U3 Run, focus op teamspirit

U3 Run, focus op teamspirit

Op zondag 3 maart 2024 staat voor de vierde keer de Groenewegen U3 Run op het programma. Een survivalrun met een eigen, uniek karakter binnen de Nederlandse survivalrun, gericht op teams. Bijzonder is de kop-over-kop wedstrijd, maar ook de recreatieve teamruns zijn erg populair binnen de survivalrun-gemeenschap.

Uniek. Uitdagend. Uitbundig. Daar staat U3 voor. Bij de wedstrijdorganisatie geloven ze in teamspirit, ook bij een individuele sport als survivalrun. “Survivalrun is een gezellige sport, waar je natuurlijk veel samen traint, maar uiteindelijk gaat het bij wedstrijden om de individuele prestatie. We dachten; dat kan ook anders! Daarom hebben we toen de recreatieve teamruns en kop-over-kop wedstrijd bedacht”, legt Lian Nijenhuis, voorzitter van de U3 Run, uit.

Hoe werken de recreatieve teamruns? In teams van drie loop je tegelijk één ronde van ongeveer vijf kilometer met twintig hindernissen. In de geest van teamspirit mag je elkaar helpen om samen de hindernissen te overwinnen. Er is zowel een lichte als een zware categorie, dus of je nu veel ervaring hebt of niet, je kunt meedoen op het niveau dat bij jou/jullie past.

Kop-over-kop wedstrijden
Ook de kop-over-kop wedstrijd doe je met z’n drieën. Als eerste mag de eerste loper zijn/haar tanden zetten in het parcours. Nadat deze loper het parcours heeft voltooid en het eindpunt in zicht heeft, staat daar zijn/haar teamgenootje te wachten in het wisselvak. Daar haakt de tweede loper aan, en vervolgens leggen ze samen het parcours af. Als ze samen, door elkaar te helpen, de hindernissen hebben overwonnen, mogen ze hun derde teamgenootje oppikken bij het eind/startpunt. Dan gaan ze met z’n drieën nogmaals het parcours afleggen. De uitvoering van een aantal hindernissen is in de tweede en derde ronde (wanneer het team met twee of drie deelnemers loopt), anders dan in de eerste ronde. Wederom komt er een stukje teambuilding om de hoek kijken, want ze moeten echt samen de hindernissen passeren. En als dat allemaal lukt, dan mogen ze als team de finishbel luiden. Dan heeft de eerste loper vijftien kilometer afgelegd (drie rondes), de tweede loper heeft er tien kilometer op zitten (twee rondes), en de laatste loper heeft één ronde gedaan.

Het leuke van deze wedstrijd is volgens Lian dat je echt samen moet werken om het parcours af te leggen. “Bovendien zijn er verschillende afstanden, waardoor elk teamlid zijn of haar kracht optimaal kan benutten. De reacties op de kop-over-kop wedstrijd zijn altijd zeer positief. Ook de toppers binnen onze sport nemen graag deel. Wat het extra leuk maakt, is dat binnen trainingsgroepen een competitief gevoel wordt aangewakkerd. Vaak doen meerdere teams binnen een trainingsgroep mee en dagen ze elkaar echt uit om te kijken welk team de snelste tijd kan neerzetten.”

Gezelligheid
De organisatie werkt momenteel hard aan het ontwerpen van een leuk en gevarieerd parcours voor de aankomende survivalrun. Lian verzekert dat deelnemers kunnen uitkijken naar een buitengewoon uitdagend parcours. “Onze toegewijde vrijwilligers werken hard aan het regelen van alle details, van de hindernissen tot de gezellige muziek. De run heeft als extraatje dat de start en finish in de sporthal van Udiros is, waar ook de eindhindernis wordt opgezet. We gaan voor een gezellige sfeer en hopen op veel publiek; we kunnen niet wachten!”

De kop-over-kop wedstrijd is bijna vol, maar voor de recreatieve teamwedstrijden kun je je nog aanmelden tot 23 februari. Dus zoek twee survivalrunmaatjes, meld je aan en ga deze uitdaging samen aan!

Dit jaar organiseert U3 ook het ONK JSR op 3 maart 2024. Een voorbeschouwing van dit evenement wordt binnenkort op onze website gepubliceerd. Houd daarom onze website en social mediakanalen goed in de gaten!