Open Nederlands Kampioenschap – KSR, Zeist 2018

Open Nederlands Kampioenschap – KSR, Zeist 2018

Zondag 18 maart 2018, 09:25 uur. De eerste startgroep die deelneemt aan het Open Nederlandse Kampioenschap KSR staat klaar om weg te worden geblazen door wethouder Sander Jansen van de gemeente Zeist die o.a. sport in zijn portefeuille heeft. Dat het een bijzondere editie zou worden was al bij de start te zien. Een grote tent moest de deelnemers tot vlak voor de start van de survivalrun zoveel mogelijk beschermen tegen de snijdend koude wind. Deze poolachtige omstandigheden zorgden voor een kleurrijk pallet van sjaals, buffs, hoofdbanden en mutsen om de kou zo goed mogelijk het hoofd te kunnen bieden. Ondanks dat waagden enkele survivalrunners het zelfs om zonder thermoshirt te starten. Nadat de wethouder de eerste startgroep had weggeblazen met een luchthoorn, vlogen de deelnemers met een touw onder de horden door van de plaatselijke atletiekclub.

De eerste hindernis

De eerste hindernis na de start.

Heel veel schotten
Na het afzagen van een ‘plakje’ boomstam moest het touw worden gebruikt voor het uitvoeren van een swingover. Daarna volgde een pittig parcours door de prachtige bossen van Zeist. Bij de combi Oud Zandbergen werden de specifieke technieken van de survivalrunsport volop aangesproken. Een pakladder gevolgd door korte stammen waar men met een beenklem naar het schot kon bewegen. Het schot, één van de vele schotten waar men onderdoor moest zonder de grond te raken, werd gevolgd door een lange apenhang. Na deze apenhang volgde nog een heen-en-weer-apenhang waar men bovenaan een bel moest laten luiden. Op de weg terug naar de finish kwamen de survivalrunners door het trainingsbos van Survivalrungroep Fit Zeist. Ook daar moest weer een prachtig beschilderd schot onderlangs worden gepasseerd met minimale speelruimte om niet de grond te raken. Na een korte lus aan de andere kant van de A28 kwamen de survivalrunners weer terug in het trainingsbos. Daar volgden weer een paar pittige hindernissen die een aanslag vormden op de toch al door de kou geteisterde onderarmen.

De koplopers
Maar op dat punt had Stijn Elferink, Nederlands Kampioen KSR van het 2016-2017 al een flinke voorsprong op Jesse de Heer en Barend Westervelt, de nummers twee en drie. In deze volgorde kwamen ze dan ook over de finish nadat ze eerst nog over de laatste hindernissen hadden overwonnen van de prachtig gebouwde hindernis boven het zwembad. Stijn Elferink werd eerste in een fantastische tijd van 49 minuten en 9 seconden! Jesse de Heer volgde op bijna één minuut afstand en Barend Westervelt passeerde de finish op ruim één minuut na Stijn Elferink.

De eindhindernis

De eindhindernis boven het zwembad.

Spannende strijd bij de vrouwen
Bij de vrouwen was het een spannende strijd om de plaatsen één en twee. Lisan de Vries kwam na de lus van aan de andere kant van de A28 als eerste dame weer het trainingsbos in. Ze werd kort daarop gevolgd door Bianca Rougoor-Machielse, die de Nederlands Kampioene 2016-2017 op de hielen zat. Bianca Rougoor-Machielse hield het lang vol, maar moest bij de laatste hindernissen in het trainingsbos met lede ogen toezien hoe Lisan de Vries bij haar wegliep. Lisan de Vries kwam na 1 uur en 4 minuten met de armen hoog geheven over de finish. Bianca Rougoor-Machielse volgde op met een uitstekende tijd van 1 uur en ruim 6 minuten. Drie minuten daarna volgde Bo de Groot die haar goede circuitprestaties continueerde met de bronzen plak op het open NK KSR.

Winnaars 40 en 50 plus
Bij de heren 40+ behaalde Jan Nauta de eerste plaats gevolgd door Timo de Boer en Thijs Abbink.
Bij de dames 40+ kwam Sandra van Dijk als eerste over de finish gevolgd door Pietsje Hulshoff- van der Veen en Antoinette Bos.
Bij de heren 50+ legde Peter Baan beslag op de eerste plaats gevolgd door Bart Dinkelman en Peter Schilder.
Bij de dames 50+ ging Lia Nummerdor er met de gouden plak vandoor gevolgd door zilveren medaille winnares Hetty Pot-Doorten en het brons was voor Froukje Berkenbosch.

Open Kampioenschap
Survivalrun Zeist heeft een prachtige survivalrun neergezet in een betoverend mooie omgeving. Het veelgeprezen motto ‘strijd tegen de elementen’ werd in al zijn facetten weer waargemaakt. Voor zowel deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers was het een bijzonder koude editie die de prestatie van de survivalrunners alleen nog maar groter maakt. Het laatste Open Nederlands Kampioenschap zal ongetwijfeld onder andere omstandigheden worden gehouden. Op 3 juni strijden in de Knipe survivalrunners tegen elkaar voor de titel tijdens het ONK LSR.