Plasticvrije toekomst: Nieuwe richtlijnen voor wegwerpplastic vanaf 2024

Plasticvrije toekomst: Nieuwe richtlijnen voor wegwerpplastic vanaf 2024

Vanaf 2024 is het op het parcours niet langer toegestaan om wegwerp eetgerei te gebruiken waarin plastic is verwerkt, zoals bekers. Deze verandering stond al een tijdje op de agenda en trok al de aandacht van verschillende wedstrijdorganisaties, maar vanaf nu is het echt niet meer toegestaan, ook al zal er voorlopig nog geen handhaving plaatsvinden. Heb je nog wat op voorraad? Lees dan vooral verder!

Wat mag wel en niet?
Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van wegwerp-eetgerei waarin plastic is verwerkt deels verboden tijdens een survivalrun. De nieuwe wet maakt onderscheid tussen “open” en “gesloten” evenementen, waarbij survivalruns tot beide categorieën behoren. Het parcours wordt beschouwd als het “gesloten” gedeelte, en de meest geschikte optie daarvoor is herbruikbaar eetgerei, tenzij kan worden aangetoond dat wordt voldaan aan de normen voor “hoogwaardige recycling”. Op het evenemententerrein is er nog steeds ruimte voor een optie van wegwerp eetgerei met plastic, maar dit zou tegen een meerprijs moeten worden aangeboden. Bovendien moeten bezoekers de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Dit betekent geen (plastic) wegwerpbekers meer bij drankposten onderweg en ook niet bij de finish. Wat zouden mogelijk goede alternatieven zijn?

Karton en biologisch afbreekbaar
Doordat kartonnen bekers van een onopvallend laagje plastic zijn voorzien is dit geen goed alternatief. Zelfs biologisch afbreekbare bekers met het “OK Compost”-keurmerk moeten momenteel bij het restafval, omdat er (nog) geen industrieel composteerproces in Nederland wordt toegepast. Een uitzondering hierop zijn bekers met het “OK Home Compost”-keurmerk, zoals de Jungle Cup. Echter, in dat geval moet je het afval wel scheiden na gebruik.

Zelf meenemen
Bij trailruns is het al gebruikelijk dat lopers hun eigen opvouwbare beker (eventueel met deksel) meenemen, die ze bij een drankpost kunnen laten vullen. Voor survivalrun is dit waarschijnlijk minder praktisch. Zo’n beker past misschien nog wel in een ‘pocket-tight’ (als je die hebt), maar de kans dat je hem onderweg verliest is net iets te groot. Je wilt natuurlijk niet bij de drankpost aankomen zonder je beker of met een vieze beker. Zijn er misschien nog betere opties?

Herbruikbaar
Eerder gezien: herbruikbare bekers bij drankposten. Dit is een uitstekend alternatief; wedstrijdorganisaties kopen de bekers eenmalig en kunnen ze ieder jaar opnieuw gebruiken. De meest duurzame bekers blijken van PP (polypropyleen of polypropeen) te zijn (uitkomsten van twee onderzoeken van OVAM en Stichting Green Stages). Deze bekers zijn licht van gewicht, goed te hergebruiken als grondstoffen en hebben een lange levensduur. Er is dan wel wat afwaswerk. Het gebruik van koud water en een teiltje voor het afwassen is namelijk niet toegestaan. Het is vereist dat deze bekers op een hygiënische wijze worden gereinigd en gedroogd voordat ze opnieuw in gebruik worden genomen. Dit zorgt ervoor dat de bekers veilig zijn voor hergebruik door de survivalrunners. Dit vereist dus wel wat organisatie, maar dat is natuurlijk wel te regelen.

Huren
Het is ook mogelijk om bekers te huren bij een evenementenbeker-verhuurbedrijf (ja, die bestaan echt!). Voorbeelden van bedrijven zijn Starcups, Greencups en Cupstack. Deze bedrijven leveren de bekers in kratten en halen ze ook weer op. Bezoekers op het evenemententerrein kunnen borg betalen, waardoor je grote hoeveelheden kunt huren zonder een stapel vaat te hebben. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar voor grote hoeveelheden bekers (en eventueel ander eetgerei) is dit wellicht de moeite waard.

Meer goede ideeën?
We zijn benieuwd of wedstrijdorganisaties al één van de bovenstaande alternatieven hebben gekozen? Of zijn er nog andere goede ideeën? We horen het graag.