Historie

Survivalrun is in de jaren tachtig in het Achterhoekse dorp Beltrum ontstaan .
In 1988 zorgde een plaatselijke vriendenclub voor het vossenspoor tijdens de jaarlijkse slipjacht in Beltrum. Ze bedachten dat het leuk zou zijn om in dit spoor natuurlijke hindernissen te nemen. Zo ontstond de survivalrun. De eerste run was op de dag na de slipjacht. Zo’n 25 sportvrienden deden mee. Twee jaar later waren er 50 deelnemers en werden ook de eerste hindernissen gebouwd.

Het initiatief van de vriendenclub werd in 1989 officieel door de oprichting van de stichting Survival Beltrum. Ook in het dorp Gendringen werd survivalrun opgepakt. Door de contacten met Beltrum ontstond een gezonde rivaliteit. En beide groepen zochten elkaar op om de survivalrun verder uit te bouwen

 

Survivalrun Bond Nederland officieel
Uit beide organisaties is de Survivalrun Bond Nederland ontstaan. Op 26 april 1991 wordt de bond officieel opgericht. De organisatie gaat aan de slag met afspraken over puntentelling, reglementen, klassementen, veiligheid en wedstrijddata. Zo wordt onder andere de Parcourscommissie opgericht.
Zo’n vijf jaar na oprichting zijn bijna 20 stichtingen/verenigingen en 300 leden aangesloten bij de Survivalrun Bond Nederland.

Verdere professionalisering
Door de jaren heen groeit de bond gestaag en professionaliseert verder.
Regio-overleggen worden opgestart en de functie van regio-coördinator krijgt vorm. Het bekende Handig Boekje wordt uitgegeven. Er is veel aandacht voor veiligheid. Zo wordt het gebruik van kunsttouw in plaats van sisaltouw verplicht tijdens survivalruns.
Met het bondsmagazine SURVIVALRUN (voorheen Sur5all genaamd) worden leden geïnformeerd.

Er is meer en meer aandacht voor de jeugd. Een steeds groter groeiende groep binnen de survivalrun. Het trainingsboekje voor de jeugd krijgt vorm waarin trainingsmodules zijn opgenomen. En ook wordt het spreekbeurtpakket in het leven geroepen en een drietal survivalrundiploma's voor jeugd.

De verplichte rode polsbandjes van klittenband worden vervangen door papieren polsbandjes. Om deskundigheid te bevorderen worden de knoopcursussen uitgebreid. Ook het verzekeringspakket wordt uitgebreid. In het vervolg is iedere deelnemer aan een run, ook als deze geen lid is, verzekerd tegen ongevallen.

Aansluiting bij NOC*NSF
In 2016 lukt het de SBN als aspirant-lid aan te sluiten bij NOC*NSF.
Hiermee kan de SBN de survivalrunsport verder professionaliseren en gebruik maken van de kennis van het NOC*NSF. Deze aansluiting is een mijlpaal in de historie van de SBN. Het betekent erkenning van de unieke status van survivalrun in Nederland en het bevestigt dat de SBN een volwassen sportorganisatie is, die voldoet aan alle eisen die aan een moderne, duurzame sportbond worden gesteld. Door deze aansluiting krijgt de SBN toegang tot een breed netwerk en financiële ondersteuning voor de vele uitdagingen die nog voor ons liggen.

De Survivalrun Bond Nederland nu
Continue aandacht voor plezier in de sport, veiligheid en verdere professionalisering zorgen ervoor dat de SBN inmiddels meer dan 8500 leden telt. Er zijn ruim 50 trainingsorganisaties aangesloten bij de survivalrunbond en jaarlijks worden zo’n 35 survivalruns onder auspiciën van de SBN georganiseerd. Dit alles met de inzet van heel veel enthousiaste vrijwilligers.

Survivalrun is een no-nonsens sport voor aanpakkers en doorbijters. Buitensporters die hun grens graag verleggen en er vooral heel veel plezier aan beleven.

Voorzitters
1991 - 1996 Eddy te Woerd
1996 - 1997 Jelle Kaspersma
1997 - 2000 Stef Beunk
2000 - 2005 Leo Slütter
2005 - 2006 John Wiggerman
2006 - 2012 Ben Hooglugt
2012 - 2013 Ydo de Vries
2013 - 2015 Lia Nummerdor
2015 - 2019 Mark Huizinga
2019 - 2021 Andre Gorter
2021 - heden Mark Ribbers

 

Alle details over de beginjaren van de survivalrunsport in Nederland lees je hier