De SBN werkt nauw samen met verschillende commissies, die volledig uit vrijwilligers bestaan met een passie voor de sport en een integraal onderdeel vormen van de organisatie. Maar wat doen deze commissies eigenlijk precies? Elke keer stellen we er één aan je voor. Survivalrun is een geweldige buitensport: lekker in de natuur, je grenzen verleggen en volop genieten. Maar hoe zorgen we ervoor dat we dit kunnen blijven doen zonder de natuur te belasten? Precies daarvoor is de Commissie Duurzaamheid opgericht! We spreken met voorzitster Jora Steennis.
Ongeveer twaalf jaar geleden maakte Jora voor het eerst kennis met survivalrun. “Ik deed destijds aan bootcamp en de trainer merkte hoe fanatiek ik elke week bezig was. Hij dacht dat ik toe was aan een grotere uitdaging en raadde me aan om eens bij survivalrun te kijken. Ik besloot zijn advies op te volgen en ging een keer langs bij de trainingsgroep in Ede. Tijdens die eerste training stortte ik me zonder aarzelen en met volle overgave op zelfs de moeilijkste hindernissen, zoals de T-rex, alias de ‘Tjik-tjak’. Ik dacht meteen: ‘Wat is dit een geweldige sport!’”
Na een halfjaar trainen stond Jora al aan de start van haar allereerste survivalrun: de recreantenrun in Elst (Lingezegen). Maar dat verliep niet helemaal zoals ze had gehoopt. “Ik kwam echt van een koude kermis thuis”, vertelt ze lachend. “Ik deed mee in katoenen kleding. Dat leek me op dat moment prima, maar het bood echt geen enkele bescherming tegen de vele doorwadingen en de ijzige kou die dag. Het was afzien, hoor! Maar ja, dat hoort natuurlijk ook bij survivalrun. Het was in ieder geval een waardevolle les.”
Ondanks de kou was die eerste survivalrun een geweldige ervaring voor Jora. “Bij survivalrun ga je telkens de uitdaging met jezelf aan, dát is de essentie. Dat vind ik ook het leukste aan de sport: hoe kom ik zo snel mogelijk door dit lastige parcours. Het is soms een hele puzzel. Natuurlijk speelt het buiten zijn een grote rol. Door de jaren heb ik door heel Nederland survivalruns in de LSR gedaan, wat me de kans heeft gegeven om de mooiste natuur van ons land te ontdekken. Dat is echt volop genieten.”
Werkgroep
In 2021 nam survivalrunner Lotte van Ruitenbeek het initiatief om een werkgroep Duurzaamheid op te richten, met als doel de bond te adviseren over milieuvriendelijkere keuzes, met als speerpunt de vele wedstrijdshirts. Het idee sloeg aan en al snel groeide de werkgroep uit tot een volwaardige commissie. Hierdoor kreeg de groep niet alleen een adviserende rol, maar ook de vrijheid om duurzame thema’s zelf op te pakken en projecten te realiseren. Deze stap markeerde een belangrijk moment: duurzaamheid kreeg een vaste plek binnen de bond, met een team van enthousiaste vrijwilligers die zich actief inzetten voor een groene toekomst.
Ook Jora wilde zich graag inzetten voor een duurzamere survivalrun en sloot zich eerst aan bij de werkgroep en vervolgens bij de commissie, waar ze zelfs de rol van voorzitster op zich nam. “De natuur is onmisbaar voor onze sport, dus we moeten er bewust mee omgaan. Daarnaast gebruiken we materialen en kleding die uit steeds nieuwe grondstoffen worden geproduceerd. Wanneer deze spullen ons te veel worden, gooien we ze weg. In plaats van de stroom afval voor lief te nemen, lijkt het mij beter om te kijken naar circulariteit en ‘consuminderen’. Toekomstige generaties moeten ook nog kunnen genieten van deze prachtige sport en daar zet ik me graag voor in.”
Thema’s
De commissie ging vol enthousiasme aan de slag met verschillende thema’s die spelen binnen de survivalrun, zoals natuur inclusieve trainingsterreinen, het verminderen van afval op het parcours, vervoer, wedstrijdorganisaties informeren over (het verbod op) wegwerpplastic, herbruikbare bewegwijzering en duurzamere keuzes voor shirts.
“We hebben als commissie al mooie stappen gezet”, vertelt Jora. “Zo hebben we een online webinar georganiseerd, twee adviesrapporten opgesteld en een enquête naar de leden gestuurd om te horen wat er leeft op het gebied van duurzaamheid en waar we kunnen verbeteren. Daarnaast werken we de laatste jaren nauw samen met de Commissie Pr & Communicatie om steeds meer aandacht te besteden aan duurzaamheid op de SBN-website en social media-kanalen. Hiermee willen we niet alleen informeren, maar vooral bewustwording creëren omtrent duurzaamheid bij iedereen die bij survivalrun betrokken is. Eén van de projecten waar we nu druk mee bezig zijn, is onderzoeken hoe we het shirtsysteem in de toekomst duurzamer kunnen maken. We werken hier al lang aan en nu worden er stappen genomen om dit plan daadwerkelijk uit te kunnen rollen.”
Het is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt binnen de survivalrun. De mailbox stroomt regelmatig vol met vragen en ook tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) komen er vaak reacties en ideeën binnen. “Het is geweldig om te zien dat leden zo gemotiveerd zijn om samen manieren te vinden om de sport duurzamer te maken. Binnen de commissie zijn we altijd op zoek naar frisse ideeën en nieuwe thema’s. Er is nog veel te doen, maar we zetten zeker stappen in de goede en duurzamere richting!”
Jochem Schutten, directeur SBN
“Duurzaamheid is een thema dat de laatste jaren steeds actueler wordt, ook binnen survivalrun. De afgelopen seizoenen heeft de commissie veel pionierswerk verricht op het gebied van duurzaamheid binnen survivalrun. Niet altijd een even dankbare taak, maar wel eentje waar we allemaal de vruchten van plukken. We willen namelijk nog jarenlang kunnen genieten van onze prachtige (buiten)sport! Dat kunnen we niet alleen; dat doen we samen. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt om de ecologische voetafdruk van de survivalrun zo klein mogelijk te houden, dragen we samen bij aan een duurzame sportomgeving.”