Maak kennis met Eric & Jesper, de opleiders van de SBN

Maak kennis met Eric & Jesper, de opleiders van de SBN

Om de kwaliteit van survivalruntrainingen te verbeteren en de sport verder te professionaliseren, biedt de SBN de cursussen Assistent Trainer Survivalrun (ATS) en Basis Trainer Survivalrun (BTS) aan. Deze inspirerende cursussen worden gegeven door bondstrainers Eric van den Ham en Jesper Hommes. Vanaf de oprichting van het SBN Opleidingshuis zijn deze bevlogen trainers betrokken. Ze beleven nog altijd veel plezier en voldoening aan het opleiden van de volgende generatie survivalrun-trainers, zodat survivalrunners verzekerd zijn van kwalitatieve en effectieve trainingen.


Eric van den Ham                                             Jesper Hommes


Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij survivalrun?
Jesper:
“Mijn eerste survivalrun liep ik in 2003 in Wesepe, als onderdeel van mijn CIOS-opleiding. Vanaf dat moment raakte ik besmet met het survivalrun-virus en was ik steeds vaker in de touwen te vinden. Tijdens mijn opleiding richtte ik me meer op buitensporten, volgde ik cursussen voor loopconditietrainer en fitness, en liep ik stage als trainer bij Survivalrunvereniging Boerakker. Daarnaast bleef ik fanatiek wedstrijden lopen, meestal de MSR, maar soms ook de LSR. In 2010 startte ik, als onderdeel van mijn afstudeerproject, een survivalrun-trainingsgroep in Groningen. Deze groep is inmiddels uitgegroeid tot een groep van 450 leden. Het trainen en lesgeven is altijd een grote passie van me geweest. Toen de SBN vroeg om survivalrunners die wilden helpen bij het opzetten van een trainerscursus, besloot ik me aan te melden. En daar ontmoette ik Eric van den Ham.”
Eric: “Helaas bestond survivalrun nog niet in mijn jeugd. Pas halverwege de dertig ontdekte ik deze sport en het was direct liefde op het eerste gezicht. Survivalrun is de meest veelzijdige sport die er is en juist daarin ligt de uitdaging: hardlopen, klimmen, klauteren—alles komt erin samen. Het survivalrun-virus begon steeds meer te kriebelen en samen met een paar vrienden startte ik een trainingsgroep in Zwolle, THOR Zwolle. In de loop der jaren heb ik verschillende rollen vervuld: van voorzitter en coördinator trainingen tot wedstrijdtrainer en verantwoordelijke voor commerciële activiteiten. In die periode raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het ontwikkelen van survivalrun-specifieke trainingsprogramma’s voor de wedstrijdgroep, die ik ook op mezelf toepaste. Zo ontdekte ik het verschil tussen sporten en trainen. Bij sporten staan de activiteiten op zichzelf, terwijl je bij trainen de momenten aan elkaar koppelt, vaak met een doel voor ogen. Dit heb ik zelf ook zo ervaren. Toen ik echt begon te trainen, bleef ik langer blessurevrij en bereikte ik mijn volledige potentieel. Hierdoor kon ik tussen mijn 45e en 47e met de top van de KSR meedoen. Dit is ook mijn uitdaging als trainer en opleider: hoe haal ik het maximale potentieel uit mijn survivalrunners en trainers? Hoe bereik je dit als trainer en hoe werk je samen aan een trainingsdoel? In 2009 gaf ik al een survivalrun-specifieke trainerscursus. Toen ik hoorde dat de SBN bezig was met het opzetten van een nieuwe trainerscursus, meldde ik me direct aan.”

