Zonbescherming

Zonbescherming

< Terug

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met jaarlijks zo’n 77.000 nieuwe diagnoses. Eén op de vijf mensen krijgt huidkanker en de cijfers stijgen zo snel dat het in de toekomst richting één op de vier kan gaan. Survivalruns vinden altijd buiten plaats en survivalrunners laten zich niet afschrikken door weersomstandigheden. Of het nu regent, waait of sneeuwt, de survivalrunner gaat de uitdaging aan. Veiligheid staat echter voorop en dat betekent ook bescherming tegen de zon. Daarom werkt de SBN samen met het Nationaal Huidfonds. Met de ondertekening van het Zonvenant zet de SBN zich in om bewustwording over zonbescherming onder haar leden te bevorderen.

Hoe ontstaat huidkanker?
Overmatige blootstelling aan zonlicht (UV-straling) is de grootste risicofactor voor huidkanker. Dit risico is een optelsom van zowel het aantal keren dat je bent verbrand in je leven als de totale hoeveelheid zonlicht die je huid heeft opgevangen. Onbeschermd in de zon zijn (bij zonkracht drie of hoger) veroorzaakt altijd huidschade, wat zowel op de korte termijn (zoals verbranding) als op de lange termijn (pigmentvlekken, huidveroudering en huidkanker) nadelige gevolgen kan hebben. Vooral verbranding in de kindertijd vergroot het risico op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk.

Weren, kleren, smeren
Het is dus essentieel om je te beschermen tegen de zon. Dit kan op drie manieren: weren, kleren en smeren.

Weren betekent: zoek de schaduw op! Op zonnige dagen, wanneer de zonkracht drie of hoger is, is het belangrijk de schaduw op te zoeken. Dit is in Nederland vooral van april tot en met september tussen 12:00 en 15:00 uur. Let op: ook als het bewolkt is, loop je risico, want tot 80% van de UV-stralen kunnen door wolken of mist heen dringen. De temperatuur zegt dus niets over de zonkracht, dus check altijd de actuele zonkracht via KNMI.nl of een weerapp.

Natuurlijk zijn er in deze periode ook survivalruns gepland, waar het vermijden van de zon onmogelijk is. Je wilt tenslotte meedoen en de zon houdt een survivalrunner niet tegen. Daarom zijn de andere twee strategieën, kleren en smeren, ook van groot belang.

Kleren
verwijst naar het dragen van beschermende kleding, zoals bedekkende kleding, een bandana of een zonnebril. Kleding helpt om je te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hoewel het op warme dagen verleidelijk is om een T-shirt te dragen tijdens een survivalrun, is het verstandiger om een shirt met lange mouwen onder je wedstrijdshirt aan te trekken. Er zijn zelfs speciale UV-werende sportkledingstukken. Deze kleding is gemaakt van stoffen zoals synthetische materialen, UV-filters en speciale kleurstoffen die voorkomen dat schadelijke UV-stralen je huid bereiken. Vergeet ook niet je hoofd te beschermen. Hoewel het lastig is om tijdens een survivalrun een hoed of pet te dragen, kan een bandana wel uitkomst bieden. Neem ook een zonnebril mee, zodat je die voor en na de run kunt dragen.

Smeren is de laatste en zeer belangrijke stap. Smeer je onbedekte huid royaal in met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 met een UV-A-filter. Dun smeren biedt onvoldoende bescherming. Breng de zonnebrandcrème een half uur voordat je naar buiten gaat aan en herhaal dit, zowel na de wedstrijd als na de training. Omdat survivalruns vaak in contact met water plaatsvinden, is het verstandig om een waterresistente zonnebrandcrème te gebruiken. Van al dat smeren krijg je echter vette handen, wat niet ideaal is voor het begin van een survivalrun. In dat geval kunnen zonnebrandsticks handig zijn.


Meer informatie?

Voor meer informatie, inclusief veelgestelde vragen over zonbescherming, kijk op: www.huidfonds.nl/preventie/voorkomhuidkanker/.