Start to survivalrun: Tips van trainer Maarten Postema

Start to survivalrun: Tips van trainer Maarten Postema

Je survivalrunoutfit ligt klaar, en je staat op het punt om aan je eerste survivalruntraining te beginnen. Ontzettend leuk, maar ook spannend en opeens bedenk je je: ben ik mentaal en fysiek wel klaar om met deze uitdagende sport te beginnen? En is er een ideale trainingsopbouw voor de startende survivalrunner? Maarten Postema, een ervaren survivalruntrainer, deelt zijn do’s en don’ts.

“Voor mij als trainer is er niets mooiers dan te zien dat iemand na een training met een grote glimlach naar huis gaat,” vertelt Maarten. Hij kwam zelf tijdens zijn stage voor het eerst in aanraking met survivalrun, bij de Voshaar in Eibergen. Na het afronden van zijn sportopleiding bij het CIOS ging hij naar de politieacademie in Amsterdam, waar een survivalrunparcours op het terrein is. Hier bracht Maarten vele uurtjes door. “Ik vond het zo’n leuke en uitdagende sport dat ik steeds meer tijd stopte in survivalrun. Eerst bij APGS, de survivalrunclub van de politie, en vervolgens bij Survivalrunvereniging RUIG, waar ik ook begon met het geven van trainingen. Als trainer ben je natuurlijk nauw betrokken, en het is voor mij fantastisch om deel uit te maken van de vooruitgang van survivalrunners, of ze nu startend zijn of ervaren.”

Voorbereiding
In gesprek met de SBN deelt Maarten zijn advies voor beginnende survivalrunners. Om te beginnen, is het belangrijk om twee verschillende groepen nieuwkomers te onderscheiden. Enerzijds heb je de groep die al superfit is, vertrouwd is met intensieve sporten en survivalrun ziet als de volgende uitdaging. Anderzijds heb je de meerderheid die min of meer toevallig de sport ontdekt heeft, nog niet veel fysieke ervaring heeft, maar wel graag iets nieuws wil proberen. Voor deze laatste groep wacht volgens Maarten een behoorlijke uitdaging. “Survivalrun is niet alleen een fysieke sport; het vraagt ook het nodige op mentaal vlak. Als je twijfelt of je opgewassen bent tegen alle weersomstandigheden, raad ik je aan jezelf uit te dagen. Bijvoorbeeld door op de fiets naar je werk te gaan in de regen, of maak een stevige wandeling als het vriest. Als je in staat bent jezelf hiertoe te zetten, zal dit aspect je niet weerhouden van het plezier in survivalrun.”

Als je vreest dat je eerste survivalruntraining een fysieke uitdaging wordt, kun je thuis alvast oefeningen doen om aan je algehele conditie te werken. Maarten legt uit: “Conditie draait niet alleen om hoe lang je bijvoorbeeld kunt hardlopen; het omvat alle vijf de elementen: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Dus, een rondje hardlopen in het bos, buikspieroefeningen zoals sit-ups en balanceeroefeningen kunnen allemaal van pas komen. Als je ervoor zorgt dat je conditioneel in vorm bent, zal je gemakkelijker door je eerste survivalruntraining komen en boek je sneller vooruitgang.”

Trainingsopbouw
Als startende survivalrunner moet je leren naar je lichaam te luisteren om overbelasting te voorkomen. Maarten: “Bij survivalrun gebruik je geen gewichten of kettlebells, maar train je met je eigen lichaam. Vooral als je hier niet aan gewend bent, kan dit even wennen zijn. Een gevarieerde trainingsaanpak kan dan het verschil maken.” Er bestaat geen standaard trainingsopbouw die voor iedere beginnende survivalrunner zal werken. Dit is sterk afhankelijk van je conditie, lichaam en niveau. Toch hanteert Maarten enkele richtlijnen waar hij altijd mee werkt. “Ik zou zeggen, begin met één keer per week een survivalruntraining, gericht op techniek en hindernissen, en doe één keer per week een duurtraining. Dit kan bijvoorbeeld een rondje hardlopen, een stevige wandeling of baantjes trekken in het zwembad zijn. Je kunt ook thuis of in de sportschool werken aan je core, been- en armspieren. Door deze variatie in je training aan te brengen, zal je niet alleen meer plezier beleven, maar eerder vooruitgang zien.”

Valkuil
Met enthousiasme begin je aan je eerste training. Om je heen zie je ervaren survivalrunners de ene uitdagende hindernis na de andere overwinnen. Je denkt: ‘Dat wil ik ook!’ En hierin schuilt volgens Maarten juist het gevaar. “Ik zie vaak mensen die vol enthousiasme starten, grote ambities hebben en na een paar weken gedemotiveerd raken omdat ze niet het niveau bereiken dat ze voor ogen hadden. Mijn tip is: ga gewoon naar een training zonder al te hoge verwachtingen en ontdek daar wat jouw niveau is. Neem het stap voor stap, wees niet te streng voor jezelf, vergelijk jezelf niet met ervaren survivalrunners en vier je successen. Alleen op die manier zal je plezier vinden in de sport, en als je dat hebt, zal vooruitgang vanzelf komen. Geef je lichaam de tijd om de motorische technieken onder de knie te krijgen en geniet van elke stap die je zet. Iedereen kan aan survivalrun doen en plezier hebben in de sport, maar niet iedereen zal hetzelfde niveau bereiken.”

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Drie slimme survivalrun tips van Maarten:

  1. Laagdrempelig: Kijk of er een trainingsgroep in de buurt is die een basis- of beginnerscursus aanbiedt. Deze eerste stap zal je een duidelijker beeld geven van de sport, terwijl je zowel fysiek als mentaal voorbereid wordt op wat je kan verwachten bij survivalrun.
  2. Samen Sterker: Alleen sporten kan soms eenzaam zijn, maar gelukkig is survivalrun een sport die je samen kunt beleven! Zoek naar trainingspartners die vergelijkbaar zijn met jouw niveau. Of nog leuker, betrek een vriend, collega of buurvrouw bij jouw nieuwe sport. Samen sporten zorgt voor extra motivatie om door te zetten.
  3. Open Communicatie, Optimaal Succes: Jouw band met je trainer is essentieel. Aarzel niet om met hem of haar te praten. Heb je moeite met een specifieke techniek? Wat vind je leuk om te trainen? Laat je trainer dit weten! Samen kunnen jullie aan een trainingsplan werken dat jou helpt om op je best te presteren en plezier te houden in survivalrun.