Voor deelnemers

Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door: zomer en winter!

Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.

Een survivalrun loop je niet zomaar, je moet hiervoor een aantal basistechnieken onder de knie hebben. Een survivalrun is dus geen obstakelrun. Om de techniek onder te knie te krijgen en aan je kracht en souplesse te werken kun je je aansluiten bij een trainingsgroep bij jou in de buurt. In het hele land zijn verenigingen te vinden waar je kunt trainen.


Lid worden?

De SBN kent drie vormen van lidmaatschap:

 • Daglid: als je als niet SBN lid deelneemt aan een survivalrun neem je bij inschrijving automatisch een daglidmaatschap af. Dit lidmaatschap zorgt dat jij verzekerd deelneemt aan de survivalrun.
 • Aspirantlid: wil jij bij een aangesloten trainingsgroep kennis maken met survivalrun? Dan is dit het ideale lidmaatschap! Een lidmaatschap van zes weken voor €5,-. Het lidmaatschap dekt al jouw trainingsactiviteiten echter kun je hier geen survivalruns mee lopen. Bij inschrijving dien je dan een daglidmaatschap af te nemen.
 • Seizoenslid: een seizoenslidmaatschap kost € 22,00 per seizoen (vanaf 1 maart betaal je nog €11,- voor het lopende seizoen). Het seizoen start op 1 september en loopt tot en met 31 augustus en wordt ieder jaar automatisch verlengd. Het seizoenslidmaatschap is het lidmaatschap met de meeste voordelen:
  • ben je verzekerd voor ongevallen tijdens survivalruntrainingen bij een bij de SBN aangesloten trainingsgroep
  • ben je verzekerd voor ongevallen tijdens runs die onder toezicht van de SBN worden georganiseerd
  • kun je een wedstrijdlicentie aanvragen na het behalen van kwalificatieruns

Dus … genoeg redenen om lid te worden van de SBN!


Trainingslocaties

Op verschillende trainingslocaties ben je van harte welkom om kennis te maken met survivalrun. De trainingsgroepen bieden ieder op hun eigen manier trainingen aan. Informeer bij een trainingsgroep bij jou in de buurt.

De trainingsbanen van aangesloten trainingsgroepen worden jaarlijks gekeurd door de Parcourscommissie van de SBN. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier kunt trainen.

 


Recreatief of wedstrijden

Survivalrun kun je als recreant of als wedstrijdloper beoefenen.
De afstanden van recreatieve runs beginnen bij ongeveer 4 km. Vaak loop je hetzelfde parcours als de wedstrijdlopers, maar mag je de hindernissen op een eenvoudigere manier doen. Ook voor recreatieve runs moet je getraind zijn. Je tijd wordt geregistreerd maar de SBN houdt geen recreanten klassement bij.

Voor de wedstrijdlopers organiseert de SBN verschillende competities op geslacht, leeftijd en afstand. Hoe langer de afstand, hoe meer hindernissen, hoe zwaarder. Er zijn drie wedstrijdcategorieën. Tussen de wedstrijdcategorieën en de recreatieve survivalruns zit de Basis Survivalrun (BSR).

Voor de drie wedstrijdcategoriën is een wedstrijdlicentie nodig. Deze is geldig voor alle drie de categorieën, de Korte Survivalrun (KSR), Middellange Survivalrun (MSR) en de Lange Survivalrun (LSR).  Je kan per survivalrun kiezen aan welke wedstrijdcategorie je deelneemt. Je kunt dus ook klassementspunten behalen in meer dan één wedstrijdklassement. Meer informatie over de wedstrijdcategorieën vind je hier. De wedstrijdregels kun je teruglezen in ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.

 • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
 • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
 • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km

Er zijn drie jeugdklassen voor verschillende leeftijden die in afstand en zwaarte van hindernissen verschillen:

 • JSR 15-17 | 15 t/m 17 jaar 6 – 9 km
 • JSR 12-14 | 12 t/m 14 jaar 4 – 7 km
 • JSR 10-11 | 10 t/m 11 jaar 4 – 7 km

 


Wedstrijdlicentie

Jeugd tot en met 17 jaar hoeft voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie geen kwalificatieruns te lopen. Zij moeten wel eerst lid worden van de SBN. De jeugdcategorieën zijn ingedeeld op leeftijd. De peildatum van de leeftijd voor de jeugdcategorie JSR 12-14 en JSR 15-17 is 1 september. Voor de overige categorieën geldt de exacte leeftijd.

Wil je als volwassene wedstrijden lopen, dan moet je lid worden van de SBN en een wedstrijdlicentie aanvragen via jouw SBN-profiel.
De kosten voor een wedstrijdlicentie bedragen voor jeugdleden € 10,00 per seizoen en voor volwassenen € 15,00.

Voor volwassenen zijn aan deze wedstrijdlicentie voorwaarden verbonden, met ingang van seizoen 2018/2019 vragen we je minimaal 6 kwalificatiepunten te behalen. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen in een afstand representatief voor de wedstrijdcategorie waarin je wil uitkomen.

Het is mogelijk meer dan 1 punt per kwalificatierun te verdienen, hieronder zie je hoeveel punten je per afstand kunt behalen.
Top 5 heren of top 3 dames in een kwalificatierun krijgen dubbele punten.

Korte kwalificatierun 1 punt (afstand 6 - 9 km)
Middellange kwalificatierun 2 punten (afstand 9 - 15 km)
Lange kwalificatierun 3 punten (afstand 15 - 25 km)

Een overzicht van alle SBN survivalruns vind je op de wedstrijdkalender, in dit overzicht zie je ook welke survivalruns meetellen als kwalificatierun.

