Met veel enthousiasme heb je besloten om te starten met survivalrun. Het overwinnen van fysieke en mentale hindernissen, het testen van je uithoudingsvermogen, het verkennen van je grenzen; je kan niet wachten! Maar dan komt er een belangrijke vraag naar boven: wat voor kleding moet je eigenlijk dragen bij het beoefenen van deze avontuurlijke sport?
Ervaren survivalrunners zullen je vertellen dat de juiste kleding belangrijk is om bijvoorbeeld schuurplekken te voorkomen. Laten we eens kijken naar enkele aspecten die je in gedachten kan houden wanneer je jouw survivalrun-outfit uitzoekt.
Bovenkleding:
Om je lekker in je vel te voelen tijdens een survivalrun, is het belangrijk om de juiste bovenkleding te dragen. Kies voor stoffen zoals polyester en polypropyleen, die het zweet snel laten verdwijnen. Het is als je persoonlijke airco. Het resultaat? Je blijft fris en behoudt je bewegingsvrijheid, ook tijdens het bedwingen van de hindernissen. En laten we eerlijk zijn, in de wereld van survivalruns blijft je outfit niet schoon. Dus dat witte shirt kan je maar beter thuislaten!
Bij winterse omstandigheden is een thermoshirt aan te raden. Kies voor echt koude omstandigheden voor een thermoshirt met lange mouwen. Kleine tip daarbij is dat je de mouwen van de thermo óver je handen kan trekken zodat je handen net wat warmer blijven tijdens het rennen. Als tussenvariant kun je ook een thermo met korte mouwen gebruiken, dit geeft direct al een groot verschil.
Bij een wedstrijd krijg je een shirt van de wedstrijdorganisatie. Deze shirts mag je houden en zijn daarna zeer geschikt om lekker in te trainen. Bovendien kun je daarmee trots laten zien dat je deelgenomen hebt aan een bepaalde wedstrijd!
Strakke broek:
Kies een tight die comfortabel zit maar vooral strak is. Zorg ervoor dat ze helemaal tot aan je enkels komen en draag er hoge sokken onder. Binnen de wereld van survivalruns worden compressie-hardloopsokken veel gebruikt. Tijdens survivalruns kom je namelijk flink wat hindernissen tegen waarbij vooral je enkels, kuiten, knieholtes en bovenbenen hard moeten werken. Als blote stukjes huid in aanraking komen met touwen, kan dat behoorlijk schuren, en dat wil je natuurlijk liever vermijden. Dus zorg ervoor dat je benen goed bedekt zijn. Tip: Er zijn ook tights met een zakje erin. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld gelletjes moet meenemen in een wedstrijd, maar dit is ook een handige plek om je mobiel of sleutels in te doen tijdens een rondje hardlopen.
Vaak biedt jouw vereniging ook tights aan met de bedrukking van jouw vereniging. Zo draag je jouw vereniging uit naar de buitenwereld en sponsor je ook een beetje de vereniging.
Schoenen:
Bij voorkeur draag je schoenen met veel grip, dus met noppen eronder. Schoenen met een gladde zool kunnen ervoor zorgen dat je snel wegglijdt op touwen of op een nat veld.
Een bekend schoenenmerk binnen survivalrun is Inov-8. Inov-8 staat bekend om
- Lichtgewicht ontwerp: Inov-8 schoenen zijn erg licht, afhankelijk van het type schoen. Dit maakt lopen een stuk lichter. Essentieel voor behendigheid op diverse terreinen.
- Grip: Dankzij rubbercompoundzolen bieden Inov-8 schoenen zeer goede grip op modderige, gladde ondergronden.
- Duurzaamheid en robuustheid: Inov-8 schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende types. Sommige schoenen zijn speciaal ontworpen voor duurtrainingen, terwijl andere meer geschikt zijn voor snelle sprints. Fanatieke survivalrunners hebben vaak twee paar schoenen: één voor trainingen, die steviger zijn, en één voor wedstrijden, die lichter zijn en je in staat stellen om sneller te rennen. Het is het beste om advies te vragen bij een winkel die Inov-8 schoenen verkoopt om te bepalen welke schoenen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften. In de wereld van survivalrun zijn er meerdere aanbieders van deze schoenen.
- Flexibiliteit en wendbaarheid: Het flexibele ontwerp van Inov-8 schoenen maakt natuurlijke bewegingen mogelijk, ideaal voor het snel en soepel nemen van hindernissen.
- Afvoer van water: Bij een training of wedstrijd moet je dikwijls door het water heen. Wat dan het vervelendste is, is dat je schoenen zwaar worden door het water wat de schoen opzuigt. Inov-8 schoenen laten het water door, waardoor je geen last hebt van zware schoenen in het vervolg van je training/wedstrijd.
Accessoires:
Accessoires die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld een buff, muts en survivalrunwanten.
Een buff kun je op meerdere manieren gebruiken. Bij kou kun je het als een sjaal dragen, maar bij warm weer kun je het buffje van tevoren nat maken en als een verkoelende muts gebruiken.
Survivalrunwanten zijn speciale handschoenen die je open kunt klappen. Ze zijn gemaakt van neopreen, hetzelfde materiaal als een duikpak. Neopreen houdt je handen warm. Tijdens het rennen kun je de handschoenen openklappen, maar bij een hindernis kun je ze dichtklappen zodat je je handen vrij hebt om de hindernis te doen. Op deze manier blijven je handen warm tijdens het rennen. Ook als de handschoenen nat worden behouden ze hun isolerende werking door het neopreen materiaal. Voor survivalrunwanten zijn online meerdere aanbieders te vinden, wat een aanrader is voor mensen die snel last hebben van koude handen.
Een andere methode is om afgeknipte wollen sokken tijdens het rennen over je handen te schuiven, en bij een hindernis weer naar achteren over je onderarmen te schuiven. Dit heeft een vergelijkbaar effect, maar het nadeel is dat je kleding in een wedstrijd of training vrijwel altijd nat wordt, waardoor de wollen sokken meer een last dan een hulp kunnen worden.