Voorbeschouwing ONK JSR in Havelte

Voorbeschouwing ONK JSR in Havelte

Het ONK JSR vindt dit seizoen plaats in Havelte tijdens de 10e editie van de Havelter Survivalrun! We spreken Kasper Schutten van Stichting Survivalrun Havelte.

‘Wij zijn er klaar voor! De 10e keer en de tweede keer dat wij in Havelte het ONK JSR mogen organiseren. Jaarlijks komen er op Moederdag zo’n 1100 sporters, en minstens zoveel vrienden en familie, naar Havelte om te genieten van onze survivalrun.’

Ook wij hebben er zin in! Kun je een tipje van sluier op lichten over het parcours?

‘Het parcours is vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Echter is toch alles anders, de route gaat namelijk tegenovergesteld, en de hindernissen ook! Na de swingover start, gaan we richting het trainingsterrein. De ijsbaan zal weer vol hindernissen staan. De 7,5km maakt hier direct een kilometer extra. Vervolgens via de Brink door het dorp richting de bossen en camping de Klaverkampen. Op de Brink staat een volledig nieuwe en creatieve hindernis, hoe je deze precies moet bedwingen hoor je zondag 14 mei van de vrijwilligers! Vind jij de snelste manier deze te klimmen?

survivalrun havelte

Vanuit de bossen gaan de 6,5 en 7,5km richting de Klaverkampen waar twee hindernissen in het water liggen, dus zorg ervoor dat je tegen die tijd warm bent.

Via wat combi-hindernissen op het verste punt van de route, gaan de survivalrunners richting Overcinge. Hier hangt ‘Netception’ weer in volle glorie, elk jaar een eye-catcher van onze survivalrun. Een swingover ruim 8meter boven de grond(!).

In het dorp zijn nog wat laatste hindernissen richting de finish, waaronder schuine kabouterlianen. Tip van mij: zorg ervoor dat je pas áchter het lintje de grond raakt, anders is het opnieuw de hindernis klimmen! En dan vlot door naar de eindhindernis.’

De eindhindernis van afgelopen editie staat deelnemers nog lijvig bij! Het ‘liaangordijn’ was voor velen een uitdaging zo aan het eind. Zit deze er dit jaar weer in?
‘Dat was inderdaad een flink struikelblok! Wij hebben het dit jaar ietwat aangepast. De JSR en de KSR mogen het liaangordijn wederom trotseren. De overige categorieën stappen iets verder in de eindhindernis in. Om daarna voldaan de finishbel te luiden!

Vriendelijk! De JSR en de KSR mogen alsnog hun borst nat maken voor deze laatste horde. De Havelter Survivalrun staat de laatste jaren bekend als een ‘klimrun’, veel hindernissen weinig hardlopen. Is dit vanaf de meet aan jullie inslag geweest?

‘We zijn begonnen met de focus op jeugd, maximaal 200 volwassenen waren in de beginjaren welkom bij de Havelter Survivalrun. Inmiddels zijn wij er voor jeugd én volwassenen met de KSR, BSR en diverse recreatieve categorieën. Eem mooie combinatie die wij op ons parcours ook goed kwijt kunnen.

We proberen zeker niet de zwaarst mogelijke survivalrun te bouwen maar vinden het bouwen van hindernissen leuk en mooi om te doen! Creatieve en uitdagende hindernissen bouwen. We beginnen al in februari met het bouwen van hindernissen, zo hebben wij er zelf wat aan en ook de tijd om degelijke hindernissen neer te zetten.’

Naast de wedstrijdcategorieën ontvangen jullie ook ‘Special Heroes’

‘Klopt! Als organisatie willen we ook een andere maatschappelijke functie goed invullen. Niet voor iedereen is sporten vanzelfsprekend. Vrijdags voor de survivalrun organiseren we, in samenwerking met Special Heroes Nederland, een survivalrun voor jongeren uit het speciaal onderwijs. Deze helden zijn kinderen met een (meervoudige) beperking die in ‘onze’ Havelter Survivalrun hun grenzen gaan verleggen. Wij zijn blij op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren en ruim 500 kinderen laten sporten!’ Meer info over Stichting Special Heroes Nederland: www.specialheroes.nl

Strijd om de prijzen in Havelte

‘Bij alle categorieën van de JSR 10-11, JSR 12-14 en de JSR 15-17 is praktisch de gehele top 10 uit het tussenklassement aanwezig. Ook een aantal winnaars van de Havelter Survivalrun 2022 staat wederom aan de start hier. Het belooft een mooie sportieve strijd te worden! Wij zijn er alleszins klaar voor. Het parcours staat, de shirts zijn onderweg, goede zin is aanwezig en mooi weer wordt geregeld! Op naar een mooie 10e editie!’