Lukt het niet 6 kwalificatieruns verdeeld over twee aaneengesloten seizoenen te behalen, dan vervallen de kwalificaties van het oudste seizoen. Een overzicht van jouw kwalificatieruns vind je in jouw SBN-profiel.

Stopzetten wedstrijdlicentie

Zeg je later dan 31 augustus jouw wedstrijdlicentie op, dan worden deze kosten ook in het nieuwe seizoen aan je doorberekend. Je kunt jouw wedstrijdlicentie stopzetten via jouw SBN-profiel.

Bij jeugdleden wordt de JSR wedstrijdlicentie automatisch aangepast naar de leeftijdscategorie behorende bij de leeftijd op peildatum 1 september. Jeugdleden die 18 jaar worden, stromen automatisch door naar de volwassenencategorie.


Eerlijke competitie

Om een eerlijke competitie te hebben zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor wordt tijdens een survivalrun per wedstrijdcategorie de gemiddelde eindtijd van de de eerste tien met polsbandje gefinishte deelnemers bijgehouden. Hierop mag een maximum afwijking in tijd zitten. Hieronder zie je wat dat per wedstrijdcategorie betekent.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun (KSR) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun (MSR) 9 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun (LSR) 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 (JSR 15-17) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 (JSR 12-14) 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 (JSR 10-11) 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.


Persoonlijk begeleider

Survivalrun is een sport voor verschillende leeftijden en niveaus. Iedereen gaat op zijn of haar eigen niveau de strijd met de elementen aan. Zo zijn er deelnemers die een medische aandoening hebben (bijvoorbeeld diabetes of inspanningsastma), waardoor het deelnemen aan een survivalrun een extra uitdaging met zich meebrengt. Deze survivalrunners kunnen zelfstandig het parcours afleggen, maar hebben soms de hulp van een eigen begeleider nodig, bijvoorbeeld in het geval van een hypo of voor een pufje bij een astma-aanval. Deze begeleiding is in de praktijk niet altijd mogelijk, omdat een begeleider reglementair niet op het parcours mag komen. Hierdoor zien deze survivalrunners soms af van deelname.

Om ook deze deelnemers een kans te bieden deel te nemen aan survivalrun is de persoonlijk begeleider in het leven geroepen. Deelnemers die vanwege een medische aandoening, incidenteel assistentie nodig kunnen hebben tijdens een survivalrun, kunnen een aanvraag doen om toestemming te krijgen om tijdens een survivalrun begeleid te worden door persoonlijk begeleider. Het uitgangspunt is dat de deelnemer zelfstandig in staat is om het parcours te volbrengen. De persoonlijk begeleider kan incidenteel en kortstondig assistentie verlenen om een medische situatie te verhelpen.

Een persoonlijk begeleider is te herkennen aan de gele armband met daarop begeleider & het SBN logo gedrukt.

Voor een uiteenzetting van de rechten en plichten van de persoonlijk begeleider zie artikel 3.17 van het Algemeen Reglement.

Aanvragen persoonlijk begeleider

Wil jij gebruik maken van een persoonlijk begeleider tijdens je survivalruns? Lees dan eerst artikel 3.17 van het Algemeen Reglement goed door. En vul vervolgens het aanvraagformulier in. Mochten er onduidelijkheden of vragen zijn neem dan contact met het bondsbureau.


Kleding

De kleding moet vooral lekker zitten en niet te wijd zijn. Kleding beschermt je tegen kou en schaafplekken van touwen, netten of bijvoorbeeld braamstruiken. Daarom loopt je altijd in een lange tight. Je zorgt ervoor dat ook je enkels bedekt zijn. Je past je bovenkleding aan de temperatuur aan. Een t-shirt met daaronder eventueel een thermoshirt met lange mouwen.

Bij een survivalrun krijg je een t-shirt met daarop je startnummer.

Er zijn geen specifieke survivalrunschoenen. Ook hardloopschoenen met extra profiel zoals trailschoenen zijn geschikt voor survivalrun. Het materiaal moet extra sterk zijn omdat je schoenen nogal wat te verduren krijgen met al die touwen en netten. Laat je vooral adviseren bij een sportwinkel of bij je trainingsgroep.

Als je het erg koud hebt draag dan een muts, kol en handschoenen die je makkelijk van je handen kunt schuiven. Klimmen met handschoenen is niet aan te raden. Je ziet veel survivalrunners dit praktisch oplossen met afgeknipte sokken als handschoenen. Niet mooi, wel handig!


Deelnemersreglement

Van de SBN kun je verwachten dat ze er alles aan doet om survivalruns zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Maar ook als deelnemer wordt er naast gezond verstand iets van je verwacht. Je vindt dit in ons Deelnemersreglement.


Protest & bezwaar

Een deelnemer aan een survivalrun kan een protest indienen als hij/zij het niet eens is met de uitslag van de categorie waaraan hij/zij heeft deelgenomen. Is de deelnemer minderjarig, dan dient een ouder/verzorger het protest in.

Een protest kan op de wedstrijddag zelf bij de wedstrijdorganisatie ingediend worden of binnen drie dagen na publicatie van de (voorlopige) uitslagen op onze website. Een protest na publicatie van de uitslagen dient gemeld te worden via het Protestformulier. Een protest op de wedstrijddag dient mondeling ingediend te worden bij de jury/wedstrijdleider.

Mocht een protest door de wedstrijdorganisatie afgewezen worden kan de deelnemer bezwaar aantekenen middels het Bezwaarformulier.

Bekijk het volledige stappenplan voor protest & bezwaar hier.

 


Ook handig te weten als SBN-lid en deelnemer: