Train je FIT met Survivalrun Bond Nederland!

Samen met jou bereiden we ons voor op het aankomend seizoen. Vanaf 29 juli geven we je wekelijks ‘Train je FIT advies’ om je klaar te stomen voor het aankomend seizoen. Dit artikel zal elke week aangevuld worden met een nieuw advies.

Het seizoen gaat van start en we mogen weer dit jaar! Waar je normaal gesproken misschien weer even moet inkomen na een zomer zonder runs, is het dit jaar helemaal wennen. Heb je minder getraind, anders getraind en duurden de trainingen misschien minder lang? Vind je het lastig in te schatten waar je staat? We zetten wat verschillen op een rijtje en geven wat tips over hoe je jezelf kunt voorbereiden.

Goed nieuws

Goed nieuws; de voorbereiding op een wedstrijdseizoen vraagt een bredere trainingsaanpak dan die op een enkele wedstrijd. En laat dit nou voor de meesten van ons van toepassing zijn. Een wedstrijdseizoen biedt je sowieso veel meer kansen, er zullen altijd minder goede wedstrijden tussen zitten, maar omdat ze deel uitmaken van een langere reeks zullen ze je minder het gevoel bezorgen dat je seizoen mislukt is. Dat is dit jaar natuurlijk niet anders, en met de basisconditie zal het voor de meesten van ons nog wel goed zitten. Misschien heb je wat meer aan hardlopen, fietsen of een andere duursport gedaan en is je basisconditie juist vooruit gegaan.

Creativiteit

Specifiek trainen voor wedstrijden vroeg wat meer creativiteit, maar laat onze sport nou net bekend staan om de creatieve inslag. Verschillende clubs hebben trainingsruns georganiseerd, om het gevoel van een survivalrun weer eens te ervaren. Hier hoorden we positieve geluiden over, je weet wat je nog beter kunt trainen en hoe hard je kunt gaan. Een goed idee vonden wij om dezelfde survivalrun een paar maanden later te herhalen, zodat je een mooie vergelijking kunt maken en kunt zien of je vooruit gegaan bent. Een mooie training en goed voor het vertrouwen in het komende seizoen!

Blessures 

Wist je dat in de maanden augustus en september de meeste blessures worden opgelopen? Dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat veel sporters hiervoor een zomerstop hebben gehad en daardoor minder belast zijn. Dit jaar is de periode van onderbelasting nog veel langer geweest, houd hier dus rekening mee, om blessures te voorkomen.

Als je weer te snel opstart, neemt het aantal blessures in hoog tempo toe. Daarnaast blijkt dat het eerder gehad hebben van een blessure één van de meest voorkomende risicofactoren is voor het krijgen van een nieuwe blessure. Bouw je belasting dus zorgvuldig op. Houd ook goed in de gaten of je wat meer herstel dan normaal na een survivalrun nodig hebt. Zul je net zien dat je, nu het seizoen eindelijk weer begint, geblesseerd thuis zit. Goed naar je lichaam luisteren dus!

Motivatieproblemen

Heb je op een lager pitje getraind en nu weer een schop onder je kont nodig? Stel een doel, of liever nog: meerdere doelen voor dit seizoen. Schrijf je in voor een run, spreek af met een maatje om weer wat vaker en fanatieker te gaan trainen en zorg dat je weer in dat goeie ritme komt. Dan heb je het plezier en de motivatie zo weer te pakken!

Wedstrijdspanning

Ook je brein moet weer wennen na deze lange coronabreak. Een gebrek aan wedstrijdroutine kan zorgen voor meer zenuwen bijvoorbeeld. Ben je gevoelig voor wedstrijdspanning? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips:

  • Wees realistisch in je verwachtingen, wat is nu haalbaar?
  • Train lastige hindernissen nog paar keer extra, zodat je straks terug kunt vallen op je routine.
  • Train, als je de mogelijkheid hebt, eens op een andere baan.
  • Maak gebruik van de kracht van visualisatie: ga de dag voor een survivalrun (of op de dag zelf) eens rustig zitten en concentreer je vijf minuten op je ademhaling. Visualiseer hoe de wedstrijd ideaal gezien gaat verlopen. Je stapt in gedachten zelfverzekerd en vol energie het startvak in, je gaat soepel door de eerste hindernissen en je weet je ook krachtig door de zwaardere hindernissen en het einde van de survivalrun te slaan.
  • Bang dat dingen mis gaan? Je komt te laat, de hindernissen zijn te zwaar zijn, je bent te warm of te koud gekleed. Bedenk vast hoe je hiermee om gaat, zodat je met een gerust hart kunt gaan slapen. Zoveel tegenslag krijgt niemand, maar jij weet raad.

[wordt elke week aangevuld]