Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap MSR Westerbork

Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap MSR Westerbork

We beginnen het nieuwe jaar goed met direct een ONK op het programma: op zondag 21 januari wordt namelijk in Westerbork het Open Nederlands Kampioenschap MSR georganiseerd. Het is voor Westerbork een jubileumeditie, aangezien het de vijftiende keer is dat de Turfsteker Survivalrun plaatsvindt in Midden-Drenthe. Hier alvast een vooruitblik op dit spectaculaire evenement.

Bij het organiseren van een ONK komt veel kijken. Om alles tiptop in orde te krijgen, zijn de voorbereidingen in Westerbork al in de zomer gestart. Het begon met het bedenken van het parcours en de hindernissen. En sinds september draait de organisatie op volle toeren: vrijwilligers worden benaderd, sponsoren aangeschreven, verkeersregelaars geregeld, vergunningen aangevraagd en inschrijvingen verwerkt (ruim 1400 deelnemers hebben zich opgegeven!). En dan moet ook het parcours worden opgezet! De start daarvan was halverwege november. Wekelijks wordt er met tien tot vijftien vrijwilligers gewerkt om het parcours klaar te krijgen. Zelfs het SBN-bestuur heeft in het kader van teambuilding een dagje geholpen.

Bijzondere editie
Het vijftienjarig jubileum van de survivalrun wordt dit jaar groots gevierd. Waar het evenement ooit begon met 350 deelnemers is het door de jaren heen, zowel in deelnemers als in organisatie, enorm gegroeid. In het begin bouwde de organisatie alles met de hand en touw; zelfs de balken gingen handmatig met de ladder omhoog. Tegenwoordig wordt er gewerkt met groter materieel en snellere bouwconstructies. De laatste jaren wordt de organisatie ondersteund door een secretariaat. Deze twee dames nemen veel werk uit handen.

Door de jaren heen heeft Survivalrun Westerbork een reputatie opgebouwd als een professionele survivalrun waar deelnemers met plezier naartoe gaan. De saamhorigheid met het dorp staat centraal. En dat het evenement leeft in het dorp blijkt ook door de vele betrokken en enthousiaste vrijwilligers die een hand uitsteken om van de wedstrijd een succes te maken. De unieke afsluiting van de dag is dat alle vrijwilligers kunnen aansluiten bij het stamppotbuffet bij hoofdsponsor De Turfsteker.

Nieuwe editie, nieuwe kansen
De organisatie heeft haar tanden gezet in een uitdagend parcours. Voor deelnemers die vaker aan de Survivalrun in Westerbork hebben deelgenomen, wachten enkele veranderingen. De route zal min of meer hetzelfde zijn, maar qua hindernissen zijn enkele aanpassingen gedaan, en er zijn ook nieuwe hindernissen toegevoegd.

Dat is een mooi vooruitzicht voor de deelnemers van het ONK MSR. Maar ook de andere wedstrijdcategorieën kunnen uitkijken naar een mooi evenement. Zo kan de jeugd voor het eerst deelnemen. Vanuit de trainingsgroep ‘ValtJeMet’ kwam al jaren het verzoek om een jeugdsurvivalrun te organiseren in Westerbork. Dat was door omstandigheden er niet eerder van gekomen, maar in 2024 dus wél. De leeftijdscategorieën 10 t/m 11, 12 t/m 14 en 15 t/m 17 kunnen in Westerbork meedoen. Ook recreatief is deelname mogelijk (5 en 9 km) en je kunt ook samen met je survivalrunmaatje meedoen aan de koppelrace (5 km).

Samen sterk
Zonder vrijwilligers is er geen survivalrun. Daarom is de organisatie haar 250 vrijwilligers heel dankbaar voor hun inzet en toewijding. De vrijwilligers helpen vooraf met het bouwen van het parcours en na de survivalrun met het afbreken, ze zijn actief op de dag van de survivalrun als bijvoorbeeld jurylid en na afloop ruimen ze zelf het afval op zodat het parcours even schoon (of zelfs schoner) is dan voor de start. Ook de vijftig ondernemers in de regio die hun steentje bijdragen, worden zeer gewaardeerd.

Het laatste woord is aan de organisatie die veel zin heeft in 21 januari: “Voor ons is het evenement geslaagd als de deelnemers moe maar voldaan, met een bandje de finish bereiken en we een waardig Nederlands Kampioen kunnen huldigen. Dit, samen met een dag zonder grote ongevallen, tevreden vrijwilligers, veel bezoekers en blije sponsoren, zouden voor ons de survivalrun tot een succes maken!”