Wat is survivalrun?

Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door: zomer en winter!

Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.

In het hele land zijn er trainingslocaties onder auspiciën van de SBN te vinden. Neem eens een kijkje bij jou in de buurt. Jij valt vast ook als een blok voor survivalrun.

Wil je meer weten over de onderdelen en technieken van survivalrun? Lees verder op de pagina veelgebruikte technieken.


Voor recreant of wedstrijdloper

Survivalrun kun je als recreant of als wedstrijdloper beoefenen.

Tijdens survivalruns worden ook vaak ouder/kind survivalruns of groeps- en koppelruns gehouden. Zo is survivalrun een leuke en uitdagende sport voor iedereen.

De afstanden van recreatieve survivalruns beginnen bij 4 km. Vaak loop je hetzelfde parcours als de wedstrijdlopers, maar mag je de hindernissen op een eenvoudigere manier doen. Ook voor recreatieve survivalruns moet je getraind zijn.

Voor de wedstrijdlopers organiseert de SBN verschillende categorieën op geslacht, leeftijd en afstand. Hoe langer de afstand, hoe meer hindernissen, hoe zwaarder. Er zijn drie wedstrijdcategorieën:

  • Basis Survivalrun (BSR) 6 – 9 km
  • Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
  • Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
  • Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km

 

Er zijn vier jeugdklassen, Jeugd Survivalrun - JSR, voor verschillende leeftijden die in afstand en zwaarte van hindernissen verschillen.

    • JSR 15-17 15 t/m 17 jaar 6 – 9 km
    • JSR 12-14 12 t/m 14 jaar 4 – 7 km
    • JSR 10-11 10 t/m 11 jaar 4 – 7 km
    • JSR 8-9* 8 t/m 9 jaar 4 - 5 km

*voor de JSR 8-9 heb je geen wedstrijdlicentie nodig en hoef je alleen lid te zijn van de SBN


Wil je wedstrijden lopen dan moet je lid worden van de SBN en een wedstrijdlicentie aanvragen via jouw online SBN-profiel. Jeugd kan een wedstrijdlicentie zonder kwalificatie aanvragen. Voor de JSR 8-9 is alleen een SBN-lidmaatschap verplicht.

Voor volwassenen zijn aan deze wedstrijdlicentie voorwaarden verbonden, met ingang van seizoen 2018/2019 vragen we je minimaal 6 kwalificatiepunten te behalen. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen in een afstand representatief voor de wedstrijdcategorie waarin je wil uitkomen.

Het is mogelijk meer dan 1 punt per kwalificatierun te verdienen, hieronder zie je hoeveel punten je per afstand kunt behalen.
Top 5 heren of top 3 dames in een kwalificatierun krijgen dubbele punten.

  • Korte kwalificatierun 1 punt (afstand 6 - 9 km)
  • Middellange kwalificatierun 2 punten (afstand 9 - 15 km)
  • Lange kwalificatierun 3 punten (afstand 15 - 25 km)

Een overzicht van alle kwalificatieruns vind je op de wedstrijdkalender.

 


Verschil survivalrun en obstakelrun

Survivalrun is geen obstakelrun. Er zijn overeenkomsten zoals het lopen en het nemen van hindernissen. Maar voor de hindernissen bij survivalrun heb je techniek nodig. Zonder techniek gaat het je waarschijnlijk niet lukken.  

Maar het grootste verschil is dat je bij een obstakelrun een hindernis mag doen en bij survivalrun een hindernis moet doen. Bij de start van een survivalrun krijg je een polsband om. Haal je een hindernis niet dan verlies je dit polsbandje. Het verliezen van het polsbandje zorgt voor straftijd, waardoor je in de uitslagen niet bovenin kan eindigen. Naast plezier in wat je doet is behoud van het polsbandje dè uitdaging van een survivalrun.

Verder zijn obstakelruns meestal commercieel en worden SBN-survivalruns zonder winstoogmerk georganiseerd.


Kleding

De kleding moet vooral lekker zitten en niet te wijd zijn. Kleding beschermt je tegen kou en schaafplekken van touwen, netten of bijvoorbeeld braamstruiken. Daarom loop je altijd in een lange tight en zorg je ervoor dat ook je enkels bedekt zijn. Je bovenkleding pas je aan aan de temperatuur. Bijvoorbeeld een t-shirt met daaronder eventueel een thermoshirt met lange mouwen.

Bij een survivalrun krijg je als recreant en wedstrijdloper een wedstrijdshirt met daarop je startnummer.

Hardloopschoenen met extra profiel zoals trailschoenen zijn geschikt voor survivalrun. Het materiaal moet extra sterk zijn omdat je schoenen nogal wat te verduren krijgen met al die touwen en netten. Laat je vooral adviseren bij een sportwinkel of bij je vereniging.

Als je het erg koud hebt draag dan een muts, kol en handschoenen die je makkelijk van je handen kunt schuiven. Klimmen met handschoenen is niet aan te raden. Je ziet veel survivalrunners dit praktisch oplossen met afgeknipte sokken als handschoenen.  Niet mooi, wel handig!