Basis Survivalrun (BSR)

Basis Survivalrun (BSR)

Per seizoen 2021/2022 is er een nieuw klassement voor volwassenen! De Basis Survivalrun (BSR). De BSR is in het leven geroepen om de verbinding te vormen tussen de recreatieve survivalruns en de licentiewedstrijden.

De BSR is qua afstand vergelijkbaar met een KSR (6-9 km) maar is in uitvoering lichter. Hindernissen zijn eenvoudiger en er zullen geen verticale armkracht hindernissen in het parcours voorkomen. Niet alleen het parcours is toegankelijker, ook de vereisten om deel te nemen aan de BSR zijn minimaal. Je kunt deelnemen aan de BSR met twee kwalificatiepunten, er is dus geen wedstrijdlicentie nodig om deel te nemen! Daarnaast verdien je in de BSR kwalificatiepunten om, desgewenst, je wedstrijdlicentie bij elkaar te sprokkelen.

Om de BSR echt een instapklassement te laten zijn, is ervoor gekozen de BSR alleen toegankelijk te maken voor atleten zonder actieve wedstrijdlicentie. Op deze wijze wordt het klassement van de BSR beschermd en is het echt een bewuste keuze om deel te nemen aan de BSR. Per seizoen mag je tweemaal wisselen tussen de wedstrijdlicentie en BSR. Zodoende heb je wel de mogelijkheid te proeven aan beide categorieën.

In onderstaande dropdowns vind je alle overige informatie over de BSR. Bij vragen neem contact op met het bondsbureau.

Details BSR

Twee keer per seizoen kan je wisselen tussen BSR deelname en het deelnemen aan licentie wedstrijden. Deze wissel kun je doorvoeren in jouw SBN-Profiel.

De wijziging kun je doorvoeren door onder de kop 'jouw lidmaatschap' naar BSR wijzigen te gaan.

 

Vervolgens kom je in het onderstaande scherm:

 

Hierbij zijn er twee velden waar je waarden in kan voeren:

 • Activatie per: per wanneer wil jij dat jouw BSR deelname actief wordt.
 • Einddatum per: mocht jij een einddatum willen, niet verplicht, aangezien je bijvoorbeeld na een bepaalde datum weer deel wil nemen aan een licentie survivalrun, dan voer je hier de einddatum in.

Bij activatie van de BSR wordt automatisch jouw wedstrijdlicentie inactief vanaf het moment dat de BSR actief wordt. Deactiveren staat niet gelijk aan opzeggen, je hebt altijd nog een wedstrijdlicentie en betaalt hier ook voor. Opzeggen doe je in het menu 'licentie wijzigen', de uiterste datum hiervoor is ieder seizoen op 31 augustus.

Mocht je een wedstrijdlicentie actief hebben dan zien de velden eruit als op onderstaande afbeelding:

 • Einddatum per: per wanneer wil jij dat jouw BSR deelname afloopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je deel wil nemen aan een licentiesurvivalrun. Let op: de wedstrijddatum geldt; niet de inschrijfdatum.
 • Heractivatie per: mocht jij een bepaalde periode licentie survivalruns willen lopen en hierna weer terug naar de BSR, dan kun je de heractivatiedatum vast invullen. Op deze wijze kun je al wel vast de inschrijvingen voor die periode regelen.

 

Restricties

 • BSR activatieperiode kan niet overlappen met een inschrijving voor een licentiewedstrijd;
 • Maximaal tweemaal per seizoen wisselen.

Voorbeelden

Jan heeft een wedstrijdlicentie maar wil graag aan een survivalrun in de BSR deelnemen. Deze survivalrun vindt plaats op 30 oktober. Jan vult bij activatie per 29-10-2021 in en einddatum per 31-10-2021. Vervolgens schrijft hij zich in voor de BSR survivalrun op 30 oktober.

30 oktober valt binnen de geactiveerde datumreeks dus Jan kan zich inschrijven.

Daarnaast wil Jan ook graag in het KSR klassement een aantal survivalruns lopen. Deze vallen buiten de periode van 29-10 tot en met 31-10 dus dit is geen probleem.

Deze wissel heeft Jan zijn twee wissel momenten gekost: 1 wissel om de BSR te activeren en 1 wissel om de wedstrijdlicentie na het aflopen van de BSR periode weer te activeren.

 


 

Marije heeft zojuist haar tweede kwalificatiepunt gehaald! Ze gaat direct naar haar SBN-profiel en activeert de BSR zonder einddatum. Dit kost haar geen wissel aangezien er geen sprake is van een wissel.

Gedurende het seizoen verzamelt Marije 6 kwalificatiepunten. Nu heeft zij voldoende punten om een wedstrijdlicentie aan te vragen. Ze vraagt de wedstrijdlicentie aan. Echter besluit zij hier nog geen gebruik van te maken, ze laat haar BSR deelname actief en de wedstrijdlicentie inactief. Dit kost haar geen wissel.

Aan het einde van het seizoen wil Marije tóch deelnemen aan een KSR. Ze deactiveert deelname aan de BSR door een einddatum in te voeren voor de wedstrijddatum van de KSR waar ze zich voor in wil schrijven. Vervolgens schrijft ze zich in voor de KSR. Dit kost haar één wissel.

 


 

Piet heeft zijn BSR deelname actief en beschikt over een wedstrijdlicentie (inactief). Piet heeft voor het seizoen de volgende planning bedacht:

 • 1 september BSR bij Survivalrun de Swing over
 • 15 september BSR bij Survivalrun de Apenhang
 • 30 oktober KSR bij Survivalrun de Liaan
 • 7 november KSR bij Survivalrun het Net
 • 13 december BSR bij Survivalrun de Catcrawl

De inschrijvingen voor al deze survivalruns zijn open, dus Piet wil graag de inschrijvingen op orde maken. Hiervoor voert hij bij de BSR deelname het volgende in:

 • Einddatum per: 16 september
 • Heractivatie per: 9 november

In de periode van 16 september tot en met 9 november kan Piet nu deelnemen aan licentie survivalruns, dit past precies met de planning van Piet. Bij survivalruns na 9 november kan Piet weer deelnemen aan de BSR.

Deze opzet kost Piet zijn beide wisselmomenten. 1 voor de activatie van de licentie en 1 voor de heractivatie van de BSR.

Zijn er kosten verbonden aan een BSR-registratie? Er zijn geen extra kosten verbonden aan een BSR-registratie, behalve je verplichte SBN-lidmaatschap en een minimum van 2 behaalde kwalificatiepunten.

Loopt een BSR-registratie automatisch door? Een BSR-registratie wordt zonder einddatum stilzwijgend verlengd, ook bij overgang naar een nieuw wedstrijdseizoen (ieder jaar per 1 september). Mocht er door jou een einddatum ingevoerd zijn, dan loopt de registratie wel op die dag af.

Betaal ik nog voor mijn wedstrijdlicentie als ik deze deactiveer? Ja, deactiveren staat niet gelijk aan opzeggen. Mocht je geen wedstrijdlicentie meer willen zeg deze dan voor 1 september op in jouw SBN-profiel. Ook een inactieve wedstrijdlicentie wordt automatisch verlengd!