Het plan was er al een tijdje, maar afgelopen winter besloten wij er dit jaar voor te gaan: de eerste Survivalrun Buren. Er werd een bestuur gevormd en een stichting opgericht en vele vergaderingen volgden. We waren met een enthousiast team, maar met weinig ervaring. Dit en onze korte voorbereidingstijd zorgde voor een extra uitdaging. Gelukkig hoefden we niet te discussiëren over het doel van de run, want we waren het ermee eens dat we iedereen in de betuwe bekend wilden maken met survivalrun!
Het moeilijkste was het bedenken van een goed parcours. We wilden een echte survivalrun neerzetten met uitdagende onderdelen voor ervaren lopers en tegelijkertijd laagdrempelig voor beginners. Passende hindernissen bedenken was niet zo moeilijk, maar helaas moesten we ook rekening houden met de kosten en bouwtijd… Dit bleek een uitdaging! Ook merkte we al snel dat veel deelnemers eigenlijk geen idee hadden waar ze aan begonnen. Om deze mensen enthousiast te maken voor de sport en goed voor te bereiden op de run hebben we een aantal beginnerstrainingen bij Wilgjes Survivalteam aangeboden. Ook hebben we het parcours op een aantal plekken wat makkelijker gemaakt. Of dit meteen allemaal gesmeerd liep? Zeker niet! Het bouwdraaiboek werd elke dag weer een beetje aangepast en na veel denkwerk zijn we maar gewoon gaan bouwen en uitproberen. Top idee, gewoon doen!
Twee maanden voor de run hing de omgeving behoorlijk vol met posters en lagen er op veel plekken flyers. Helaas leverde dit weinig inschrijvingen op. Op dat moment hadden we 60 inschrijvingen en natuurlijk ontstond hierdoor twijfel over onze werkwijze en of de run wel door moest gaan. Deze twijfel duurde niet lang, want iedereen wilde eigenlijk gewoon doorgaan. Een goede keuze, want vanaf dat moment begonnen de inschrijvingen te lopen. Vooral de laatste maand wilde er steeds meer mensen meedoen. De laatste inschrijvingen werden tijdens het bouwen, al hangend in de bomen, telefonisch behandeld. Met goede hulp van de survivalrunbond en shirtshop konden we dit allemaal geregeld krijgen.
Tijdens de bouwdagen voor de run ontstond er natuurlijk geregeld wat stress door dingen die anders liepen dan gepland. Gelukkig hadden we een flink team dat echt van aanpakken wist. Zo werd alles toch opgelost en waren we op tijd klaar voor de keuring. Tegen alle verwachtingen in had de parcourscommissie weinig opmerkingen, dus na een paar aanpassingen was het parcours klaar.
Op vrijdagavond 11 mei stond een groot deel vrijwilligers klaar om het parcours te testen. Daar gingen we dan, na een half jaar voorbereiden, rennend door ons zelfgebouwde parcours. Met een glimlach op ons gezicht riepen we om de beurt: ‘Wauw, wat vet!’ Een prachtige route door akkerlanden, sloten, boomgaarden, bos en het historische stadje Buren. Veel dorpsbewoners kwamen nieuwsgierig naar buiten, want dit was wel iets nieuws! Na twee uur werd er met een enorm goed en trots gevoel geproost: ‘Laat de deelnemers maar komen!’
Zaterdag 12 mei was het dan eindelijk zo ver; de eerste Survivalrun Buren. De organisatie stond te wiebelen van zenuwen en om 10:00 klonk het startsein voor de eerste deelnemers. De rest van de dag verliep onwijs gesmeerd. Vrijwilligers en deelnemers genoten van de mooie route, leuke hindernissen, gezelligheid en natuurlijk het heerlijke weer.
Als organisatie kijken we met een erg goed gevoel terug op deze eerste Survivalrun Buren en we hebben besloten de run volgend jaar weer te organiseren! De route zal ongeveer hetzelfde blijven, maar met meer uitdaging voor de gevorderde survivalrunners.
Hopelijk zien we je volgend jaar bij onze run in Buren!
Nieuwsgierig naar de trainingslocatie in Buren? Kom dan een keer meetrainen met Wilgjes Survivalteam op woensdagavond of zondagochtend. Meer info hierover vind je op www.wilgje-survivalrun.nl
Vrijwilliger bij de apenhang: ‘Ik wist niet wat me overkwam toen de eerste deelnemer aankwam. Ze vlogen onder dat touw door! Echt niet normaal hoor’.
Dorpsbewoner: ‘Organiseren jullie dit volgend jaar weer? Heerlijk zo’n dag met allemaal knapperds die door mijn tuin rennen’.
Deelnemer via mail na 2 dagen: ‘Bedankt voor het ontdekken van deze nieuwe spierpijnmogelijkheden’.