Door middel van verschillende technieken kunnen deze hindernissen overwonnen worden. Bij een survivalrun is een aantal factoren van groot belang om de finish te halen. In willekeurige volgorde: 1. Conditie en uithoudingsvermogen, 2. kracht, 3. techniek, 4. inzicht en 5. doorzettingsvermogen. Techniek is ontzettend belangrijk. Je kunt niet alle kracht uit je armen halen. Daarvoor zijn er echt te veel en te zware hindernissen. Een goede beheersing van verschillende technieken is dus strikt noodzakelijk. Ook ontzettend belangrijk is doorzettingsvermogen. Na een hele reeks hindernissen, soms onder barre omstandigheden – want survivalrun gaat het hele jaar door en afgelasten kennen we niet – zijn je spieren gewoon op. Dan komt het echt aan op je eigen doorzettingsvermogen – want elkaar helpen is wanneer je individueel loopt niet toegestaan – om die laatste paar hindernissen ook te tackelen.
Leuk om op te merken dat enige kracht noodzakelijk is, maar een juiste beheersing van de techniek veel belangrijker. De topsurvivalatleten zijn ook geen breedgeschouderde spierbundels die uren in de sportschool herhaaloefeningen staan te doen met zware gewichten, maar slanke en afgetrainde mensen. Met souplesse en techniek kom je verder dan met een opgepompte biceps.
Alle hindernissen dienen te worden gehaald. Lukt het je niet dan moet je je bandje inleveren, dat je bij de start krijgt. De uitdaging is dus bij elke run om uiteraard te finishen met bandje. Als je een hindernis niet haalt krijg je straftijd of word je op de scorelijst automatisch onder de mensen geplaatst die alle hindernissen wel hebben gehaald, zelfs al hebben ze er langer over gedaan. De gebouwde hindernissen bestaan wat materiaal betreft voor het meerendeel uit hout en touwen, maar je komt ook brandslangen, autobanden en andere creatief bedachte voorwerpen tegen onderweg.
Elke hindernis die je onderweg tegen komt dient conform aanwijzingen van de vrijwilligers ter plaatse overwonnen te worden. Voor elke hindernis heb je de beschikking over een aantal technieken. Overigens een leuk detail is dat er met de hindernissen eindeloos gevarieerd kan worden. Zo kan één hindernis ook uit meerdere onderdelen bestaan en dan spreken we van een zogenaamde ‘combi’.
Aan de hand van een aantal afbeeldingen worden hier onder verschillende hindernissen en technieken kort toegelicht. De meest voorkomende hindernissen en technieken staan in dit overzicht. Al zijn dit ze lang niet allemaal en kan er door creatieve variaties en materiaalgebruik soms nog een unieke hindernis bij zitten.