De Boekelopers

De Boekelopers

Hoe het begon
Het is 2016 als Boekelo-er Charles van Aken langs gaat bij de plaatselijke omnisportvereniging BSC Unisson. Zijn voorstel: een survivalrunbaan bouwen op het sportpark. Survivalrun is een aanwinst voor Boekelo, en de al aanwezige faciliteiten bieden een goed uitgangspunt voor een nieuwe survivalrun trainingsgroep, zo beargumenteerde Charles. BSC Unisson bestond reeds uit de gelijknamige voetbalvereniging, en uit hardloopgroep de Boekelopers. De survivalruntak zou deel uit gaan maken van de Boekelopers, waarbij een wisselwerking tussen de hardlopers en de survivalrunners werd beoogd. De plannen werden positief ontvangen en in 2017 startte de bouw van het ‘klimrek’. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang wanneer in het voorjaar van 2017 tot ieders schrik Charles komt te overlijden. Ondanks het grote verlies besluiten de overige kartrekkers – Marcel Spek, Iwan te Rietmole en Kyra Hietbrink – de missie van Charles door te zetten.

De trainingslocatie
Het resultaat is een ruim 600 m2 grote survivalrunbaan, waarin zowel de gevorderde als beginnende survivalrunner zich kunnen uitleven. Alle hindernissen zijn in tweevoud uitgevoerd. Zo kan er samen getraind worden, maar hoef je niet op je maatje te wachten voordat je zelf de hindernis in kunt. De baan is inmiddels goedgekeurd door de Survivalrunbond, waarbij de bouwers een dikke pluim kregen van de keurmeesters. De 400 meter baan van de Boekelopers is een welkome aanvulling bij de trainingen. Bovendien biedt het mooie buitengebied rondom Boekelo, met onder andere het Teesinkbos, duikers onder de nieuwe N18 en water bij de Grolsch fabriek, volop mogelijkheden. Het sportcomplex van BSC Unisson biedt de gelegenheid om na de training te douchen en gezellig af te sluiten in de kantine. Daarnaast is menig survivalrunatleet langs geweest bij de in het gebouw gevestigde fysiotherapie praktijk Medics360 voor een hardloopanalyse. Op 8 april 2018 is de baan feestelijk geopend, waarbij Nederlands kampioen Stijn Elferink langs kwam om een inspirerende clinic te geven. Tijdens de opening is ook de naam van de survivalrunbaan onthuld. Het kon natuurlijk niet anders dan dat de baan is vernoemd naar de man bij wie het allemaal begon; Charles van Aken.

Survivalrun Boekelopers

Trainingen
In januari 2018 zijn de trainingen bij Boekelopers Survivalrun officieel van start gegaan, in eerste instantie voor ervaren survivalrunners. Met Martijn Lasonder als hoofdtrainer is er een ervaren survivalruntrainer in huis. Tijdens de trainingen wordt er in trainingsblokken van acht weken toegewerkt naar specifieke wedstrijden. Daarin ligt de focus aanvankelijk op de techniek, en wordt het conditionele aspect belangrijker naarmate de wedstrijd in zicht komt. Toen in het voorjaar de buitentemperatuur wat aangenamer werd, is er een start gemaakt met clinics voor beginnende survivalrunners. Onder begeleiding van ervaren atleten worden de basistechnieken van survivalrun aangeleerd, en leren de beginners hoe ze veilig en efficiënt door de hindernissen kunnen komen. De clinics hebben tot de nodige nieuwe lidmaatschappen geleid, waardoor Boekelopers Survivalrun een half jaar na de opening al bijna 50 leden telt. Bovendien blijven de aanmeldingen voor de clinics binnenkomen en worden de verrichtingen op de ‘Charlesbaan’ met aandacht gevolgd vanaf het naastgelegen voetbalveld.

De jeugd
Vanaf de zomer is het tijd voor de volgende grote stap; de start van de jeugdtak. Net als bij de volwassenen is er een start gemaakt met ervaren survivalrunners en zal nieuwe instroom plaatsvinden via clinics. In de persoon van sportdocent Melvin Wijlens is ook voor de jeugd een ervaren trainer gevonden. Uit de aanmeldingen voor de jeugdclinics blijkt dat de Boekelose jeugd staat te trappelen om te beginnen. Speciaal voor de jongere jeugd is er een jeugdbaan in aanbouw. Via de Clubkasactie van de Rabobank is hiervoor een mooi bedrag opgehaald. In de jeugdbaan kunnen de bekende survivalrun technieken worden geoefend, maar dan nét iets dichter bij de grond. Zo krijgt ook de jongste jeugd uit Boekelo de kans om hun survivalrun avontuur te beginnen.

Survivalrun Boekelopers

De toekomst
De afgelopen twee jaren is er enorm hard gewerkt om Boekelopers Survivalrun werkelijkheid te laten worden. En het resultaat mag er zijn. Er staat een volwaardige trainingslocatie waar zowel beginnende survivalrunners als gevorderde wedstrijdatleten, van alle leeftijden, tot hun recht komen. Bovendien is er een fantastische groep van zeer betrokken leden, die vol enthousiasme hun steentje bijdragen om de vereniging te laten bloeien. Maar daar stopt de ambitie niet. De bouwploeg denkt voorzichtig al over het organiseren van een eigen survivalrun, met als ultieme droom om een vast onderdeel te worden van de survivalrun-kalender van de SBN. Binnen de overkoepelende vereniging BSC Unisson en in het dorp Boekelo staat Boekelopers Survivalrun in ieder geval stevig op de kaart!

Wil je meer informatie over de Boekelopers, klik dan hier.