Ontmoet Lenie: SBN’s vertrouwenscontactpersoon

Ontmoet Lenie: SBN’s vertrouwenscontactpersoon

Met het aanstaande vertrek van Marloes Boersma bij de Survivalrun Bond Nederland, heeft de bond Lenie Heijboer-Hoogendoorn aangesteld als de nieuwe vertrouwenscontactpersoon (VCP). In een interview maken we kennis met haar en legt ze uit wat haar rol van vertrouwenscontactpersoon precies inhoudt.

Kun je jezelf kort voorstellen aan onze leden en ons wat meer vertellen over je achtergrond en ervaringen als vertrouwenscontactpersoon?
“Natuurlijk. Ik ben Lenie Heijboer-Hoogendoorn en woon samen met mijn man in Barendrecht. Mijn carrière begon in 1979 als arrestantenbewaarster in de Bijlmergevangenis, waar ik op de vrouwenafdeling werkte. Vervolgens heb ik 35 jaar bij de politie in Rotterdam gewerkt, eerst in uniform en later als secretaresse van de politiecommissaris. Naast mijn reguliere werkzaamheden was ik gedurende twintig jaar ook de vertrouwenspersoon bij de politie. In 2015 ging ik met vervroegd pensioen, maar ik was niet van plan om voor de geraniums te gaan zitten. Zo werk ik nu als gastvrouw in het Luxor Theater en het Maasstad Ziekenhuis op de Spoedeisende Hulp. Ook ben ik lid van de Patiënten Adviesraad van het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast heb ik een intensieve cursus gevolgd over het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase, waarvoor ik in januari 2021 ben geslaagd. Om voor wat balans te zorgen, ben ik ook huwelijksassistente van de ambtenaar die huwelijken voltrekt in drie gemeentes. En ook vervul ik nu zo’n zes jaar de rol van vertrouwenscontactpersoon bij de Judo Bond Nederland en nu heb ik die rol ook bij de SBN.”

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon precies?
“Binnen de Survivalrun Bond Nederland vervult de vertrouwenscontactpersoon een belangrijke rol als eerste aanspreekpunt voor iedereen die geconfronteerd wordt met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag en hierover wil praten. Ik sta klaar om te luisteren naar leden, ouders, vrijwilligers en bestuursleden, die opmerkingen, vragen of concrete incidenten willen bespreken die verband houden met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of seksueel overschrijdend gedrag. Samen bespreken we de situatie en bekijken we welke stappen er eventueel genomen kunnen worden. Ik zal alleen vervolgstappen ondernemen met toestemming van de melder; als hij of zij dat niet wenst, zal ik geen actie ondernemen. Alles wat besproken wordt, blijft vertrouwelijk, tenzij er sprake is van een strafbaar feit waarover ik verplicht ben om melding te maken. Daarna fungeer ik als schakel tussen de eventuele betrokken instanties, zoals de SBN, trainingsgroepen, NOC*NSF en de melder.”

Waarom wilde je de rol van vertrouwenscontactpersoon bij de SBN?
“Ik heb twintig jaar lang als vertrouwenspersoon bij de politie gewerkt en uit eerste hand gezien hoe belangrijk het is dat mensen een veilige plek hebben om ongewenst gedrag te melden. Het is van cruciaal belang dat mensen niet alleen blijven zitten met hun problemen, maar een plek hebben waar ze terecht kunnen met hun verhaal. Toen ik met pensioen ging, voelde ik de drang om mensen te blijven helpen. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze rol bij de JBN te vervullen en nu ook bij de SBN. Als vertrouwenscontactpersoon sta ik klaar om mensen te ondersteunen en te begeleiden bij eventuele problemen en om een veilige omgeving te bieden waarin zij zich gehoord en gesteund voelen.”

Wat zou je willen zeggen tegen de leden die momenteel voor de drempel staan om contact met jou op te nemen?
“Dat ik hoop dat ze de telefoon oppakken en gaan bellen of anders mailen, of ze nu wel of niet vervolgstappen willen ondernemen. Het zal hoe dan ook opluchten om je verhaal kwijt te kunnen. Alles wat we bespreken is vertrouwelijk en ik zal niets ondernemen zonder jouw toestemming. Als je geen vervolgstappen wilt ondernemen, is dat ook prima. Ik ben hier om te luisteren en samen kunnen we kijken hoe we het kunnen oplossen. Of het nu gaat om praktische oplossingen of gewoon een luisterend oor, ik sta voor je klaar.”

Heb jij te maken gehad met ongewenst gedrag tijdens survivalrun? Neem dan contact op met Lenie Heijboer-Hoogendoorn via vertrouwenspersoon@survivalrunbond.nl of op 06-12577760.