Voor deelnemers

Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door: zomer en winter!

Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.

Een survivalrun loop je niet zomaar, je moet hiervoor een aantal basistechnieken onder de knie hebben. Een survivalrun is dus geen obstakelrun. Om de techniek onder te knie te krijgen en aan je kracht en souplesse te werken kun je je aansluiten bij een trainingsgroep bij jou in de buurt. In het hele land zijn verenigingen te vinden waar je kunt trainen.


Voordelen lid worden

Als je lid wordt van de SBN:

 • ben je verzekerd voor ongevallen tijdens survivalruntrainingen bij een bij de SBN aangesloten trainingsgroep tijdens reguliere trainingsuren
 • ben je verzekerd voor ongevallen tijdens runs die onder toezicht van de SBN worden georganiseerd
 • ontvang je drie keer per jaar het bondsmagazine SURVIVALRUN
 • kun je een wedstrijdlicentie aanvragen na het behalen van kwalificatieruns

Het lidmaatschap kost € 17,50 per jaar. Loopt van 1 september t/m 31 augustus en wordt ieder jaar automatisch verlengd.

Meld je je tussen 1 juni en 1 september aan, dan betaal je pas contributie vanaf het nieuwe seizoen.

Dus … genoeg redenen om lid te worden van de SBN!


Trainingslocaties

Op verschillende trainingslocaties ben je van harte welkom om kennis te maken met survivalrun. De trainingsgroepen bieden ieder op hun eigen manier trainingen aan. Informeer bij een trainingsgroep bij jou in de buurt.

De trainingsbanen van aangesloten trainingsgroepen worden jaarlijks gekeurd door de Parcourscommissie van de SBN. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier kunt trainen.

 


Recreatief of wedstrijden

Survivalrun kun je als recreant of als wedstrijdloper beoefenen.
De afstanden van recreatieve runs beginnen bij ongeveer 4 km. Vaak loop je hetzelfde parcours als de wedstrijdlopers, maar mag je de hindernissen op een eenvoudigere manier doen. Ook voor recreatieve runs moet je getraind zijn. Je tijd wordt geregistreerd maar de SBN houdt geen recreanten klassement bij.

Voor de wedstrijdlopers organiseert de SBN verschillende competities op geslacht, leeftijd en afstand. Hoe langer de afstand, hoe meer hindernissen, hoe zwaarder. Er zijn drie wedstrijdcategorieën.
Een wedstrijdlicentie voor volwassenen is met ingang van seizoen 2018/2019 geldig voor deelname aan zowel de KSR, MSR als LSR. Je kan per survivalrun kiezen aan welke wedstrijdcategorie je deelneemt. Je kunt dus ook klassementspunten behalen in meer dan één wedstrijdklassement.  Het minimaal aantal meetellende wedstrijden voor een volledig klassement is bijgesteld van 8 naar 7 (behalve bij de LSR). Meer informatie over wedstrijdregels kun je ook teruglezen via ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.

 • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
 • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
 • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km

Er zijn vier jeugdklassen voor verschillende leeftijden die in afstand en zwaarte van hindernissen verschillen:

 • JSR 15-17 | 15 t/m 17 jaar 6 – 9 km
 • JSR 12-14 | 12 t/m 14 jaar 4 – 7 km
 • JSR 10-11 | 10 t/m 11 jaar 4 – 7 km
 • JSR 8-9* | 8 t/m 9 jaar 4 - 5 km
  *voor de JSR 8-9 heb je geen wedstrijdlicentie nodig en hoef je alleen lid te zijn van de SBN.

 


Wedstrijdlicentie

Jeugd tot en met 17 jaar hoeft voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie geen kwalificatieruns te lopen. Je wordt ingedeeld op leeftijd.
De peildatum van je leeftijd is 1 september.

Wil je als volwassene wedstrijden lopen dan moet je lid worden van de SBN en een wedstrijdlicentie aanvragen via jouw SBN-profiel.

Voor volwassenen zijn aan deze wedstrijdlicentie voorwaarden verbonden, met ingang van seizoen 2018/2019 vragen we je minimaal 6 kwalificatiepunten te behalen. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen in een afstand representatief voor de wedstrijdcategorie waarin je wil uitkomen.

Het is mogelijk meer dan 1 punt per kwalificatierun te verdienen, hieronder zie je hoeveel punten je per afstand kunt behalen.
Top 5 heren of top 3 dames in een kwalificatierun krijgen dubbele punten.

Korte kwalificatierun 1 punt (afstand 6 - 9 km)
Middellange kwalificatierun 2 punten (afstand 9 - 15 km)
Lange kwalificatierun 3 punten (afstand 15 - 25 km)

Een overzicht van alle SBN survivalruns vind je op de wedstrijdkalender, in dit overzicht zie je ook welke survivalruns meetellen als kwalificatierun.

Lukt het niet 6 kwalificatieruns verdeeld over twee aaneengesloten seizoenen te behalen, dan vervallen de kwalificaties van het oudste seizoen. Een overzicht van jouw kwalificatieruns vind je in jouw SBN-profiel.

Stopzetten wedstrijdlicentie

Je kunt jouw wedstrijdlicentie stopzetten tot 1 juli via jouw SBN-profiel. De wijziging gaat het volgende seizoen op 1 september in.

Jouw wedstrijdlicentie geldt voor één seizoen en wordt automatisch verlengd voor het volgende seizoen als je deze niet voor 1 juli stopzet. De kosten voor een wedstrijdlicentie bedragen voor jeugdleden € 10,00 per seizoen en voor volwassenen € 15,00. Zeg je later dan 1 juli jouw wedstrijdlicentie op, dan worden deze kosten ook in het nieuwe seizoen aan je doorberekend.