Hoe is het SBN Opleidingshuis tot stand gekomen?
Eric: “De commissie Deskundigheidsbevordering zette de eerste stappen. Daarna kwamen Herbert Rougoor, Jesper Hommes en ik samen op Papendal voor een brainstormdag over de trainerscursus, waarbij we ook verschillende ideeën in de praktijk uitprobeerden. Dit resulteerde in een gezamenlijk beeld van hoe we de trainingen verder konden professionaliseren, zowel in vorm als in inhoud. Wat me vooral is bijgebleven van die dag, is dat we weliswaar veel meningen hadden, maar geen oordelen. We waren enorm nieuwsgierig naar elkaars standpunten en stelden voortdurend ‘waarom-vragen.’ Ik herinner me dat ik dacht: ‘Het maakt niet uit hoeveel uren we moeten investeren om dit project van de grond te krijgen; het is gewoon fantastisch om met deze vakmensen samen te werken aan de ontwikkeling van onze sport.’ Het gezamenlijke belang stond voorop, waardoor we erin slaagden een goede balans te vinden tussen onze ervaringen en kennis van trainingen. Maar toen moesten we nog een manier vinden om onze opzet over te brengen, zodat we de bond en de leden enthousiast konden maken. Iets als een ‘praatplaat’ zou daarbij goed van pas komen.”
Jesper: “En dat is uiteindelijk het SBN Opleidingshuis geworden. Deze structuur biedt alle noodzakelijke bouwstenen voor trainers om stapsgewijs te groeien en om een SBN Trainingsgroep zodanig in te richten dat de club continu aan de kwaliteit kan blijven werken. We hebben deze bouwstenen verdeeld over vier modules: Assistent Trainer Survivalrun (ATS), Basis Trainer Survivalrun (BTS), Jeugd Trainer Survivalrun (JTS) en Wedstrijd Trainer Survivalrun (WTS). Momenteel bieden we de BTS- en ATS-cursussen aan en ons doel is om in de toekomst ook de WTS- en JTS-cursussen aan te bieden. Door de bouwstenen op te splitsen in deze afzonderlijke modules, kunnen we maatwerk leveren dat aansluit bij de behoeften van verschillende trainers. Deze aanpak maakt het mogelijk voor survivalrun-trainers om hun kennis en expertise stapsgewijs te vergroten, waarbij elke module hen voorbereidt op specifieke aspecten van het trainen. Het SBN Opleidingshuis stelt trainers in staat om niet alleen hun vak als trainer te ontwikkelen, maar ook om een bredere en diepere kennis van de sport op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat ze hun survivalrunners effectiever kunnen blijven begeleiden en inspireren.”

Wat is de toegevoegde waarde voor trainers om een cursus te volgen?
Jesper: “Het biedt de mogelijkheid om je specifieke kennis en expertise op het gebied van survivalrun te vergroten. Je krijgt meer inzicht in hoe je trainingen voor een langere periode kunt opzetten en leerdoelen kunt behalen. Trainer zijn is een vak en door deze cursussen te volgen, krijg je meer handvatten om een training in goede banen te leiden. Het creëren van een veilige sportomgeving voor elke survivalrunner en het bieden van kansen voor iedereen om op zijn eigen tempo en niveau binnen de sport te groeien, is ons hoofddoel. Bovendien leer je hoe je een gevarieerde en uitdagende training kunt samenstellen die zowel beginnende als gevorderde survivalrunners aanspreekt. Dit draagt bij aan de motivatie en het plezier van de deelnemers.”
Eric: “Het is geweldig om te zien dat er steeds meer gecertificeerde trainers bijkomen. Elk jaar nemen 60 tot 90 survivalrun-trainers deel aan de cursussen, wat een fantastische ontwikkeling is voor onze sport. Dit betekent dat onze trainers en hun trainingen steeds professioneler worden. Gecertificeerde trainers kunnen survivalrunners hoogwaardige trainingen bieden, wat essentieel is voor de groei en bloei van de sport. Bovendien leidt een hoger opleidingsniveau onder trainers tot betere begeleiding van atleten, wat resulteert in minder blessures en een langere, succesvollere sportcarrière.”

