Start to survivalrun: Jouw survivalrun outfit

Start to survivalrun: Jouw survivalrun outfit

Met veel enthousiasme heb je besloten om te starten met survivalrun. Het overwinnen van fysieke en mentale hindernissen, het testen van je uithoudingsvermogen, het verkennen van je grenzen; je kan niet wachten! Maar dan komt er een belangrijke vraag naar boven: wat voor kleding moet je eigenlijk dragen bij het beoefenen van deze avontuurlijke sport?

Ervaren survivalrunners zullen je vertellen dat de juiste kleding belangrijk is om bijvoorbeeld blaren of schuurplekken te voorkomen. Laten we eens kijken naar enkele aspecten die je in gedachten kan houden wanneer je jouw survivalrun-outfit uitzoekt.

Functionele sportkleding:
Om je lekker in je vel te voelen tijdens een survivalrun, is het belangrijk om de juiste sportkleding te dragen. Kies voor stoffen zoals polyester en polypropyleen, die het zweet snel laten verdwijnen. Het is als je persoonlijke airco. Het resultaat? Je blijft fris en behoudt je bewegingsvrijheid, zelfs als je door modder en plassen gaat. En laten we eerlijk zijn, in de wereld van survivalruns blijft je outfit niet schoon. Dus dat witte shirt kan je maar beter thuislaten!

Strakke broek:
Kies sportbroeken of tights die comfortabel zitten, maar wel strak zijn. Zorg ervoor dat ze helemaal tot aan je enkels komen en draag er hoge sokken onder. Binnen de wereld van survivalruns worden compressie hardloopsokken veel gebruikt. Tijdens survivalruns kom je namelijk flink wat hindernissen tegen waarbij vooral je enkels, kuiten, knieholtes en bovenbenen hard moeten werken. Als blote stukjes huid dan in aanraking komen met touwen, kan dat behoorlijk schuren, en dat wil je natuurlijk liever vermijden. Dus zorg ervoor dat je benen goed bedekt zijn. Tip: Er zijn ook tights met een zakje erin. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld gelletjes moet meenemen in een wedstrijd, maar dit is ook een handige plek om je mobiel in te doen tijdens een rondje hardlopen.

Compressiekleding:
Compressiekleding is de geheime kracht van veel survivalrunners. Het vermindert spiervermoeidheid en verbetert de bloedsomloop, wat van onschatbare waarde is tijdens lange en intensieve runs. Het is als een energieboost die je net dat beetje extra geeft om door te gaan en hindernissen met vertrouwen tegemoet te zien.

Stevige sportschoenen:
Een onmisbaar onderdeel van je uitrusting zijn je sportschoenen. Deze moeten de juiste grip en stabiliteit bieden, vooral bij de hindernissen. Trailrunning-schoenen zijn favoriet onder survivalrunners vanwege hun duurzaamheid en vermogen om elk terrein aan te kunnen. Een bekend merk binnen de survivalrun is Inov8. Deze schoenen staan bekend als licht, hebben een goede grip en voeren water snel af uit de schoen. Schoenen waarbij je ook nog eens je veters kunt ‘verstoppen’ in een ingebouwd zakje zijn helemaal handig, omdat je veters anders snel los kunnen gaan door de touwen.

Kleed je naar het seizoen:
Of het nu winter is met sneeuwvlokken of zomer met een brandende zon, er worden het hele jaar door survivalruns georganiseerd. Vooral in de winter kan het behoorlijk pittig zijn. Dus, hoe voorkom je dat je als een ijspegel de finish haalt? Als het koud is, zet dan een muts op, draag een kol en handschoenen die je snel kunt uittrekken. Klimmen met handschoenen is meestal geen goed idee, daarom zie je vaak de slimme truc met afgeknipte sokken als handschoenen. Het ziet er misschien grappig uit, maar het werkt! Er zijn ook speciale klimhandschoenen waarin je handen warm blijven, zelfs als ze nat worden. Door middel van een speciale opening klap je ze eenvoudig weg zodra je gaat klimmen. Eenmaal uit de hindernis klap je ze weer terug voor warme handen tot de volgende hindernis. En vergeet in de winter zeker je thermoshirt niet. In de zomer? Kies dan voor lichte, ademende kleding die je koel houdt. En zonnebrand is ook geen overbodige luxe om je te beschermen tegen die zomerse zonnestralen. Ook dan: ga voor de lange tight!

Nu ken je alle ins en outs over survivalrunkleding!