Wat is survivalrun?

< Terug

Voor deelnemers

Survivalrun is een veelzijdige buitensport waarbij hardlopen wordt gecombineerd met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Naast het lopen en het overwinnen van hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur vergen extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door, zowel in de zomer als in de winter!

Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Je komt langs paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg overwin je zowel natuurlijke als opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties daarvan zijn. Ook kun je onderweg activiteiten zoals boogschieten, houthakken en kajakken tegenkomen.

Een survivalrun loop je niet zomaar, je moet hiervoor een aantal basistechnieken onder de knie hebben. Een survivalrun is dus geen obstakelrun. Om de techniek onder te knie te krijgen en aan je kracht en souplesse te werken kun je je aansluiten bij een trainingsgroep bij jou in de buurt. In het hele land zijn verenigingen te vinden waar je kunt trainen.


 

Recreatief of wedstrijden

Survivalrun kun je als recreant of als wedstrijdloper beoefenen. De afstanden van recreatieve runs beginnen meestal bij ongeveer 4 km. Vaak loop je hetzelfde parcours als de wedstrijdlopers, maar mag je de hindernissen op een eenvoudigere manier volbrengen. Ook voor recreatieve runs moet je getraind zijn. Je tijd wordt geregistreerd, maar de SBN houdt geen apart klassement bij voor recreanten.

Voor de wedstrijdlopers organiseert de SBN verschillende competities op geslacht, leeftijd en afstand. Hoe langer de afstand, hoe meer hindernissen, hoe zwaarder de survivalrun. Er zijn drie wedstrijdcategorieën. Tussen de wedstrijdcategorieën en de recreatieve survivalruns zit de Basis Survivalrun (BSR).

Voor de drie wedstrijdcategorieën is een wedstrijdlicentie nodig. Deze is geldig voor alle drie de categorieën: de Korte Survivalrun (KSR), Middellange Survivalrun (MSR) en de Lange Survivalrun (LSR). Je kunt per survivalrun kiezen aan welke wedstrijdcategorie je deelneemt, waardoor je ook klassementspunten kunt behalen in meer dan één wedstrijdklassement. Meer informatie over de wedstrijdcategorieën vind je hier. De wedstrijdregels kun je teruglezen in ons Algemeen Reglement en Deelnemersreglement.

  • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
  • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
  • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km

Er zijn drie jeugdklassen voor verschillende leeftijden die in afstand en zwaarte van hindernissen verschillen:

  • JSR 15-17 | 15 t/m 17 jaar 6 – 9 km
  • JSR 12-14 | 12 t/m 14 jaar 4 – 7 km
  • JSR 10-11 | 10 t/m 11 jaar 4 – 7 km

 



Eerlijke competitie

Om een eerlijke competitie te garanderen, zorgt de SBN ervoor dat de wedstrijden binnen een klassement even zwaar zijn. Hiervoor wordt tijdens een survivalrun per wedstrijdcategorie de gemiddelde eindtijd van de eerste tien deelnemers met polsbandje bijgehouden. Er mag een maximum afwijking in tijd zijn. Hieronder zie je wat dat betekent per wedstrijdcategorie.

Afstand Streeftijd Marge
Korte Survivalrun (KSR) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Middellange Survivalrun (MSR) 9 - 15 km 1.30 uur 10 minuten
Lange Survivalrun (LSR) 15 - 25 km 2.30 uur 15 minuten
Jeugd Survivalrun 15-17 (JSR 15-17) 6-9 km 55 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 12-14 (JSR 12-14) 4-7 km 40 minuten 10 minuten
Jeugd Survivalrun 10-11 (JSR 10-11) 4-7 km niet vastgesteld n.v.t.