Veilige sport

Sporten is gezond en maakt je fit. Van bewegen word je gelukkig en sportplezier is heel belangrijk. Door samen te sporten kun je elkaar motiveren en haal je het beste uit jezelf. Maar soms kunnen de emoties die bij sport horen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Dat wil niemand en toch gebeurt het soms.

Wij willen dat je je veilig en prettig voelt voor, tijdens en na het sporten en je vooral jezelf kunt zijn.

Hoe?
Door je advies te geven over het maken van een melding als iets niet goed voelt. Als je twijfelt is het goed om ook rustig een vraag te stellen. En je kan zelf beslissen welke route je wil volgen.

Waar?
Een melding maken kan bij een vertrouwenscontactpersoon (VCP), dat is een persoon binnen je club, bond of NOC*NSF waarmee je een vertrouwelijk gesprek kunt voeren als je iets hebt meegemaakt of getuige bent geweest van iets. Een VCP luistert naar je, denkt mee en begeleidt je in de beste oplossing.

Wie is VCP bij de SBN?
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen de SBN is Lenie Heijboer. Ze is te bereiken op: 0612577760 en via: vertrouwenspersoon@survivalrunbond.nlWelke andere routes zijn er?
Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag waar we mee samen werken. Je kan contact opnemen via het gratis telefoonnummer 0900-2025590 (op werkdagen tussen 08.30-17.30 uur). Een mail sturen kan ook. Alle informatie vind je ook op centrumveiligesport.nl

Het CVSN is er voor sporters, trainers, bezorgde ouders, bestuurders en vertrouwenscontactpersonen. Het centrum beschikt over een poule van vertrouwenspersonen die jou kunnen bijstaan bij incidenten, zowel voor slachtoffers en beschuldigden. Daarnaast zorgt het CVSN voor een centraal punt waar alle meldingen worden verwerkt en eventuele zaken die daar uit voortvloeien worden begeleid. Zij hebben ook contact met politie, justitie en vele andere organisaties die zich bezig houden met seksuele intimidatie en ander grens overschrijdend gedrag.

Neem contact op via SpeakUp
Wil je liever anoniem een melding doen of advies krijgen over iets wat je hebt meegemaakt of gezien? Klik hier voor de link naar Speakup met toelichting en inlogcode voor het achterlaten van een bericht.

Anoniem Chatten met Fier
Ook buiten werktijden en in het weekend kun je jouw verhaal kwijt bij Chat met Fier. Deze chat is bedoeld voor iedereen die nare ervaringen heeft gehad. Praat er online over met de hulpverleners van Fier via de chat. Hier kun je (anoniem) je verhaal kwijt.