Bij jeugdleden wordt de JSR wedstrijdlicentie automatisch aangepast naar de leeftijdscategorie behorende bij de leeftijd op peildatum 1 september. Jeugdleden die 18 jaar worden, stromen automatisch door naar de volwassenencategorie.


Eerlijke competitie

Om een eerlijke competitie te hebben zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor wordt tijdens een survivalrun per wedstrijdcategorie de gemiddelde eindtijd van de de eerste tien met polsbandje gefinishte deelnemers bijgehouden. Hierop mag een maximum afwijking in tijd zitten. Hieronder zie je wat dat per wedstrijdcategorie betekent.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun (KSR) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun (MSR) 9 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun (LSR) 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 (JSR 15-17) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 (JSR 12-14) 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 (JSR 10-11) 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.


Wedstrijdklasse en Topklasse

De SBN stelt de beste wedstrijdatleten, dames en heren, in de gelegenheid om onder de beste omstandigheden te strijden om topklasseringen. Wedstrijdatleten die bewezen hebben tot de top te behoren worden daarom ingedeeld in de Topklasse. De overige wedstrijdatleten komen in de Wedstrijdklasse. Deze twee klassen strijden in dezelfde wedstrijd tegen elkaar om hetzelfde podium. De Topklasse en Wedstrijdklasse vormen met elkaar het tussen- en eindklassement.

Ben je atleet in de Topklasse, dan is je inschrijving voor een survivalrun gegarandeerd, mag je altijd vooraan starten en kun je een maatshirt aanvragen. Jouw maatshirt geef je op in jouw SBN-profiel.

De SBN bepaalt aan het begin van het seizoen welke atleten in de Topklasse uitkomen.
Bij heren geldt dat als je als atleet uit de Wedstrijdklasse in de top-5 eindigt, je per direct promoveert naar de Topklasse. Voor dames in de Wedstrijdklasse geldt dit bij een top-3 plek. De Topklasse van die wedstrijdcategorie wordt daarmee voor de rest van het seizoen met één plek uitgebreid. In ons Algemeen Reglement vind je ook meer informatie over de Topklasse.

Vanuit het bondssecretariaat ontvang je een mail als je Topklasser bent geworden na het behalen van een top-5 (heren) of top-3 (dames) in de Wedstrijdklasse.


Kleding

De kleding moet vooral lekker zitten en niet te wijd zijn. Kleding beschermt je tegen kou en schaafplekken van touwen, netten of bijvoorbeeld braamstruiken. Daarom loopt je altijd in een lange tight. Je zorgt ervoor dat ook je enkels bedekt zijn. Je past je bovenkleding aan de temperatuur aan. Een t-shirt met daaronder eventueel een thermoshirt met lange mouwen.

Bij een survivalrun krijg je een t-shirt met daarop je startnummer.

Er zijn geen specifieke survivalrunschoenen. Ook hardloopschoenen met extra profiel zoals trailschoenen zijn geschikt voor survivalrun. Het materiaal moet extra sterk zijn omdat je schoenen nogal wat te verduren krijgen met al die touwen en netten. Laat je vooral adviseren bij een sportwinkel of bij je trainingsgroep.

Als je het erg koud hebt draag dan een muts, kol en handschoenen die je makkelijk van je handen kunt schuiven. Klimmen met handschoenen is niet aan te raden. Je ziet veel survivalrunners dit praktisch oplossen met afgeknipte sokken als handschoenen. Niet mooi, wel handig!


Deelnemersreglement

Van de SBN kun je verwachten dat ze er alles aan doet om survivalruns zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Maar ook als deelnemer wordt er naast gezond verstand iets van je verwacht. Je vindt dit in ons Deelnemersreglement.


Ook handig te weten als SBN-lid en deelnemer:

Voor deelnemers biedt de SBN een aanvullende ongevallenverzekering voor atleten. Bekijk meer informatie over onze verzekeringen hier.

Er zijn heel veel verschillende hindernissen en door verschillende situaties waarin deze geklommen dienen te worden nog meer mogelijkheden. Zie meer hierover bij veelgebruikte technieken.

Naast het Deelnemersreglement hanteert de SBN ook het Algemeen Reglement. Lees beide goed door, zodat je op de hoogte bent van alle voorwaarden en belangrijke details omtrent jouw lidmaatschap, wedstrijden, prijzen en uitslagenverwerking.

Elk seizoen worden ruim 35 survivalruns onder toezicht van de SBN door heel Nederland en België georganiseerd. De SBN onderscheid hierbij recreatieve survivalruns en wedstrijd survivalruns welke onderverdeeld zijn in wedstrijdcategorieën. De wedstrijd survivalruns zijn speciaal voor wedstrijdlopers. Iedere wedstrijdcategorie is weer verdeeld in verschillende klassementen waarin je als wedstrijdloper uitkomt. Meer hierover lees je hier.

De SBN organiseert ieder seizoen drie Open Nationaal Kampioenschappen (ONK) voor de Korte, Middellange en Lange Survivalrun. Elke atleet met een wedstrijdlicentie mag aan elk van de drie ONK’s meedoen.  Als er een Open NK is, is er in datzelfde weekend geen wedstrijd in het reguliere wedstrijdklassement. Zo kan iedere wedstrijdloper meedoen aan een Open NK. Een Open NK telt mee als reguliere wedstrijd voor het klassement.

Voor de jeugd zijn er alleen besloten NK’s, waarin binnen de eigen leeftijdsklasse meegedaan kan worden door atleten met wedstrijdlicentie.

Je vindt alle ins en outs over het Open NK en Besloten NK in artikel 3.17 van het Algemeen Reglement.