Het seizoen van Jesse de Heer: winst op de ONK’s

Het seizoen van Jesse de Heer: winst op de ONK’s

Dit seizoen was Jesse de Heer onverslaanbaar! Bij alle drie de ONK’s was hij als eerste bij de bel. In een interview met de SBN blikt hij terug op zijn sterke seizoen en de spannende strijd in Neede (KSR), Westerbork (MSR) en Bathmen (LSR).

 

Allereerst, gefeliciteerd met jouw ONK-trilogie. Kwam dit succes als een verrassing voor jou?
“Dank je wel! Ik had het voor dit seizoen als doel gesteld om alle drie de ONK’s te winnen. Een ambitieuze missie, maar ik geloofde wel dat het haalbaar zou zijn. Ik had me goed voorbereid op het seizoen en was fit, maar in de survivalrun blijft het natuurlijk altijd spannend; er kan altijd iets gebeuren waardoor je net te veel tijd verliest en zo de overwinning uit je handen laat glippen. Vooral bij de Korte Survivalrun wist ik dat het een uitdaging zou worden. Duurvermogen is mijn kracht, maar ik mis wat explosiviteit bij de hindernissen. Bij de Korte Survivalrun moest ik dus extra alert zijn om niet te veel tijd te verliezen bij die hindernissen.”

En hoe is dat gegaan Neede tijdens het ONK KSR?
“Het parcours was uitdagend, met een goede balans tussen klim- en hardloopsecties, wat zeker heeft bijgedragen aan de sportieve strijd. Bij een KSR is het verschil tussen een topprestatie en jezelf stuk lopen erg klein. Ik ben dan ook constant met mezelf in gesprek: ga ik te hard of kan ik het tempo nog wat opvoeren? Ik gebruik een hartslagmeter om me hierbij te helpen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk starten, maar als je te hard start, bestaat de kans dat je jezelf opblaast. In Neede was het echt spannend; met name Joey Bakker bleef lange tijd voor mij lopen. Gelukkig kon ik in de laatste 2 kilometer net iets harder doorgaan en als eerste bij de bel aankomen.”

Vervolgens stond in januari in Westerbork het ONK MSR op het programma. Hoe bereidde je voor op deze survivalrun?
“Voor het ONK in Westerbork stond in januari ook de survivalrun in Beltrum op het programma. Beltrum was naast de ONK’s een groot survivalrun-doel van mij, want ik wilde deze klassieker graag op mijn naam zetten. In Beltrum was het erg koud en op een gegeven moment kreeg ik erg koude handen, waardoor ik minder grip had op de hindernissen en veel tijd verloor. Hiervan heb ik geleerd, waardoor ik in Westerbork warmer gekleed ging. Ook daar waren de omstandigheden winters, maar nu was ik beter voorbereid, waardoor het geen invloed had op mijn prestaties.”

Werd het ook in Westerbork een spannende strijd?
“Dat kun je wel zeggen! Dit keer was het een tweestrijd met Thom van Cappellen. Thom is natuurlijk ijzersterk in de hindernissen met enorm veel explosiviteit. Ik moest mij vooral concentreren op mijn techniek, zorgen dat ik zo min mogelijk tijd verloor in de hindernissen en met name mijn energie goed verdelen in de hindernissen zodat ik het maximale uit mijn looptempo kon halen. Het was wel pittig hoor. In Westerbork kwamen we ook langs het trainingsterrein van ValtJeMet Survivalrunners en daar had je een paar uitdagende combi-hindernissen. Dat was wel even aanpoten, maar gelukkig kwam ik er goed door en won ik de run.”

En toen wachtte in april nog het ONK LSR in Bathmen.
“De lange survivalrun vereist veel tactiek. Twee tot drie uur sporten is echt een andere type wedstrijd. Bij een LSR is mijn aanpak ook veel systematischer, ik plan van tevoren hoe ik mijn wedstrijd in ga delen. Daarnaast schrijf ik uit hoeveel gram koolhydraten ik wil eten en op welke moment van de race ik dit tot me neem in de vorm van gels of sportdrank. Voeding is zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je energiepeil hoog blijft, vooral in de Lange Survivalrun kan dit echt het verschil maken. Mijn tactiek was om snel van start te gaan, te kijken wie het hoge tempo kon volhouden, en vervolgens temporiseren en mijn race goed in delen. Alleen had ik na een kilometer of twee al een voorsprong te pakken. Dat was eerder dan ik dacht, waarna ik niet meer in de problemen kwam.”

Wat is de sleutel tot jouw succes geweest dit seizoen?
“Ik denk dat het een combinatie was van goed trainen, met name veel duurtrainingen, en voeding. En natuurlijk geloven in jezelf en de haalbaarheid van je doel. Ik train zes keer per week, vooral veel duurtrainingen. Dit is verreweg het belangrijkste als je traint voor een survivalrun. Ofwel, veel uren hardlopen en op de fiets. Dit vul ik aan met krachttraining. Afhankelijk van het type wedstrijd voeg ik 1 á 2 keer in de week een survivalrun specifieke prikkel toe. Je kunt me op Instagram altijd een berichtje sturen als je een paar trainingstips wilt (https://www.instagram.com/jessedeheer/). Eten is ook heel belangrijk. Voor mij begint dat al op de avond voor een ONK. Dan eet ik vaak witte pasta en de ochtend van de run een wit broodje met beleg. Vergeet ook niet het belang van eten en drinken tijdens de survivalrun. Wanneer neem je een gelletje of een slok van een sportdrank? Om je energiepeil hoog te houden en daardoor goed te kunnen presteren, is eten heel belangrijk. Dus mijn tip voor mede-survivalrunners zou zijn: experimenteer eens met voeding tijdens trainingen en ontdek wat voor jou werkt. Ieder lichaam is anders en wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Verdiep je in hoe voeding kan helpen tijdens sporten, probeer het uit tijdens een training en als je hebt gevonden wat werkt voor jou, dan komt dat jouw prestaties tijdens wedstrijden ten goede.”

Wat zijn je ambities voor volgend seizoen?
“Ik vind survivalrun ontzettend leuk. Dat was al zo toen ik als achtjarige de sport ontdekte en heerlijk met mijn vriendjes in de buitenlucht ging klimmen en klauteren. Toen ik wedstrijden ging doen in mijn jeugd, eindigde ik vaak als vierde. Dat gaf mij precies de motivatie die ik nodig had om serieus met de sport bezig te gaan, zodat ik uiteindelijk de stap naar het podium kon maken. Ik ben nu 28 jaar en doe al tien jaar wedstrijden bij de senioren. Ik ben heel blij en trots op mijn prestatie van dit seizoen. Ik had een missie en die heb ik gehaald. Het zou mooi zijn als ik ook volgend seizoen op alle ONK’s op het hoogste treetje sta, maar ik heb meer ambities dan alleen survivalrun. Ik doe ook obstacle runs en trail runs, waar ik ook graag tot het uiterste ga. Voor nu weet ik nog niet waar mijn prioriteit voor volgend seizoen zal liggen, maar als er ruimte is, zal ik zeker een gooi doen naar de ONK-trilogie.”