Week van de teek

Week van de teek

De themaweek “Week van de teek” wordt normaal gesproken in het vroege voorjaar gestart. Door de corona-perikelen is de themaweek uitgesteld en daarom vindt de “Week van de teek” dit jaar van 22 tot 26 juni plaats.

Ondanks dat de survivalrun-wedstrijden voorlopig afgelast zijn wordt er wel weer getraind en zijn veel survivalrunners toch in de natuur te vinden met hardlopen, fietsen en wandelen.

Het blijft daarom onverminderd belangrijk om te controleren op teken nadat je in de natuur bent geweest.

Meer informatie is te vinden op https://www.tekenradar.nl/ en op https://www.weekvandeteek.nl/

De belangrijkste tips om teken te voorkomen:

– Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

– Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Wanneer je regelmatig je kleding controleert kun je teken al voordat ze op de huid komen en zich vastbijten verwijderen.

– Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine

– Spuit je kleding in met een insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat met een minimum concentratie van 30% en smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. DEET zit verwerkt in diverse antimug-middelen, maar de stof werkt ook afstotend op teken. DEET blijft ongeveer 6 uur actief.

Het belangrijkste advies is om je huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen tijdens en nadat je in het groen bent geweest!

Zo hou je niet alleen de medemens op 1,5m afstand, maar ook de teek ? Geniet van buiten!