Luuk volgt de opleiding Basis Trainer Survivalrun

Luuk volgt de opleiding Basis Trainer Survivalrun

Vanuit het opleidingshuis van de SBN zijn dit seizoen de opleidingen voor Assistent Trainer Survivalrun (ATS) en Basis Trainer Survivalrun (BTS) gestart. Bondstrainers Jesper Hommes en Eric van den Ham hebben de eerste opleidingen gegeven. Ook zijn de eerste certificaten uitgereikt.

Maar wat leer je nou? En hoe gaat zo’n cursus eigenlijk?

Luuk volgt de BTS en heeft zijn ervaringen op papier gezet. Laat je enthousiasmeren en meld je aan voor de volgende cursusdata!

Verliefd op survivalrun
Zelden kostte het me zo weinig tijd om verliefd te worden op een sport als bij Survivalrun. Sinds mijn eerste proeftraining drie en een half jaar geleden ben ik vol enthousiasme de sport ingedoken en ik geniet inmiddels alweer voor het tweede seizoen van menig KSR wedstrijd. En omdat enthousiasme voor mezelf houden niet echt mijn ding is, ben ik vrij snel begonnen met andere nieuwkomers begeleiden en op gang helpen in onze sport. Eerst bij de studenten survivalrunvereniging Tartaros in Enschede, maar sinds een aantal maanden ook als vaste trainer bij Rutbeek survivalrun.

Behoefte aan meer kennis
Gaandeweg leer je enorm veel in onze sport. Als je goed om je heen kijkt en niet bang bent een ander eens te vragen hoe en waarom hij/zij iets doet, is er enorm veel te leren op het gebied van techniek en het geven van een training. Maar op een gegeven moment begon het toch een beetje te knagen. Ik merkte dat ik mijn trainingen vooral gaf volgens de vorm en met de inhoud zoals ik zelf had getraind. Omdat die manier voor mij had gewerkt. Daar was niet per se iets mis mee, het heeft me een aardig eind gebracht. Maar om mijn groep en mijzelf als trainer verder te brengen, miste ik kennis over hoe je nou echt een degelijke, onderbouwde training in elkaar zet die gericht is op het doel dat ik met de groep wil bereiken.

Afwisselende cursusdagen
Ik twijfelde dan ook geen moment toen de SBN aankondigde dat ze zou starten met trainersopleidingen. Een driedaagse cursus met tussentijdse opdrachten om je de basis van het trainerschap bij te brengen. Inmiddels heb ik er twee gehad en dus nog één te gaan en ik vind het prachtig. De cursusdagen zijn gevuld met afwisselend praktijk en theorie, wat erg goed werkt. Geen droge stof stampen, maar leren door het eerst te horen en dan zelf te ervaren. Uiteraard (gelukkig zelfs) komen we ook niet onder een stevige schriftelijke onderbouwing uit, maar juist de combinatie daarvan met instructie en praktijk werkt heel goed. Combineer dat met een groep mede-trainers-in-opleiding die allemaal hun eigen ervaringen, handigheden en een dosis humor meebrengen en je hebt wat mij betreft een recept voor een fantastische opleiding.

Meld je ook aan!
De opleiding heeft mij na twee dagen al enorm veel gebracht. Ik maak mijn trainingen nu veel gerichter met een doel voor ogen en het lukt me steeds beter dat doel om te zetten in een passende trainingsvorm. Er blijft uiteraard altijd ruimte voor verbetering, maar ik heb nu in ieder geval het gevoel dat ik mijn trainingen kan maken en geven vanuit een degelijke basiskennis. En wie weet hoeveel van die verbetering ik nog ga vinden in de laatste cursusdag, of misschien wel een van de vervolgopleidingen die eraan komen? Ik raad in ieder geval iedereen aan die verder wil komen met het geven van training om je ook aan te melden voor de BTS opleiding en zelf te ervaren wat het jou kan brengen.