Survivalstrijd Delft – Door Luuk Balkenende.
Op een wedstrijddag in het weekend gaat ‘s ochtends vaak om 5 uur de wekker. Een uur later zit ik dan in de trein en kan ik wat bijslapen, om vervolgens na meer dan 3 uur net een kwartiertje voor de start aan te komen bij een survivalrun. Maar deze dag was dit allemaal niets minder waar! Eindelijk een KSR-survivalrun om de hoek. Lekker warmdraaien op de fiets en ruim van tevoren bij het startterrein aanwezig kunnen zijn. Het was 11 mei 2019, de eerste keer dat Stichting SurvivalStrijd Delft samen met S.B.V. Slopend een officiële KSR-survivalrun organiseerde.
Oké, het was dan wel de eerste officiële KSR-survivalrun, maar de SurvivalStrijd zelf was dit keer voor de 7de keer opgezet. Aangezien ik een aantal van die keren ook heb meegedaan, had ik al wat voorkennis. De SurvivalStrijd is een 9.5 kilometer lange survivalrun, met in de eerste 4,5 kilometer redelijk eenvoudige hindernissen. Daarna komt een lus met zwaardere hindernissen, vervolgens nog weer een paar kilometers met redelijk eenvoudige hindernissen en tot slot, in de laatste kilometer 3 combi’s en een eindhindernis. Mijn tactiek was dus snel gemaakt: De eerste 8 kilometer keihard hardlopen, om uiteindelijk met benen vol zuur en frisse armen aan de laatste 3 combi’s te kunnen beginnen.
Zo gezegd, zo gedaan! Snel van start en door de eerste 4,5 kilometer. Dan snel door de lus met wat zwaardere hindernissen en naar het begin van die 3 combi’s. Helaas waren naast mijn benen, ook mijn onderarmen redelijk verzuurd. Snel ging het niet meer. In de combi’s heb ik redelijk wat tijd verloren, en ook de eindhindernis was zwaarder dan ik dacht. Gelukkig heb ik uiteindelijk de SurvivalStrijd uitgelopen met bandje en een prima tijd net onder het uur!
Maar de dag was nog niet om. Een half uurtje later stond ik alweer aan de start! Niet om mee te doen natuurlijk, maar om te helpen met het starten en instrueren van de deelnemende (studenten)groepen. De SurvivalStrijd is namelijk niet alleen een survivalrun voor doorgewinterde survivalrunners, maar ook voor mensen zonder survivalrun-ervaring. Door de eerste 4,5 km met redelijk eenvoudige hindernissen kunnen zij op een leuke manier in aanraking komen met de survivalrunsport. Met meer dan 450 deelnemers aan de eenvoudigere survivalrun van 5,5 kilometer is dit dan ook gebeurd!
Terugkijkend op de hele SurvivalStrijd was het erg leuk om zelf mee te doen en mensen te helpen langs de kant. De KSR-variant mag, als het aan mij ligt, volgend jaar een klein tandje zwaarder met misschien een extra combi halverwege. Maar met deze eerste officiële KSR-survivalrun in Delft ben ik als deelnemer meer dan tevreden! Als lid van Slopend ben ik daarnaast trots dat zo’n kleine (studenten)survivalrunvereniging zo’n evenement kan organiseren, met elk jaar andere mensen aan het roer. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij!
Beeld: Maikel Ruten