Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap JSR Nieuwehorne

Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap JSR Nieuwehorne

Op zondag 3 maart is het aan de jeugd om te strijden voor het Open Nederlands Kampioenschap. Tijdens een uitdagend parcours in Nieuwehorne zullen de leeftijdscategorieën JSR 10-11, JSR 12-14 en JSR 15-17 uitmaken wie zich tot Nederlands kampioen kroont. Het belooft een mooie, sportieve strijd te worden.

Dit wordt een primeur voor Nieuwehorne, want voor het eerst wordt hier een Open Nederlands Kampioenschap georganiseerd. En dat terwijl de Groenewegen U3 Run pas voor de vierde keer op de wedstrijdkalender staat. Deze survivalrun staat hoog aangeschreven vanwege zijn unieke karakter, waarbij de nadruk ligt op teamruns en saamhorigheid. Maak je geen zorgen, ook dit jaar zullen de geliefde teamruns niet ontbreken op het programma, maar op 3 maart draait het voor de jeugd om het individueel presteren tijdens het ONK.

Voorbereiding
Het organiseren van een survivalrun is een hele klus! Van het bedenken en opzetten van het parcours tot het regelen van vrijwilligers, inschrijvingen en vergunningen; er komt veel bij kijken. Geen wonder dat de wedstrijdorganisatie in Nieuwehorne al vroeg begon met de voorbereidingen. Lian Nijenhuis, de voorzitter van de U3 Run, neemt ons mee in dit proces: “Ongeveer een jaar geleden kregen we het geweldige nieuws dat we het ONK JSR mochten organiseren. Daar waren we natuurlijk heel blij mee! We begonnen vol enthousiasme rond de zomer met de eerste stappen. Denk aan het opstellen van planningen, het aantrekken van vrijwilligers en het uitdenken van het parcours.”

Met 3 maart in zicht wordt de survivalrun ook steeds zichtbaarder voor het dorp: “In eerste instantie werkten we aan de ‘achter-de-schermen’ zaken, die niet direct zichtbaar zijn. Maar na de Kerst zijn we elke zaterdag bezig met het opbouwen van het parcours. Eerst op ons eigen terrein, maar de laatste weken zijn we al bezig met het klaarzetten van hindernissen in het dorp zelf. Nu begint de survivalrun echt te leven in Nieuwehorne.”

Uitdagingen
Bij het organiseren van een survivalrun kun je van alles regelen, maar op één ding heb je als wedstrijdorganisatie geen controle: het weer. De survivalrun in Nieuwehorne staat dit jaar begin maart op het programma, maar zoals het gezegde luidt: ‘maart roert zijn staart’, en dat geldt zeker ook hier. Lian vertelt: “Wat betreft het weer is het in voorgaande edities alle kanten op gegaan, van sneeuw (dit was tijdens het coronajaar toen de run niet door kon gaan) tot zacht lenteweer. Het is dus nog even afwachten wat voor weer ons te wachten staat, maar dat is ook het leuke van een survivalrun: je gaat de strijd aan tegen de elementen. Voor de vele vrijwilligers die komen helpen, hoop ik in ieder geval op droog weer.”

Het weer wordt dus nog even afwachten, maar wat de jeugdige deelnemers al wel weten is dat er een uitdagend parcours op hen wacht. En voor de survivalrunners die al bekend zijn met Nieuwehorne, zijn er zelfs enkele nieuwe hindernissen toegevoegd om het nog spannender te maken. Lian verklaart: “We weten dat ons parcours als zwaar wordt ervaren, vooral door de diverse combinaties van hindernissen. Ook dit jaar wordt het weer een geweldige uitdaging voor de jeugd. We streven naar een vlekkeloze survivalrun-ervaring, daarom hebben we extra banen toegevoegd om voor een goede doorstroming te zorgen.”

In beweging
In Nederland zijn de laatste jaren steeds minder mensen gaan bewegen, en dat geldt helaas ook voor kinderen. De wedstrijdorganisatie in Nieuwehorne ziet het ONK JSR als een kans om kinderen in de regio kennis te laten maken met survivalrun. Daarom is de jongste jeugd actief als ambassadeurs voor de survivalrunsport. Zij hebben spreekbeurten gegeven op scholen. Ook zijn er verschillende clinics georganiseerd waarin de basisvaardigheden werden uitgelegd. En op 2 maart krijgen kinderen en hun ouders de kans om tijdens de mienskipsrun onder begeleiding kennis te maken met het U3-parcours.

Het enthousiasme voor survivalrun groeit gestaag in Nieuwehorne, merkt Lian op: “Bij de eerste edities was alles natuurlijk nieuw, maar nu begint onze survivalrun langzaamaan een begrip te worden. Dat blijkt ook wel uit het groeiende aantal vrijwilligers dat zich heeft aangemeld. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op en we hopen nog vele jaren dit evenement te kunnen organiseren. Ik kijk ook uit naar het aantal toeschouwers dat op 3 maart zal komen. Ik zou zeggen: kom vooral langs en moedig de deelnemers aan en onthaal ze in de sporthal van het Udiros-sportcomplex met muziek en enthousiasme.”