De Survivalrun Bond Nederland (SBN) werkt nauw samen met verschillende commissies, die volledig draaien op vrijwilligers met een passie voor de sport. Maar wat doen deze commissies eigenlijk precies? Elke maand stellen we er één aan je voor. Deze keer is dat de Commissie Wedstrijdzaken. Wie start waar in de startlijst? Hoe worden de klassementen georganiseerd? Met deze vragen en meer houdt de Commissie Wedstrijdzaken zich bezig om de opzet van survivalruns verder te ontwikkelen.
Axel van Ruitenbeek ontdekte op jonge leeftijd zijn passie voor survivalruns. “Ik begon op mijn tiende met deze uitdagende sport en het leek me aan aantal jaar geleden leuk om mee te denken over de ontwikkeling en verbetering van de wedstrijden”, vertelt hij. In 2018 besloot Axel actie te ondernemen en stuurde hij een mail naar de Commissie Wedstrijdzaken om te vragen of ze nog leden zochten. Al snel ontving hij een uitnodiging van de toenmalige voorzitter, Theo Posthumus, om een vergadering bij te wonen. “Die vergadering beviel me goed. Er waren op dat moment wisselingen binnen de commissie, dus ik kon gemakkelijk instappen.” Sindsdien zet Axel zich samen met de andere commissieleden in voor het verbeteren van de structuur rondom de wedstrijden en de deelnemerservaring, eerst als commissielid en de afgelopen jaren als voorzitter.
Kun je uitleggen wat de Commissie Wedstrijdzaken precies doet?
“Wij adviseren het bestuur en het bondsbureau over alles wat met wedstrijden te maken heeft. Dit omvat een breed scala aan onderwerpen, van startindeling tot mogelijke opstoppingen tijdens survivalruns. We denken actief mee over de structuur rondom wedstrijden, de verschillende wedstrijdcategorieën en hoe we de ervaring van wedstrijdlopers kunnen verbeteren. Onze focus ligt op uitdagingen die breed worden gedeeld binnen de survivalrun-gemeenschap en niet alleen op de standpunten binnen de commissie. We streven ernaar dat onze adviezen zowel relevant als praktisch zijn en bijdragen aan een betere wedstrijdervaring.”
Hoe krijgen jullie inzicht in wat er speelt onder de survivalrunners?
“Elke twee jaar voeren we een enquête uit onder de SBN-leden om te begrijpen wat er leeft onder de survivalrunners. We stellen vragen over hun ervaringen, behoeften en de uitdagingen die ze tegenkomen tijdens de wedstrijden. Deze feedback geeft ons waardevolle inzichten in de thema’s die binnen de gemeenschap spelen. Zo kunnen we gerichte verbeteringen doorvoeren die aansluiten bij de verwachtingen en wensen van de deelnemers.”
Wat heeft de Commissie Wedstrijdzaken de afgelopen jaren gerealiseerd?
“Eén van de grootste wensen die uit de enquêtes naar voren kwam, was de behoefte aan een wedstrijdcategorie voor deelnemers die nog niet het niveau of de ervaring hebben om deel te nemen aan de KSR, MSR of LSR, maar wel op wedstrijdniveau willen strijden. Daarom hebben we samen met het bondsbureau de BSR opgezet. We zijn er erg trots op dat we dit hebben gerealiseerd en zo in een grote behoefte onder de survivalrunners hebben voorzien. Daarnaast hebben we ons vorig seizoen gericht op het veteranenklassement. We hebben uiteindelijk een voorstel gedaan dat tijdens de ALV is aangenomen. Dit betekent dat er vanaf dit seizoen een apart klassement voor veteranen wordt opgesteld, los van het algemeen klassement. De winnende veteraan ontvangt 1.000 punten, terwijl de daaropvolgende veteranen punten krijgen op basis van het verschil met de winnende veteraan. Ook hebben we de startranking aangepast om een eerlijkere en betere ranking te creëren. We passen voortaan een relatieve rekenmethode toe voor de bepaling van het aantal startrankingpunten in plaats van een vaste puntentabel. Bovendien wordt bij minimaal vijf meetellende resultaten het resultaat met de laagst behaalde startrankingpunten niet meegerekend in het gemiddelde. Dit zijn enkele veranderingen die de laatste jaren vanuit de commissie zijn doorgevoerd.”
Wat staat er voor dit seizoen op jullie to-do-lijst?
“Dit seizoen richten we ons op het in kaart brengen van de wachttijden tijdens de survivalruns. Waar ontstaan de grootste opstoppingen? Is dat vooral bij de recreatieve survivalruns of zijn er ook problemen bij specifieke wedstrijdcategorieën of bij bepaalde hindernissen? Daarnaast werken we aan een systeem van icoontjes om de zwaarte van elke run aan te geven. Ook willen we vooruitkijken naar de toekomst. Hoe zullen survivalruns over vijf jaar worden georganiseerd? We merken dat de wedstrijdkalender steeds verder uitbreidt. Kunnen we over vijf jaar regionale wedstrijden organiseren? Of is er behoefte aan een nieuwe wedstrijdcategorie? Dit zijn allemaal vragen waar we over nadenken en waarop we een toekomstvisie willen ontwikkelen.”
Uit wie bestaat de Commissie Wedstrijdzaken op dit moment?
“Bij het samenstellen van de commissie hebben we ervoor gezorgd dat we een goede mix van survivalrunners hebben, met aandacht voor verschillende leeftijden, een evenwichtige man-vrouwverhouding en vertegenwoordiging van diverse wedstrijdcategorieën. We merkten dat het lastig was om de jeugd erbij te betrekken en daarom hebben we een paar jaar geleden een jeugdlid aan de commissie toegevoegd, zodat ook zij een stem hebben. Op dit moment zijn we met zes leden, wat een mooi aantal is. We staan echter altijd open voor nieuwe versterkingen, want extra handen en frisse ideeën zijn van harte welkom!”
Heb je een passie voor survivalruns en wil je meedenken over wedstrijdzaken? Neem dan contact op met de commissie via wedstrijd.com@survivalrunbond.nl.
Thom van Cappellen, adviseur TG & WO SBN:
“De inzet en expertise van de Commissie Wedstrijdzaken worden enorm gewaardeerd! In de afgelopen jaren heeft deze commissie niet alleen een flinke bijdrage geleverd aan de groei en professionalisering van onze sport, maar ook gezorgd voor waardevolle vernieuwingen. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van de BSR. Maar daar blijft het niet bij: de commissie is voortdurend bezig met het evalueren van processen, het signaleren van verbeterpunten en het nadenken over mogelijke uitdagingen voor de toekomst.”
“Dit alles is het resultaat van een samenwerking die enorm waardevol is. Het is een samenwerking die we koesteren en waarvan we weten dat zij onze sport naar nog grotere hoogten kan brengen.”