Het wedstrijdseizoen 2024/2025 zou 47 survivalruns omvatten, maar helaas zijn er twee afgelast: de StormRun op 27 oktober 2024 in Deest en de U3Run op 2 maart 2025 in Nieuwehorne. Deze afgelastingen zijn tekenend voor de groeiende uitdagingen waarmee wedstrijdorganisaties steeds vaker te maken krijgen.
StormRun in Deest
“Met enorme tegenzin hebben wij als organisatie helaas moeten besluiten om de Stormrun van 27 oktober 2024 niet door te laten gaan”, zo luidde het bericht van de organisatie op Facebook. Ondanks onze inspanningen, reeds toegezegde sponsoring en aangemelde vrijwilligers, schieten wij op de laatste twee vlakken een paar weken voor de run nog te veel te kort om een financieel haalbaar en goed bemande (en dus veilige) run te kunnen neerzetten. Dit, in combinatie met gewijzigde zaken met vergunningen, hebben ons moeten doen besluiten deze mooie run af te blazen dit jaar.”
De teleurstelling was duidelijk voelbaar: “Wij balen als een stekker en vinden het vervelend voor al die enthousiaste deelnemers die zich hadden ingeschreven, dat we hen deze mooie uitdagende run dit jaar niet kunnen bieden. Maar wij gaan onze schouders eronder zetten om volgend jaar wel weer een fantastische run neer te zetten en hopen dan weer op jullie te kunnen bouwen!”
U3Run in Nieuwehorne
Ook de U3Run in Nieuwehorne moet dit jaar wijken. “Met pijn in ons hart hebben we besloten om komend jaar (2 maart 2025) geen U3Run te organiseren. Dit was een moeilijk besluit, maar het is nodig om even een pas op de plaats te maken”, laat de organisatie weten op social media. “Met veel enthousiasme hebben we prachtige evenementen georganiseerd, waaronder de U3Run en het Nederlands Kampioenschap Survivalrun voor de jeugd. Maar we merken dat het voor onze vrijwilligers en leden steeds intensiever wordt om alles draaiende te houden. We willen ervoor zorgen dat de evenementen leuk en haalbaar blijven voor iedereen. Daarom hebben we besloten om een stapje terug te doen, even adem te halen, en na te denken over hoe we het in de toekomst anders en beter kunnen aanpakken. We willen ons focussen op wat we al hebben bereikt en een nieuwe koers uitzetten voor de toekomst.”
Uitdagingen voor wedstrijdorganisaties
Deze afgelastingen zijn helaas geen uitzondering meer. Volgens Thom van Cappellen, adviseur TG’s en WO’s bij de Survivalrun Bond Nederland (SBN), worden wedstrijdorganisaties geconfronteerd met steeds grotere hindernissen. “Het organiseren van een survivalrun is tegenwoordig een enorme uitdaging”, legt hij uit. “Naast de gebruikelijke taken zoals het regelen van vergunningen, het werven van vrijwilligers en het vinden van sponsoren, zien we dat de regelgeving steeds strenger wordt. Ook de beschikbaarheid van vrijwilligers is vaak een knelpunt. Zonder voldoende bemensing kun je simpelweg geen veilige en goed georganiseerde survivalrun neerzetten.”
Financiële haalbaarheid is daarnaast een groeiend probleem. “Vanwege de stijgende kosten van materialen, de extra uitgaven die voortkomen uit de voorwaarden voor vergunningen, verzekeringen en andere noodzakelijke voorzieningen, wordt het steeds moeilijker om een evenement financieel rond te krijgen”, aldus Van Cappellen.
Ondanks deze uitdagingen blijft de passie van de organisaties de drijvende kracht. “We zien dat veel organisaties hun hart en ziel in de survivalruns steken. Ze blijven zoeken naar manieren om hun survivalruns te verbeteren en aantrekkelijk te houden. Maar het is duidelijk dat er steeds meer nodig is om een succesvolle, veilige en kostenefficiënte survivalrun te organiseren.”
De SBN is zich bewust van de groeiende uitdagingen en zet zich actief in om de wedstrijdorganisaties te ondersteunen. “Ons doel is om survivalruns toegankelijk en haalbaar te houden, zowel voor de deelnemers als voor de organisaties”, legt Van Cappellen uit. “We zien dat de sport groeit, maar dat brengt ook complexiteit met zich mee. Samen met de wedstrijdorganisaties zoeken we voortdurend naar manieren om deze groei in goede banen te leiden en de kwaliteit van survivalruns hoog te houden.”