je inschrijving voor een survivalrun gegarandeerd, mag je altijd vooraan starten en kun je een maatshirt aanvragen. Jouw maatshirt geef je op in jouw SBN-profiel.

De SBN bepaalt aan het begin van het seizoen welke atleten in de Topklasse uitkomen. Bij heren geldt dat als je als atleet uit de Wedstrijdklasse in de top-5 eindigt, je per direct promoveert naar de Topklasse. Voor dames in de Wedstrijdklasse geldt dit bij een top-3 plek. De Topklasse van die wedstrijdcategorie wordt daarmee voor de rest van het seizoen met een plek uitgebreid. In ons Algemeen Reglement vind je ook meer informatie over de Topklasse.

Vanuit het SBN bondssecretariaat ontvang je een mail als je Topklasser bent geworden na het behalen van een top-5 (heren) of top-3 (dames) in de Wedstrijdklasse. We noemen dit een zogenaamde wildcard.


Puntentelling

Per wedstrijdcategorie stelt de SBN een seizoensklassement op aan de hand van een puntensysteem. De snelste met polsband gefinishte atleet in een wedstrijdklasse verdient per survivalrun 1000 punten. De daaropvolgende deelnemers krijgen vervolgens ieder 1000 punten min het aantal seconden dat de deelnemer later dan de beste deelnemer binnenkomt, gedeeld door dertig. Een halve minuut later levert dus 1 minpunt op. Over de puntentelling vind je in het Algemeen Reglement uitgebreide info.

Tijdens een seizoen hoef je niet alle wedstrijden te lopen. Per wedstrijdcategorie telt een aantal wedstrijden mee. Per seizoen wordt het aantal meetellende wedstrijden bepaald. Onderaan aan onze wedstrijdkalender zie je per wedstrijdcategorie hoeveel wedstrijden dit seizoen meetellen voor het klassement.


Ook handig om te weten:

Aanvragen wedstrijdlicentie

Jeugd tot en met 17 jaar hoeft voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie geen kwalificatieruns te lopen. Je wordt ingedeeld op leeftijd. De peildatum van je leeftijd is 1 september.

Wil je als volwassene deelnemen aan wedstrijden, dan gelden de volgende voorwaarden:

- je bent 18 jaar of ouder;
- je bent lid van SBN;
- je hebt je gekwalificeerd via 5 kwalificatieruns.

Je kwalificeert je als je vijf individuele survivalruns in de afstand van jouw voorgenomen wedstrijdcategorie met bandje finisht. Kwalificatieruns tellen alleen mee als je je met jouw SBN-lidnummer hebt ingeschreven voor een survivalrun.

In de wedstrijdkalender staan deze runs als kwalificatieruns aangegeven. Het totaal van vijf kwalificaties kun je in maximaal twee aaneengesloten seizoenen opbouwen. Jouw  wedstrijdlicentie is direct actief na aanvraag.

Lukt het niet 5 kwalificatieruns verdeeld over twee aaneengesloten seizoenen te behalen, dan vervallen de kwalificaties van het oudste seizoen. Een overzicht van jouw kwalificatieruns vind je in jouw SBN-profiel.

Wijzigen/stopzetten licentie
Je kunt jouw wedstrijdlicentiecategorie wijzigen tot 1 juli via jouw SBN-profiel. De wijziging gaat het volgende seizoen, op 1 september in. Binnen een seizoen wijzigen van wedstrijdlicentiecategorie is niet mogelijk.

Jouw licentie geldt voor één seizoen en wordt automatisch verlengd voor het volgende seizoen als je deze niet voor 1 juli stopzet. De kosten voor een wedstrijdlicentie bedragen voor jeugdleden € 10,00 per seizoen en voor volwassenen € 15,00. Zeg je later dan 1 juli jouw wedstrijdlicentie op, dan worden deze kosten ook in het nieuwe seizoen aan je doorberekend.

Bij jeugdleden wordt de JSR wedstrijdlicentie automatisch aangepast naar de categorie behorende bij de leeftijd op peildatum 1 september. Jeugdleden die 18 jaar worden gaan automatisch over naar de KSR categorie. Wil je liever gelijk van JSR overstappen naar MSR of LSR, dan kan je dit verzoek indienen bij het SBN bondsecretariaat.

Klassement

Klik hier voor het klassement van het huidige seizoen en vervolgens op de wedstrijdcategorie van jouw keuze (bijv. LSR-H of MSR-D)

Open Nationaal Kampioenschap

De SBN organiseert ieder seizoen drie Open Nationaal Kampioenschappen (ONK) voor de Korte, Middellange en Lange Survivalrun. Elke atleet met een wedstrijdlicentie mag aan elk van de drie ONK’s meedoen.  Als er een Open NK is, is er in datzelfde weekend geen wedstrijd in het reguliere wedstrijdklassement. Zo kan iedere wedstrijdloper meedoen aan een Open NK. Een Open NK telt mee als reguliere wedstrijd voor het klassement.

Voor de jeugd zijn er alleen besloten NK’s, waarin binnen de eigen leeftijdsklasse meegedaan kan worden door atleten met wedstrijdlicentie.
Je vindt alle ins en outs over het Open NK en Besloten NK in artikel 3.17 van het Algemeen Reglement.