Hoe start je een trainingsgroep? Plus tips en tricks!

Hoe start je een trainingsgroep? Plus tips en tricks!

Droom jij er stiekem van om je eigen trainingsgroep te starten? Lees dan vooral verder! We spraken met Niels Wieringa en Jeroen Bolks van Overcoming Obstacles, die drie jaar geleden hun eigen trainingsgroep in Zwolle zijn begonnen. Zij vertellen meer over hun aanpak.

Inmiddels zijn er ruim 100 trainingsgroepen (TG’s) in Nederland waar survivalrunners hun passie kunnen uitoefenen. Echter zijn er ook genoeg gebieden in het land waar nog geen survivalrunbaan te vinden is. Genoeg kansen dus! Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, je eigen trainingsgroep starten?

Start with the “why”
Jeroen vertelt: “Zorg er allereerst voor dat je je verhaal helder hebt. Waarom wil je een trainingsgroep starten? Wat zijn je motieven, wat is je visie? Als jij een kristalhelder en oprecht verhaal hebt, zullen anderen daar ook op inhaken, zoals de gemeente en eventuele financierders. Dan verspreidt het zich als een lopend vuurtje.”

En als jij weet waarvoor je het doet, dan kun je daar altijd op terugvallen, mochten er tegenslagen komen.

Maak een plan
De volgende stap is om je droom op papier te zetten. Denk na over je doelgroep, want dat bepaalt mede hoe de survivalrunbaan eruit zal komen te zien. Schrijf een bedrijfsplan en zoek eventuele partners. Misschien ken je wel iemand die het avontuur samen met jou wil aangaan? Op die manier kunnen jullie elkaars sterke en zwakke punten aanvullen.

Een goede locatie is essentieel
Wat komt er verder allemaal bij kijken? “De drie belangrijkste zaken”, legt Jeroen uit, “zijn de locatie, de gemeente en de financiën. Als je die rond hebt, dan kun je van start.” Maar hoe kies je een locatie? “Wij kenden iemand die goede contacten had met de korfbalclub hier in Stadshagen. Stadshagen is een wijk waar veel jonge gezinnen wonen, dus dat was perfect voor ons. Uiteindelijk konden we zo gebruikmaken van het grasveld naast de korfbalvelden, want dat werd toch niet gebruikt,” licht Niels toe. “We wilden bijvoorbeeld niet ergens achteraf zitten, want dan zouden je leden ‘s avonds laat over onverlichte fietspaden naar huis moeten fietsen. Dat vonden wij vooral voor de jeugd niet verantwoord.” Er zijn dus genoeg aspecten om rekening mee te houden!

Gebruik je netwerk
En de gemeente? Jeroen legt uit: “Het handigste is als je een ingang hebt, zoals een kennis die bij de gemeente werkt of een enthousiaste wethouder die de sport steunt.” Dan rest nog het financiële plaatje. Je hebt immers best wat startkapitaal nodig voor de bouw van je baan. Daarnaast betaal je waarschijnlijk huur voor de locatie. Hoe kom je aan financiën? “Je kunt bijvoorbeeld naar de bank gaan of met crowdfunding werken. Wij hebben alles met leningen van vrienden en familie gedaan. Maar als je zelf al wat eigen vermogen hebt, kun je dat natuurlijk ook gebruiken.”

Meer weten?
Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het opzetten van een eigen trainingsgroep. Benieuwd geworden? Op de Survivalrundag zullen Niels en Jeroen een kennissessie houden waarin ze meer vertellen over dit onderwerp. Je kunt dan gelijk al je vragen stellen! Ook zullen ze bespreken hoe je in samenwerking met hen een trainingsgroep in jouw eigen stad kunt opstarten.

Vergeet je niet vooraf aan te melden voor de Survivalrundag, dat kan via deze link.

Auteur: Gelieke