Toezien of afzien in Beltrum tijdens het ONK LSR

Toezien of afzien in Beltrum tijdens het ONK LSR

Beltrum was zondag 6 januari 2019 het strijdtoneel van het Open Nederlands Kampioenschap Lange Survivalrun (ONK LSR). Over een afstand van 22 km en maar liefst 62 robuust uitgevoerde hindernissen moesten de survivalrunners de strijd aan tegen de elementen. Een bijzondere editie ditmaal, omdat het de 30e survivalrun Beltrum betrof. Uniek, omdat de kiem voor de survivalrun 30 jaar geleden werd gezaaid in Beltrum. En om het jubileum kracht bij te zetten kreeg Beltrum van de SBN het ONK LSR seizoen 2018-2019 toegewezen.

Survivalrun Beltrum 2019

Maar liefst 329 deelnemers hadden zich ingeschreven voor deze editie van de koningsklasse van de survivalrun. Om 09:15 werden de eerste deelnemers weggeschoten en baanden zij zich een weg door weilanden, bossen, struiken, sloten om uiteindelijk op het Mariaplein, tijdens de survivalrun omgedoopt tot ‘survivalrunplein’, in het centrum van Beltrum te finishen. Bij de mannen schoten Thom van Capellen en Jesse de Heer snel uit de startblokken en namen al gauw een mooie voorsprong. Gaandeweg het parcours werden de twee koplopers langzaam ingelopen en voorbijgestreefd door Kerst Wind. Kerst, de nummer twee van de vorige editie van de ONK LSR, gaf de voorsprong niet meer weg en luidde in een fantastische tijd van 2 uur 20 minuten en 39 seconden als eerste de bel. Ruim drie minuten na de finish van Kerst kwam Dinant Huurneman als tweede over de finish. Vlak voor het bereiken van de laatste hindernissen passeerde Dinant de op de tweede plaats liggende Ruben Dinkelman. Beide atleten hadden het zichtbaar zwaar in de laatste hindernissen waar de onderarmen het enigszins lieten afweten. Ruben Dinkelman die dit seizoen wel wat gewend is met het voeren van een nipte eindstrijd kon het dit maal niet meer opbrengen om er nog een spannende strijd van te maken. Hij finishte met een geweldige derde plaats op twee minuten achter Dinant.

Bij de dames nam Lisan de Vries al snel het heft in handen en liep vanaf het begin op de koppositie. Ondanks het zware parcours kon ze haar voorsprong behouden. Bij de eindhindernis had ze voldoende marge opgebouwd om in alle rust en volle concentratie de laatste touwen te overbruggen. Uiteindelijk kon ze met een luide schreeuw van geluk de bel luiden na een tijd van 3 uur en 4 minuten. Daarmee kreeg ze haar titel weer terug die ze twee jaar geleden in Harreveld had behaald maar vorig seizoen in de Knipe moest afstaan. Op ruim 8 minuten finishte Florence van Helten, de huidige nummer één in het landelijk klassement van het lopende seizoen. Vorig seizoen eindigde ze als nummer drie van het ONK LSR en deed het nu dus één positie beter. Bianca Rougoor-Machielse behaalde een zeer verdienstelijke derde plaats. Haar deelname was twijfelachtig vanwege een knieblessure maar dat weerhield haar er niet van een geweldige wedstrijd te lopen en beslag te leggen op de bronzen medaille.

Het miezerige en grauwe winterweer weerhield tal van toeschouwers er niet van af te reizen naar Beltrum. De brug bij ‘de Bok’ stond wederom vol met mensen die kwamen toezien hoe de atleten aan het afzien waren! Dit jaar had de organisatie extra uitgepakt met entertainment en muziek voor allen, onderweg en op het ‘survivalrunplein’. In een goed gevulde tent werden de (zelf)overwinningen gevierd en de kersverse kampioenen gehuldigd.

Uitslag 40+ Dames:
Sandra van Dijk 3 uur, 24 min en 56 sec

Uitslag 40+Heren:
Kerst Wind 2 uur 20 min en 39 sec
Ronny Wantia 2 uur 34 min en 31 sec
Jan Nauta 2 uur 38 min en 10 sec

Uitslag 50+Heren:
Peter Baan 3 uur, 2 min en 28 sec
Paul Geessinck 3 uur, 5 min en 8 sec
Bart Dinkelman 3 uur, 15 min en 24 sec