Teken, wie doet je wat?!

Teken, wie doet je wat?!

Niet dat survivalrunners zich tegen laten houden door wat regen, maar nu het weer wat opknapt en de zon zich meer laat zien, gaan we toch vaker naar buiten!
De lange runningtight wordt af en toe weer vervangen voor de korte broek en lange thermoshirts zijn niet altijd meer nodig.
Genieten, natuurlijk… maar ook oppassen geblazen! De insecten komen weer tevoorschijn. Processierupsen laten nog even op zich wachten, maar de tekenradar geeft aan dat het risico deze week weer flink toeneemt. 

Hoe zat het ook alweer?

Waarom zijn die kleine kruipers nou zo gevaarlijk? Teken verspreiden de Borrelia bacterie, en die kan de Ziekte van Lyme veroorzaken. Wanneer je door een teek gebeten bent, blijf dan de plek goed in de gaten houden. Tot zelfs 3 maanden na de beet kan er een rode kring of vlek ontstaan.

Klachten die ontstaan zijn in de eerste drie maanden vaak griepachtige klachten. Als in deze periode geen antibiotica wordt voorgeschreven kan de ziekte verder sluimeren en kunnen er veel verschillende klachten ontstaan. Gewrichtsklachten, huidaandoeningen, hartritmestoornissen tot zelfs verlamming van gezichtsspieren en krachtsverlies in arm of been.

Dus wanneer je een trainingsrondje gaat lopen of op zoek bent naar een mooie route voor een survivalrun, controleer nadien goed op de kleine vriendjes. Met name in de knieholte, oksel, liezen en haargrens zoeken ze graag naar een warm plekje.

Zondag bij de survivalrun Zeist elkaar goed controleren onder de douche!

Tekenverwachting 19 maart Bron: tekenradar.nl

Tekenverwachting 26 maart. Bron: tekenradar.nl