Blog: Voedingstips van een voedingscoach én survivalrunner!

Blog: Voedingstips van een voedingscoach én survivalrunner!

 

Food is Fuel

We spraken met Joyce van Assen, die als eigenaar van New You Food & Coaching alles over voeding weet en survivalrunner is. Wanneer moet je nu eigenlijk wel en niet eten tijdens het sporten? Volgens Joyce is het belangrijk om voor een optimale training of wedstrijd die langer dan een uur duurt, al bij te gaan voeden vanaf 30 minuten: "Zorg hierbij voor aanvulling in zowel vocht als koolhydraten, zouten en vitamines. En heb je snel last van spierkrampen, let dan extra op voldoende drinken maar denk ook goed aan je mineralen (magnesium, kalium, etc.)." Tijdens het sporten verbruik je niet alleen meer magnesium, maar ook meer vitamine C. Joyce: "Na een heftige inspanning is je weerstand tijdelijk minder goed en kun je makkelijker een koudje vatten, extra vitamine C helpt hiertegen."

Eerst de basis

De juiste brandstof is dus heel belangrijk, maar wist je dat je dit op alle dagen in de gaten moet houden, dus niet alleen op de dagen dat je sport? Joyce raadt aan eerst eens goed naar je basisvoeding te kijken, is dit wel op orde? "Basisvoeding bestaat uit voldoende vocht, groentes, fruit, koolhydraatrijke producten (volkoren granen, peulvruchten), noten, zuivel en eiwitrijke producten zoals vlees, vis, vega." Als je basisvoeding goed is, kun je kijken of en welke supplementen nog nodig zijn voor jou, en op welke momenten.

Minder stinken

Zo optimaal mogelijk herstellen, hoe kan voeding daarbij helpen? Veel mensen denken dat het zo snel mogelijk eten of innemen van eiwitten goed is, maar dat maakt volgens Joyce niet zoveel uit: "Eiwitten na de trainingen hoeven niet persé direct genuttigd te worden. Je lichaam verteert bovendien een bak kwark beter dan een eiwitshake. En een leuk weetje: je gaat er minder van stinken ;). Naast eiwitten heb je ook vocht en vetten nodig. En afhankelijk van je doel, ook koolhydraten."

Missers

We waren ook benieuwd, wat moet je juist niet doen? Het advies van Joyce: "Neem nooit nieuwe supplementen tijdens je wedstrijd. Test dit altijd tijdens trainingen, zodat je weet hoe je er op reageert. Wie weet krijg jij net van dat ene product buikkrampen (of erger: diarree), energiedips of last van misselijkheid. Eet verder niet teveel vezels rond de inspanning en let ook op met snelle suikers, deze laatste kunnen namelijk zorgen voor een energiedip". Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten tijdens een wedstrijd! Daarnaast is ook het advies om niet te laat te eten voor een wedstrijd (uiterlijk 1,5 uur vooraf), want dan is je lichaam nog aan het verteren en loop je de energie die de maaltijd op moet leveren juist mis. Zo'n 30 minuten vooraf een stukje fruit kan nog wel prima.

Wil je meer weten of heb je behoefte aan een persoonlijk advies ? Kijk op https://newyoucoach.eu/.

 

Joyce heeft ons ook nog een recept gestuurd: 'Home made Granola'. Een voedzaam ontbijt om bijvoorbeeld voor een survivalrun te eten! Je vindt hem hieronder:

 

Auteur: Anja