Blog: Hoe begin je met survivalrun?

Blog: Hoe begin je met survivalrun?

Hoe begin je met survivalrun?

Als je een goede kick-start wil maken met jouw survivalrun-carrière, dan ben je bij het juiste blog beland. We delen uiteenlopende tips om goed te beginnen met de allerleukste sport: survivalrun. Van sport-technische tips tot aan handige weetjes over verenigingen, ze komen allemaal voorbij in dit blog. Allemaal zodat jij straks als een speer de survivalrunbaan opvliegt! 

Nog heel even in het kort wat achtergrondinformatie voordat we ingaan op de tips: survivalrun is een buitensport die hardlopen afwisselt met hindernissen. Je kunt de sport het hele jaar doen: zomer én winter! Het is een sport voor echte doorzetters die kracht, conditie, souplesse en techniek gebruiken om een survivalrun te lopen. Het is dus geen obstakelrun. Voor survivalrun heb je techniek nodig, anders haal je een wedstrijd waarschijnlijk niet. 

 

Tip #1 - Vind de dichtstbijzijnde trainingsgroep 

Het vinden van een trainingsgroep bij jou in de buurt is uiteraard de allereerste stap om te beginnen met survivalrun. Nederland telt in totaal 84 trainingsgroepen(!). Van Zeeland tot Groningen, het aantal trainingsgroepen wordt steeds groter. Bekijk alle trainingsgroepen hier om te zien welke trainingsgroep bij jou het dichtste in de buurt is. In het overzicht van alle trainingsgroepen vind je ook de contactgegevens van alle verenigingen zodat jij makkelijk in contact kan komen met de trainingsgroep bij jou in de buurt. 

Wat moet je allemaal kunnen voordat je begint met survivalrun?

Wees gerust, je hoeft nog geen ingewikkelde technieken te kunnen voordat je begint. Het is leuk meegenomen, maar zeker aan het begin van de trainingen maak je kennis met alle technieken die je nodig hebt om de sport te beoefenen. De trainer zal uitleg geven over de meest voorkomende technieken en uitleg geven over diverse hindernissen. 

Je zult te maken krijgen met deze 5 veel voorkomende technieken/hindernissen: 

  1. Apenhang
  2. Voetklem
  3. Swingover
  4. Triangels
  5. Keertechniek (op een touw) 

 

Tijdens de trainingen zul je meerdere stukjes hardlopen. Het is voor jezelf prettig als je hier enige ervaring mee hebt zodat je lekker met de groep mee kan komen, maar een basisconditie is voldoende. Het zal geen verrassing voor je zijn dat sporten gezond voor je geestelijke en lichamelijk gesteldheid is. Tijdens het sporten komen hormonen als enorfine  (‘anti-stress’ hormoon) vrij. Deze stof kan binnen slechts een minuut een stressreactie stilleggen! Heb dus vooral ook veel plezier tijdens het sporten.

 

Tip #2 - Dit is de beste kleding voor survivalrun

Tight (broek)

De meest belangrijke tip is om een lange tight (een soort lange legging) te dragen. Zorg er hierbij voor dat je enkels ook bedekt zijn. Je zult met je enkels, kuiten, knieholtes en bovenbenen veel touwen raken en dit kan schuren aan de huid wanneer de huid niet bedekt is. Neem vooral een kijkje op de webshop van Allsur5 om te zien welke tight het beste bij jou past. Ook biedt Survivalrunmaterialen.nl goede tights aan! 

T-shirt 

Trek een T-shirt aan die vies mag worden, want vies worden is eigenlijk onvermijdelijk bij survivalrun. Waarschijnlijk heb je na 1 training al een vies T-shirt dus hou er rekening mee dat je niet je gloednieuwe witte sport-shirt aantrekt;). Wanneer het koud is kan je een thermoshirt aantrekken, dit is volledig aan jou! De ene survivalrunner heeft het sneller warm (of koud) dan de ander. 

Sta je regelmatig voor de kledingkast en kom je er nou écht niet uit? Dan kan je via deze website op basis van de buitentemperatuur zien wat de beste outfit is om in de survivalrunnen.

Schoenen

Tijdens trainingen zul je hardlopen afwisselen met klimmen. Het is dus belangrijk dat je hardloopschoenen aantrekt met extra profiel. Je kunt je voorstellen dat je schoenen best wat te verduren krijgen tijdens trainingen doordat je veel in de touwen hangt. Je kan bij sportwinkels of andere schoenenzaken zoeken naar trailschoenen. Enkele veel gebruikte merken binnen de survivalrunsport zijn:

  1. Inov-8 (ze hebben veel opties)
  2. Salomon schoenen
  3. Saucony
  4. Trailschoenen van de Decathlon 

 

Tip #3 - Extra tips voor tijdens de training 

Uiteindelijk leer je de sport het beste door gewoon te gaan trainen. In het begin kan het frustrerend zijn als een hindernis niet lukt, maar alles wat je doet en probeert is winst! De ene hindernis zal je beter afgaan dan de andere, iedereen heeft zo zijn eigen ‘specialiteit’. Dat houdt de sport ook zo uitdagend! Zon, regen, wind, sneeuw of ijzel… het mooie is dat je deze sport altijd kan beoefenen. Kijk daarbij ook zelf wat jij prettig vindt. Deze extra tips komen hopelijk tijdens een training goed van pas:

Afkoelen

Wanneer je veel techniek aan het oefenen bent en tussendoor uitleg krijgt kun je snel afkoelen (zeker in de winter), want je staat stil. Een tip: neem een extra trui mee die je over je T-shirt kan doen. Zo hou je het iets langer vol hartje winter. 

Wat zit er in je sporttas naar survivalruntraining?

Vooral in de zomer is het extra belangrijk om goed te drinken tijdens het sporten. Vergeet dus nooit om je bidon of een flesje water mee te nemen! Ook in de winter is dit trouwens belangrijk. Een mueslireep of ander koekje/fruit is ook goed om bij je te hebben. Je verbrandt veel tijdens het trainen en je wil een ‘hongerklop’ voorkomen. Een extra trui of trainingsjack is ook altijd prettig om bij je te hebben wanneer je ineens snel afkoelt doordat je (om wat voor reden dan ook) ineens stilstaat.

  1. Bidon
  2. Koekje
  3. Extra trui 

 

Hopelijk helpen deze tips jou om een goede start te maken met survivalrun! In ons volgende blog delen we nieuwe tips die meer focussen op het verbeteren van survivalruntechnieken. Hopelijk tot dan!