Mark Huizinga over Survivalrundag 2022

Mark Huizinga over Survivalrundag 2022

Op 3 september organiseert de SBN de eerste Survivalrundag in Utrecht. Over het hoe en waarom stellen we zes vragen aan Mark Huizinga, directeur van de SBN.

"Waarom organiseren jullie een Survivalrundag?"

Zo’n dag staat al een paar jaar op ons wensenlijstje, maar door verschillende oorzaken was het er nog niet van gekomen. Gebrek aan tijd en mensen en beperkingen door corona. Gelukkig gaat het nu gebeuren. We bieden een dag voor onze leden, waarop we verschillende facetten van survivalrun aan bod laten komen. Uiteraard zul je je er klimmend kunnen uitleven, maar het is ook een dag om nieuwe kennis op te doen.

"Wat staat er op het programma?"

Het programma wordt nog steeds aangevuld, maar dit weten we al: clinics over klimtechnieken, korte challenges in de hindernissen, leren houthakken van de Nederlands kampioen, leren boogschieten van de oud-bondscoach, een opblaasstormbaan, presentaties over sportvoeding, verhalen uit de oude doos, interviews met de huidige kampioenen, foodtrucks, uitleg over wedstrijdvoorbereiding en de huldiging van alle prijswinnaars van de klassementen van het huidige seizoen.

"Over die huldigingen gesproken: de laatste wedstrijd van het seizoen was eind juli, niet iedereen is erover te spreken dat de huldigingen pas op 3 september zijn. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?"

Ik begrijp die emotie, idealiter wil je vlot na het seizoen de winnaars huldigen. Echter, er is een aantal redenen waarom het bestuur heeft besloten om het een keer anders te doen. Ten eerste, het wordt steeds complexer om op de laatste wedstrijddag de klassementen op orde te hebben. Door de invoering van de klasse 50+ en de nieuwe BSR hebben we nu in theorie 90 podiumplekken! Dit jaar konden we pas twee weken na de laatste wedstrijd alle podiumplaatsen definitief maken door nagekomen correcties in de daguitslagen. Ten tweede, op de laatste wedstrijddag heb je ook de huldigingen van die dag zelf. Nu was dat bijvoorbeeld het ONK KSR in ’s-Hertogenbosch. De aandacht moet daar vooral uitgaan naar het ONK. Het wordt overkill om daarna nog 54 klassementsprijzen uit te reiken (KSR, BSR, JSR). Ik vind dat de seizoenswinnaars een mooie, separate huldiging verdienen. Dat kan op de Survivalrundag. Ten derde, door de voorbereidingstijd die nu we nu hebben, kunnen we meer aandacht schenken aan de winnaars. We hebben een groot podium, voor elke winnaar een mooi kadootje, we gaan werken met videobeelden en we kunnen de winnaars gericht vragen naar de verhalen achter hun prestaties. Als laatste, door de combinatie met de Survivalrundag hebben we hopelijk een groter publiek bij de huldigingen dan aan het einde van een lange wedstrijddag. Ik zou zeggen: kom naar de Survivalrundag en oordeel dan of het een goede keuze was.

"Dat klinkt allemaal mooi, maar hadden jullie daar echt twee maanden voor nodig?"

Voor de Survivalrundag hadden we twee opties: aan het einde van het seizoen, kort na de laatste wedstrijd of vlak voor het begin het nieuwe seizoen. Het eerste was geen optie toen de Ultra Survivalrun nog in de planning stond tot 10 juli. Daarna zit je in de zomervakantie. Tussen de vakantie en de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen zat nog precies één weekend, dus is het 3 september geworden. Uiteraard gaan we achteraf alle aspecten van de Survivalrundag evalueren. Dan kunnen we overwegen of het volgend jaar qua planning en voorbereiding haalbaar is om het nog voor de zomervakantie te houden.

"Wordt de Survivalrundag dan een terugkerend evenement?"

Dat hoop ik wel. Ook dat zal een evaluatiepunt zijn: ziet het bestuur en de achterban voldoende potentie om hiermee door te gaan? En lukt het ons qua werklast en financiën om het jaarlijks in te vullen? Ik zou het mooi vinden als dit de start is van een jaarlijkse traditie. We zullen leren van dit eerste jaar, hopelijk kunnen we elk jaar een beter evenement neerzetten.

"Wanneer zijn jullie tevreden?"

Als de bezoekers blij naar huis gaan, met nieuwe ervaringen en nieuwe kennis. En ik hoop dat de klassementswinnaars het het wachten op hun nieuwe trofeeën waard vonden.

Wil je naar de Survivalrundag op 3 september in Utrecht? Lees hier hoe je je kunt aanmelden.