 

Wat kunnen deelnemers verwachten van de ATS- en BTS-cursus?
Eric:
“De ATS is een ééndaagse cursus, terwijl de BTS een driedaagse opleiding is met stageopdrachten tussen de cursusdagen door. Beide cursussen bestaan uit een mix van 50% praktijk en 50% theorie. Door de opdrachten tijdens en tussen de cursusdagen leren de trainers het vak steeds beter in de praktijk toe te passen, wat hun begrip vergroot. Als kers op de taart kan de BTS worden afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB/examen), waarmee de deelnemers zich daadwerkelijk kunnen certificeren. Wat wij anders doen dan veel andere opleidingen, is dat we beginnen met een praktijktraining. Zo maken we op een ontspannen manier kennis met de deelnemers en creëren we meteen een gemeenschappelijk referentiekader voor de trainingen, waar we tijdens de cursus vaak op kunnen teruggrijpen.”
Jesper: “Het is ook meteen een test. We integreren goede elementen in de training, maar voegen ook enkele voorbeelden toe die minder goed zijn, zonder dit vooraf te vermelden. Bijvoorbeeld door deelnemers tijdens de uitleg van een oefening met hun gezicht naar de zon te laten staan. Tijdens het theoriegedeelte, dat we na de training doen, vragen we hen wat ze van de training vonden en of ze hebben ontdekt wat er goed was en wat niet. Op deze manier stimuleren we hen om direct mee te denken en te ervaren wat wel en niet werkt.”
Eric: “Na de praktijktraining nemen we de tijd om de theorie door te nemen. We behandelen diverse onderwerpen zoals leidinggeven, veiligheid, efficiënt hardlopen en klimmen, inspanningsfysiologie, voeding, kleding en schoeisel, psychologie, en blessurepreventie. Bij de BTS gaan we dieper op deze onderwerpen in dan bij de ATS. Zoals eerder vermeld, zijn er bij de BTS ook tussentijdse opdrachten waarmee de deelnemers de geleerde kennis in de praktijk kunnen brengen. De afwisseling tussen theorie en praktijk zorgt voor een leuke en uitdagende cursus. Tijdens de PvB komt alles samen: dan wordt je opgedane kennis getest doordat je een training organiseert die vervolgens wordt beoordeeld op basis van de op dat moment geldende SBN-normen. De praktijk leert dat de combinatie van eerst de ATS en daarna de BTS heel goed werkt, net als samengestelde groepen uit verschillende trainingsgroepen.”

 

Hoe zien jullie de toekomst van het SBN-Opleidingshuis?
Jesper: “Ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet, ook al staan er enkele uitdagingen op ons te wachten, zoals de KSS. De SBN is lid van de NOC*NSF en daarom wordt van ons verwacht dat onze opleidingen voldoen aan specifieke kwaliteitseisen. Deze eisen zijn dit jaar herijkt via de Kwalificatiestructuur Sport (KSS). We zijn momenteel druk bezig om te bekijken hoe we onze ATS- en BTS-cursussen kunnen laten aansluiten op deze nieuwe eisen, zoals het vereiste aantal praktijkuren voor deelnemers om te slagen. We onderzoeken waar aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de NOC*NSF. Daarnaast blijven we onze cursussen continu verbeteren op basis van feedback en de laatste ontwikkelingen binnen onze sport. Zo zorgen we ervoor dat de BTS- en ATS-cursussen altijd up-to-date zijn, zodat de deelnemers de best mogelijke opleiding krijgen.”
Eric: “Zoals ik al eerder zei, is survivalrun momenteel de meest veelzijdige sport omdat het vrijwel alle basisvormen van beweging en motorische eigenschappen combineert, aangevuld met de strijd tegen de elementen. We hebben letterlijk goud in handen, iets dat niet zou misstaan als standaardonderdeel in het bewegingsonderwijs. Ik draag nog altijd met veel plezier mijn steentje bij om dit goud verder op te poetsen. Er liggen namelijk nog vele mooie kansen in het verschiet, ook op het gebied van trainersopleidingen. We werken hard om de volgende stap te zetten en hopen in de komende jaren steeds meer enthousiaste trainers te verwelkomen bij onze cursussen.”

Wil jij een ATS- of BTS-cursus volgen? Kijk dan hier voor meer informatie.