Duurzaamheid is een thema dat veel mensen steeds meer bezighoudt. Bij survivalrun trotseer je de elementen en overwin je veelal houten hindernissen in de natuur. Toch kan de sport echt een stuk duurzamer, denk maar aan de stapel (plastic) shirts, wegwerp bekers en belinting. In de zomer werd daarom de werkgroep duurzaamheid opgericht door initiatiefneemster Lotte van Ruitenbeek. De werkgroep heeft als doel de SBN te adviseren over duurzame alternatieven die toegepast kunnen worden in survivalrun.
De werkgroep heeft naast voorzitter Lotte, momenteel 5 commissieleden uit heel het land: Stefan van der Wal, Petra Schram, Ron van Ommeren, Stan de Lange en Jora Steennis. Vergaderingen vonden afgelopen jaar duurzaam online plaats. Ieder van de werkgroepleden richt zich op een thema. Momenteel wordt er gekeken naar afval op het parcours, belinting, wegwerp bekers, shirts en carpool mogelijkheden. Er zijn echter nog veel meer onderwerpen die nog belicht en onderzocht kunnen worden.
Maar zijn we wel zo slecht bezig als survivalrun zijnde? De eerste fase was het opdoen van wat achtergrondinformatie. Zo kwamen we er al snel achter dat alleen al voor de productie van de wedstrijdshirts voor één jaar, bijna 10.000 bomen aangeplant zouden moeten worden om dit qua CO2 uitstoot te compenseren. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan.
In de tweede fase werden verschillende alternatieven op een rij gezet. Voor de shirts werd bijvoorbeeld gedacht aan armbanden met kleur en stickers. Voor de belinting werd er naar krijtspray en vlaggetjes gekeken. Wegwerp bekers zouden kunnen worden vervangen door herbruikbare bekers, of door bekers die van duurzam(er) materiaal zijn en/of beter worden afgevoerd. Daarnaast werd er een enquête opgesteld voor WO’s om de haalbaarheid en interesse enigszins te kunnen peilen.
Hoewel de wedstrijd-stop door corona wat roet in het eten gooide, zijn we inmiddels in de volgende fase beland: testen. Eerst uiteraard door onszelf op te offeren als proefkonijn. Inmiddels worden de alternatieven in kleine pilots getest in survivalruns. Zo vond in Steenbergen een pilot plaats met opvouwbare bekers, die de deelnemers zelf in hun zak konden meenemen.
De door ons bedachte ideeën zijn natuurlijk niet allesomvattend en volmaakt, maar hopelijk zijn onze uitkomsten aanleiding om survivalrun een stukje duurzamer te maken.
Heb jij interesse om bij te dragen en/of ervaring in de duurzaamheids sector? Of heb je een idee waar wij wellicht nog niet aan hebben gedacht? Laat het ons dan weten! duurzaamheid@survivalrunbond.nl