Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap LSR Bathmen

Voorbeschouwing Open Nederlands Kampioenschap LSR Bathmen

In het idyllische Bathmen, langs de Schipbeek, staat jaarlijks een uitdagende survivalrun op het programma. Ditmaal is het extra speciaal, want op 7 april 2024 wordt hier het Open Nederlands Kampioenschap Lange Survivalrun (ONK LSR) georganiseerd. We spreken hierover met Liesbeth Franz van Schipbeeksurvivalrun.

Het is 1994, het jaar dat politieagent Ben Steinmeijer de korpsveldloop voor zijn sportvereniging organiseerde. Maar de deelnemers wilden meer dan alleen maar rennen. Ben, zelf een survivalrunliefhebber, bedacht daarom iets spectaculairs. Het resultaat? Een waanzinnige mini-survivalrun! Een zes kilometer lang avontuur, bestaande uit een intense combinatie van fietsen en hardlopen, van ploeteren door sloten tot banjeren door maïsvelden en trotseren van touwhindernissen, met als kers op de taart: een schietuitdaging met een luchtdrukpistool. Het enthousiasme was groot, en zo ontstond de eerste Schipbeeksurvivalrun. Van 16 politieagenten toen, naar 1.300 deelnemers nu – in dertig jaar tijd is de Schipbeeksurvivalrun uitgegroeid tot een bekend evenement in de wereld van survivalrunnen; de perfecte locatie om dit seizoen het ONK LSR te organiseren.

Liesbeth, wat kunnen de deelnemers verwachten op 7 april 2024?

“Net als in voorgaande edities volgt de survivalrun langs de Schipbeek, die als de slagader van het parcours wordt beschouwd. De Schipbeeksurvivalrun staat bekend als zeer uitdagend en ook dit jaar zullen de deelnemers zich flink moeten inspannen. Het parcours van de LSR vormt een lange lus, die ook over de trainingslocatie van de survivalrunvereniging Bathmen gaat, waar natuurlijk verschillende pittige hindernissen te vinden zijn. En al enkele jaren bevindt zich op de Brink, na het befaamde houthakken, een zware, imposante eindhindernis.”

Welke survivalruns staan er naast het ONK LSR op het programma?
“Net als in voorgaande jaren bieden wij in Bathmen een scala aan parcoursen aan voor zowel jong als oud. Hierbij kunnen zowel wedstrijdlopers als recreanten de uitdaging aangaan om hindernissen op het land en in het water te overwinnen. Naast het ONK LSR organiseren we ook een KSR-waardige 9 km survivalrun voor solo en koppel. Bij de solo-afstand is zelfs een kwalificatiepunt te behalen. Daarnaast bieden we een recreatieve route van 6,5 km voor volwassenen, ideaal om kennis te maken met de sport. Ook is er een speciale 6,5 km route voor de kinderen, wat een groots outdoorfeest is.”

Hoe gaan de voorbereidingen?
“We liggen mooi op schema. In oktober 2023 zijn we begonnen met het regelen van de eerste zaken en nu 7 april dichterbij komt, zijn we er steeds drukker mee. Zo zijn de bouwdagen in maart gestart, dus dan zal het parcours ook vorm krijgen. Elk jaar groeit het evenement, wat ook meer van ons als organisatie vraagt. En zonder vrijwilligers en sponsoren is een survivalrun niet mogelijk, dus we zijn enorm dankbaar voor hun enthousiasme. Dankzij hun steun kunnen we ook dit jaar weer een prachtig evenement organiseren. Momenteel zijn we druk bezig met het werven van vrijwilligers. Ons speciale bel-team is al enkele weken actief bezig met het persoonlijk benaderen van potentiële vrijwilligers, en tot nu toe verloopt dit voorspoedig.”

Wanneer zou voor jullie de survivalrun geslaagd zijn?
“Voor ons staat de Schipbeeksurvivalrun symbool voor gezelligheid en dorpse saamhorigheid, gekoppeld aan een passie voor de survivalrunsport. We willen dat op 7 april al deze elementen samen komen. Een geslaagde survivalrun draait voor ons om blije deelnemers, een vlekkeloos verloop van de survivalrun, enthousiaste toeschouwers en waardevolle exposure voor onze sponsoren. En natuurlijk duimen we voor een stralend zonnetje, om dat onweerstaanbare voorjaarsgevoel compleet te maken. Als al deze elementen samenkomen, zullen we met trots en tevredenheid terugkijken op een geweldige dag.”