Mark Huizinga vertrekt als directeur Survivalrun Bond Nederland

Mark Huizinga vertrekt als directeur Survivalrun Bond Nederland

Met pijn in zijn hart heeft Mark Huizinga besloten zijn functie als directeur van de Survivalrun Bond Nederland per 1 januari 2024 neer te leggen. Deze aankondiging kan velen in de Nederlandse survivalrun-gemeenschap verrassen, aangezien Mark een belangrijk gezicht en drijvende kracht achter de sport is geweest. In dit interview legt hij uit waarom hij afscheid neemt van de SBN en blikt hij terug op zijn jaren bij de bond.

Mark, hoe ben je tot dit besluit gekomen?
“Ik heb altijd met veel enthousiasme mijn rol als directeur vervuld. Echter, vanwege mijn overvolle agenda heb ik besloten om deze functie los te laten. Naast mijn werk voor de SBN, reis ik de wereld over om judoleraren op te leiden, wat me veel voldoening schenkt en me de kans biedt om bij te dragen aan de judogemeenschap. Tegelijkertijd heb ik thuis twee jonge kinderen, met wie ik graag meer tijd wil doorbrengen. Nu komt dat er te weinig van door het werk en het reizen. Het was geen eenvoudige beslissing, maar soms in het leven moeten we iets loslaten om ruimte te maken voor andere belangrijke aspecten.”

In mei 2015 begon je als voorzitter voor de SBN, sinds 2019 bekleed je de functie van directeur. Hoe heeft de sport en de bond zich in die periode ontwikkeld?
“Survivalrun blijft jaar na jaar groeien, zowel in aantal leden als het aantal aangesloten organisaties. Het is indrukwekkend om te zien hoe de sport zich heeft ontwikkeld. Toen ik in 2015 begon als voorzitter, had de bond nog geen enkele medewerker in dienst. Tegenwoordig beschikt het bondsbureau over zeven vaste medewerkers, elk met hun eigen expertise. Ik ben er trots op dat ik heb kunnen bijgedragen aan deze ontwikkeling in twee verschillende functies. Ik zal dat vaste team gaan missen.”

Wat beschouw je als het meest gedenkwaardige resultaat?
“Ik ben vooral bezig met het nu en morgen, maar terugkijkend weet ik dat we ook veel bereikt hebben. In mijn eerste speech als voorzitter sprak ik over mijn missie om de SBN te zien toetreden als lid van het NOC*NSF. Het was een flinke klus om te voldoen aan de toelatingseisen, maar het lukte. De toetreding gaf ons erkenning als een gerenommeerde sportbond. We hebben nu toegang tot het netwerk en de ondersteuning van de sportkoepel en, niet onbelangrijk, we ontvangen jaarlijks een bijdrage van zo’n €150.000. Daarna heb ik getracht meer structuur te brengen in de manier van werken, zoals twee ALV’s per seizoen met duidelijke thema’s en een vaste planning voor bestuur en commissies. Het opstellen van een jaarverslag, dat bestond daarvoor nog niet. Inmiddels heb ik het 9e exemplaar klaar voor de komende ALV. Maar ook meer zichtbare zaken zoals een nieuwe huisstijl, het promotiepakket bij survivalruns, naamswijziging van de bond en wedstrijdcategorieën, vaste kleuren shirts en de Survivalrundag. Voorbeelden van ontwikkelingen die ik heb geïnitieerd en aangejaagd, hopelijk zijn ze blijvend van waarde voor de SBN.”

Waar hoop jij dat survivalrun over tien jaar staat?
“Ik zie dat er nog voldoende groeipotentie is. Er gaan nog heel veel mensen kennismaken met onze sport en daaraan verslingerd raken. Met toenemende kennis en ervaring kunnen we de sport nog beter promoten en aantrekkelijke evenementen organiseren met veilige en uitdagende parcoursen. Ik heb nog zoveel plannen en ideeën die ik nog niet heb kunnen uitwerken. Ik hoop dat de meerwaarde van het bondsbureau verder zal toenemen, waardoor WO’s en TG’s nog beter geholpen kunnen worden. Ik ben ook voor een meer eenduidige en herkenbare uitstraling ten behoeve van onze leden, nieuwkomers en de buitenwereld. Daarbij meen ik stellig dat het unieke karakter van survivalrun behouden moet blijven. Wij hoeven niet per se de grootste te worden of internationaal door te breken. Ik vind het veel waardevoller dat je over 10 of 20 jaar nog steeds overal in het land naar die mooie evenementen kunt gaan, waar vrijwilligers hard voor gewerkt hebben en waar je je ‘ouderwets’ kunt uitleven in touwen en over balken. Die sfeer en beleving is onbetaalbaar.”

Denk jij dat je het in je hebt om als nieuwe directeur van de SBN aan de slag te gaan? Bekijk dan de vacature!