Met het OV naar survivalruns

Met het OV naar survivalruns

Als je fanatiek bent in het deelnemen aan survivalruns, kan je autokilometerteller al snel roodgloeiend staan. Maar wist je dat er een duurzamer alternatief is? Survivalrunner Casper Helling (52 jaar) weet hier alles van. Hij reist namelijk al jaren met het openbaar vervoer naar de diverse survivalruns door heel Nederland. Hierdoor bespaart hij niet alleen op brandstofkosten, maar draagt hij ook zijn steentje bij aan een beter milieu. Een win-win voor zowel de portemonnee als de planeet!

“Er is geen sport die dichter bij de natuur staat dan survivalrun,” begint Casper enthousiast. “Het is een sport waarbij je door modder ploetert, sloten oversteekt en natuurlijke hindernissen bedwingt. Dat is de uitdaging van onze prachtige sport en wat mij zo aantrok.” Zo’n zeven jaar geleden hing Casper voor het eerst in de touwen. Met een sportopleiding achter de rug, weet hij dat er geen completere sport voor je lichaam is dan survivalrun. “Van hardlopen en klimmen tot hangen in de touwen: het hoort allemaal bij survivalrun.”

Casper is nog altijd lid van 7Hills in Nijmegen, geeft trainingen in Wageningen bij WOEST en neemt jaarlijks deel aan zo’n zes tot acht survivalruns. Vaak samen met zijn zoon en af en toe doen zijn dochter en vrouw ook mee. “Het survivalrunvirus heeft ons gezin goed te pakken,” zegt hij met een glimlach.

Duurzaamheid
Casper heeft een passie voor de survivalrunsport, maar vindt ook duurzaamheid essentieel in het leven. “Voor mij is duurzaamheid pure noodzaak, omdat ik me zorgen maak over de leefbaarheid van onze planeet. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor mensen in andere delen van de wereld en voor de generaties na ons. Iedereen heeft naar mijn mening een verantwoordelijkheid naar anderen en naar de komende generaties.”

Daarom besloot Casper enkele jaren geleden om zonder eigen auto door het leven te gaan. “Het eerst produceren en daarna bezitten van een auto geeft de grootste belasting op het milieu. We verbruiken te veel fossiele brandstoffen en dit heeft grote nadelige gevolgen voor de natuur. Ik wil dat de planeet ook voor de volgende generaties behouden blijft, zodat zij er nog vele jaren van kunnen genieten. Dus proberen wij als gezin ons steentje bij te dragen om te zorgen dat dit mogelijk blijft.”

Een gezin zonder het gemak van een eigen auto zie je in 2024 niet vaak meer. “Natuurlijk was het even wennen; een auto die je van deur tot deur brengt is handig. Maar je denkwijze verandert snel. Ondanks wat men denkt, is het openbaar vervoer een uitstekend en betrouwbaar alternatief. Ook carpoolen of af en toe een auto lenen van vrienden en familie is mogelijk. En wat een verschil in je portemonnee zonder auto! De kosten van aanschaf of lease, belasting, verzekering, pechhulp en onderhoud besparen wij allemaal. Natuurlijk betaal je ook voor het OV, maar tegenwoordig zijn er uitstekende abonnementen die aanzienlijk goedkoper zijn dan het hebben van een eigen auto.”

Voorbereiding

Geen eigen auto betekent ook een alternatieve manier van reizen naar de survivalruns. Voor de familie Helling betekent dat reizen met het openbaar vervoer. “Ik neem deel aan meerdere survivalruns in de regio of die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Grote steden zijn bijvoorbeeld goed te doen, maar de dorpjes vormen een grotere uitdaging. Gelukkig kom je met een combinatie van trein, bus of fiets vaak een heel eind.”

Het reizen met het openbaar vervoer naar survivalruns heeft nog meer voordelen. “In de trein zitten is natuurlijk een stuk relaxter dan in de auto, waar je constant moet opletten waar je naartoe gaat. In de trein heb je alle tijd om je mentaal voor te bereiden op de survivalrun.”

Maar dat het reizen met het OV ook stress met zich mee kan brengen, kan Casper wel beamen: “Eenmaal in de trein is het natuurlijk ontspannend, maar het blijft altijd spannend of er geen vertraging is. Ik neem standaard een trein eerder om zeker te zijn dat ik op tijd aankom bij de survivalrun, vooral als de overstaptijd minder dan vijf minuten is. Maar ik ben nog nooit te laat gekomen voor een survivalrun daardoor.”

Casper komt nog niet veel survivalrunners tegen in de trein op weg naar wedstrijden. “Als ze in de trainingsgroep weleens aan mij vragen of ze met mij mee kunnen rijden, zeg ik altijd ‘ja, iedereen is welkom in de trein’.” Misschien kunnen wedstrijdorganisaties hier ook meer aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld door niet alleen de route en parkeerplaats op hun website te vermelden, maar ook de handigste route met het openbaar vervoer aan te geven. Of door vervoer te regelen van en naar het dichtstbijzijnde treinstation. Op deze manier maken wedstrijdorganisaties het aantrekkelijker voor deelnemers om met het openbaar vervoer te komen. En elke auto minder op de weg is winst voor het behoud van de natuur. Zoals ik al eerder zei, er is geen sport die dichter bij de natuur staat dan survivalrun. Het zou mooi zijn als we als survivalrun-gemeenschap ook ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst, zodat ook vele generaties na ons kunnen blijven genieten van onze sport in de prachtige natuur.”


Ben je op zoek naar duurzamer vervoer dan je eigen auto pakken naar survivalruns? Hier zijn enkele tips:

  1. Neem een speciaal treinabonnement voor het weekend: Survivalruns vinden altijd plaats in het weekend. De NS biedt weekendabonnementen aan waarmee je met korting of gratis op zaterdag en zondag kunt reizen.
  2. Huur een OV-fiets: In de grote steden kun je eenvoudig een OV-fiets huren bij het treinstation. Voor kleinere dorpen is dit niet altijd mogelijk. Als je een vouwfiets hebt, kan dit een goede oplossing zijn. Let wel op de afstand tot de survivalrun. Als het minder dan vijf kilometer fietsen is, heb je meteen een prima warming-up!
  3. Deelauto: Is de afstand vanaf het treinstation tot aan de survivalrun te groot om te fietsen? Dan kun je de bus nemen of een deelauto reserveren. Deelauto’s zijn een handige optie waarbij je lokaal beschikbare auto’s kunt huren op elk gewenst moment en voor elke gewenste tijdsduur.
  4. Carpoolen: Controleer altijd of er andere deelnemers uit jouw trainingsgroep naar dezelfde survivalrun gaan. Dat kan simpel door bijvoorbeeld een speciale whatsapp-groep aan te maken met wedstrijdlopers waarin je makkelijk zulke oproepen kan plaatsen. Carpoolen is een goede manier om duurzamer te reizen: meer mensen in één auto betekent minder auto’s op de weg en dus minder uitstoot.